Sánchez lovar försvarsplan utan att berätta var pengarna ska tas

av | mar 26, 2025 | Inrikes, Nyheter

Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez som inte vill använda ordet ”upprustning” (rearm) hade inte så mycket att komma med under sitt anförande i kongressen på onsdagsförmiddagen. Han lovade att en försvarsinvesteringsplan ska presenteras före sommaren utan att pengar ska tas från social välfärd.

Hur det ska gå till sa inte Sánchez något om.

Av Natos 31-medlemsländer bidrar Spanien med minst pengar, 1,28 procent av landets BNP. Spanien hoppas nå målet, två procent, till 2029.

Motstånd

Men det är ett motstånd i den spanska vänsterregeringen. Stödpartier och koalitionspartner som det katalanska republikanska partiet ERC, PNV samt Sumar och Podemos säger bestämt nej. Sumar och Podemos vill att Spanien lämnar Nato.

(Foto: @Congreso_Es)

Pedro Sánchez försöker övervinna sina partners motstånd till en ökning av försvarsutgifterna med att impopulära nedskärningar på andra områden som social välfärd och grön omställning inte ska göras. Men klyftan är djupare än någonsin.

Läs mer: Natochefen uppmanar Spanien öka försvarsutgifterna

Ingen av ministrarna från Sumar eller de 27 ledamöterna från partiet applåderade Pedro Sánchez inlägg vid kongressen på onsdagsförmiddagen.

Sumar avvisar Natos ”förmyndarskap” och kallar EU-planen ”imperialistisk”. Sumars talesperson Verónica M. Barbero menar att Nato-alliansen är en zombie medan Förenade vänstern Izquierda Unida föreslår mobiliseringar mot eskaleringen av kriget.

Sánchez har inga konkreta siffror att komma med för att nå målet, två procent, före 2029.

Högt belånade

Spanien har en stor statsskuld och är högt belånade. Sánchez ropar som vanligt efter mer EU-pengar. I dagsläget tyder det mesta på att Spanien måste låna pengar för upprustningen av försvaret. Ytterligare belåning skulle kunna leda till att Spaniens kreditvärdighet äventyras.

Som väntat kommer kritiska röster från oppositionen. Oppositionsdledaren Alberto Núñez Feijóo (Partido Popular) vill se en statlig försvarspakt men säger till Sánchez att stötestenen är hans regering som är splittrad och spretar åt alla håll.

Stötesten

PP-ledaren kritiserade Sánchez för att det tog så lång tid att dyka upp och för att inte ha en tydlig upprustningsplan. Feijóo har också bett Sánchez att sammankalla en debatt om tillståndet i nationen.

– Ekvationen är väldigt enkel. Om Spanien behöver en försvarsplan och dess partners blockerar den behöver Spanien en ny regering, så enkelt är det. Stötestenen är din regering. Den har ingen budget, den har ingen majoritet, den har ingenting, sa Feijóo.

– Lägg fram en budget där ökade försvarsutgifter ingår eller utlys nyval, sa Feijóo.

Nationalkonservativa Vox partiledare Santiago Abascal frågade Sánchez om det var en bra lösning han hittat med att besöka kommunistdiktaturen Kina?

Abascal efterlyser en ökning av försvarsutgifterna för att ”skydda våra gränser” och inte på grund av de ”löjliga hot som Sánchez upprepar”.

Podemos Ione Belarra kallade återigen Sánchez för ”krigsherre” och anklagar honom för att utsätta landet för ”allvarlig risk”.

– Problemet är bostäder, inte Putin, sa Belarra.

Sverige tänker nå 3,5 procent

Samtidigt sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) på onsdagen att regeringen siktar på att nå 3,5 procent av BNP i försvarsinvesteringar på fem år jämfört med dagens 2,4 procent.

– Det är den största upprustningen sedan kalla krigets dagar, säger Kristersson enligt Svenska Dagbladet.

Under ett Nato-toppmöte i sommar ska miniminivån för försvarsutgifter höjas från 2 procent av BNP och den svenska regeringen antar att det kommer att sluta någonstans mellan 3 och 4 procent.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson