Från detta nummer kommer vi att göra en tillbakablick 30 år. I oktober 1990 utkom det första numret av Svenska Magasinet. Det äldsta magasinet på svenska som fortsatt utkommer som månadsmagasin med redaktion på spanska Solkusten. Av Ola Josefsson
1990. Stefan Edberg vinner Wimbledontennisens herrsingelfinal för andra gången. Finansminister Kjell-Olof Feldt presenterar sitt sista budgetpaket.
Tommy Svensson utses till ny förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll sedan Olle Nordin fått sparken. Världshälsoorganisationen (WHO) tar bort homosexualitet från sin lista över sjukdomar.
Irak invaderar Kuwait och Saddam Hussein förklarar Kuwait som Iraks nittonde provins. Västtyskland och Östtyskland undertecknar avtal om tysk återförening
Sveriges riksdag röstar för att Sverige skall ansöka om medlemskap. I Storbritannien avgår Margaret Thatcher, premiärminister och konservativa partiets ordförande, då den interna kritiken mot henne vuxit alltmer.
Nöjesparks- och grammofondirektören Bert Karlsson och industrimannen Ian Wachtmeister meddelar, att de tänker delta i det svenska riksdagsvalet 1991 med partiet Ny demokrati.
Mediehändelser
Inom media händer en del. TV4 startar sina reklamfinansierade sändningar som andra reklam-TV-kanal i Sverige. Kvällsposten och GT slås ihop till iDag.
Och på spanska Solkusten startar Inge Fuxholt Svenska Magasinet.
Det kom att bli Spaniensvenskarnas första magasin. Fuxholt hade tidigare jobbat med telefonkatalogerna ”Din del” och ägde tidningen ”Roslagen runt” som utkom i Norrtälje.
Före Spanienäventyret hade Inge Fuxholt träffat Christer Melkerson, i Stockholm för att sälja annonser till ”Din del”. Att Melkerson från hösten 1993 skulle ta över Svenska Magasinet som Fuxholt skulle starta, visste ingen just då.
Inge Fuxholt köpte hus på Solkusten och flyttade hit 1989. Han kände sig sysslolös, gick runt och pratade med folk, knöt kontakter. Danska magasinet Solkysten fanns redan då och han frågade sig varför det inte fanns någon svensk motsvarighet.
Det kommer inte att gå, sa alla han träffade. Men Inge stod på sig och startade Svenska Magasinet som inte missade någon utgivning under hans tid.
Fuxholts kompanjon var dansken Nils Dahl som också ägde en del i tidningen. Redaktionen med fem anställda låg i Centro Nórdico vid Mijasvägen.
Det gick bara bättre och bättre. Annonsvolymen ökade och många tidningar tog efter vår layout, minns Inge Fuxholt när jag intervjuade honom vid tidningens 15-årsjubileum 2005.
Inge Fuxholt med bolaget Reklamhuset SL hade tidningen fram till hösten 1992 då en grupp på tre personer med bolaget Nordic Press SL tog över Svenska Magasinet. Så här i efterhand kan vi konstatera att det blev en dyster tid i Svenska Magasinets historia. Antalet sidor blev färre, tidningen utkom oregelbundet och upplagan sjönk.
Det skulle bli bättre som ni läsare säkert ser. 1998 ökade utgivningar om året från tio till elva. Sedan det året utkommer Svenska Magasinet alla månader utom augusti.
Framöver ska vi göra återblickar i tidningens 30-åriga långa historia. Att bläddra i gamla nummer av Svenska Magasinet säger också en del om svenskkolonins utveckling.
Vad innehöll det första numret av Svenska Magasinet?
Vid tiden var Henry R. Leo Sveriges generalkonsul i Málaga. Han var också inledningen på en artikelserie över personer som var representativa för den svenska kolonin på Solkusten. Sverige hade vid tiden en betald generalkonsul och Leo var för tillfället mycket engagerad i ett kulturprojekt i Málaga.
Den 21 till 27 oktober 1990 arrangerades den sydsvenska kulturveckan ”De Sur a Sur”. Med konserter, föreläsningar, bokpresentationer, konst, lyrik och en litterär cabaré. Det var ett resultat av kabinettsekreterare Pierre Schoris möte med Málagas borgmästare några år tidigare.
Det konstaterades att man i Sverige hade mycket diffusa begrepp om Solkusten. I första hand tänkte svenskarna på sol, bad och nöjesliv. Men de kände knappast till att Málaga var Picassos födelsestad.
”Samtidigt konstaterades att sydspanjorerna vet lika lite om Sverige och svenskarna” berättade Henry R. Leo.
Kubanen René Vasquez Díaz, bosatt i Sverige sedan flera år, var programarrangör.
Konstnärer som CO Hultén, Ulf Trotzig och Bertil Lundberg medverkade liksom musiker som Frans Sjöström, Lars Holm och Börje Sandqvist. Lägg till författare som Birgitta Trotzig, Jacques Werup och poeten Lasse Söderberg så var det en stor svensk delegation som var i Málaga under en veckas tid.
Málagas borgmästare Pedro Aparicio närvarade vid invigningen liksom kabinettsekreteraren Pierre Schori, ambassadör Ulf Hjertonsson och naturligtvis generalkonsul Henry R. Leo som även var engagerad i Svenska skolans styrelse i Fuengirola och i Svenska Handelsklubben.
I Svenska Magasinets första nummer kunde man även läsa en trevlig intervju med författarinnan Barbro Thiel-Cramér och hennes nyutgivna bok ”Flamenco”. Hon tecknar den historiska och sociala bakgrunden till flamenco i sin bok som består av både dans, sång och gitarrspel.
Barbro Thiel-Cramér som redan 1944 mitt under andra världskriget och med fara för sitt eget liv reste till Spanien för att studera spansk dans. Hon sökte upp den tidens bästa Flamencolärare som La Quica, Mercedes, Albano och José de Udaeta. Den 3 oktober 1990 framträdde hon i Svenska kyrkan i Fuengirola där hon presenterade boken.
Tidningen innehöll även djurspalt, korsord och nyhetsblock med notiser. Det rapporterades om hästpesten och 108 drabbade hästar på kort tid i Sydspanien. Orsaken skulle vara att hästägare underlåtit att vaccinera sina djur.
Boktipset för månaden var Herman Lindqvists bok ”Caramba! säger dom aldrig”. ”Lättläst och stundtals både underhållande och lärorikt”. Svenska skolans grundare Åsa Hvid-Hansen tipsade om HC Andersen och ”Flickan som trampade på brödet”. Utflyktsmålet i tidningen gick till närbelägna Monte Elviria.
Även 1990 arrangerades lokala tävlingar i golf bland svenskar. På Svenska Konditoriet i Fuengirola anmälde man sig till Suecos-tävlingen. Håkan Andersson hade vunnit den senaste tävlingen före brorsan Göran Andersson och Svenska Magasinets Inge Fuxholt.
Tidningen hade även ett reportage om Mijas radio där Anne Knudsen körde svensk radio 40 minuter dagligen förutom söndagar. Under sektionen ”Barnsidan” publicerades bilder och roliga historier. Under rubriken ”Var finns den perfekta restaurangen?” guidade Bengt Valdemarsson.
En av de större artiklarna i första numret av Svenska Magasinet i oktober 1990 handlar om Svenska skolans framtid. Vid den aktuella tidpunkten handlade det om ifall skolan kunde vara kvar i de dåvarande lokalerna på avenida Ramón y Cajal i centrala Fuengirola.
Rektor Britta Carlberg uttalar sig om skolans planer att bygga helt nytt i höjd med Centro Idea nära Mijasvägen. Styrelsen bedömde de planerna som osäkra och i stället annonserades det i dagspressen om tänkbara objekt som nedlagda hotell.
Nu vet vi att skolan blev kvar på Ramón y Cajal i ett antal år innan norska skolans lokaler övertogs i Los Boliches.
Radannonserna hade sin del i tidningen under Bilbörsen, Fastighetsbörsen och Fyndtorget. Numera heter dessa sidor Gula sidorna.
Bland annonsörernas märktes Eurosat med helsida om möjligheten att se Skandinaviens mest sedda tv-kanal TV 3. Duxiana, Danycar, IAFA Tours, Nordbanken, Svenska konditoriet Tre Kronor, El Toro Restaurante, Charo-Hallin och Scandia Rent a car, ett hyrbilsföretag som drevs av Madeleine Öberg, numera annonschef på Svenska Magasinet.
En halvsidesannons fångar min uppmärksamhet. Det är nybyggda svenska projektet Tre Coronas som annonserar ut lägenheter. Här ligger numera Svenska kyrkan.
Även nybyggda The Nordic Royal Club, NRC, mellan San Pedro och Estepona slog på med stor helsidesannons. I en intervju berättar den ansvarige projektledaren Charles Török att det är ”ett banbrytande projekt som är före sin tid”.
Det svenska företaget Andersson var byggherre och vid invigningen den 1 oktober var det cirka 150 personer inbjudna.
Vilka minnen har du av Solkusten från hösten 1990?
Vi är många som bär på minnen. Vilka minnen har du av Solkusten från hösten 1990 och framåt. Sitter du inne med en kul historia och bilder är du välkommen att höra av dig till ola@svenskamagasinet.nu.