Lika delar cava eller cava rosé, apelsinjuice och granatäppeljuice. Blanda ingredienserna i tillbringare och servera i höga glas på fot. Dekorera med en skiva av citron eller lime, avsluta med ett blad mynta. Bisque de langostinos 6 pers
400 g huvud och skal från langostinos (stora räkor ca 15 cm)
De skalade räkorna sparas till dekoration.
Ett par skivor bröd som rostas lätt, välj ett lite tyngre bröd s.k. bondbröd.
1 purjolök, 1 gul lök, 2 morötter, 1 vitlöksklyfta, persilja efter smak
750 ml fiskbuljong
1 msk pimenton dulce
1 halvstor guindilla
en rejäl skvätt konjak
40 ml matlagningsgrädde
olivolja virgen extra att bryna grönsaker
Vi börjar med prepp av grönsaker, skär morötter i små kuber, purjo och lök likaså. Lägg i stor kastrull och koka ihop i olivolja. När de börjat mjukna tillsätt vitlöken, hackad persilja, räkhuvud och skal samt den finhackade guindilla. Tillsätt också det rostade brödet i bitar.
Under omrörning låter vi detta puttra i 15 min, tillsätt pimenton och blanda ordentligt. Nu slår vi i konjak och flamberar för att ta bort alkoholen.
Slå på fiskbuljongen och låt koka ihop 15-20 min för att blanda alla smaker. Smaka av med salt. Nu är det dags att slå över i en mixer och kör tills ni har en slät puré. Därefter passerar vi purén genom en sil och hjälper till att pressa igenom purén med en slev. Tillsätt grädden, rör om ordentligt och värm upp för soppan ska serveras riktigt varm. Stek räkorna snabbt och trä upp på små spett som kan vila på kanten till en mindre sopptallrik eller buljongkopp.
Julkalkon
Kalkon 4-5 kg
ister från gris
sött vin 50 ml
1 gul lök
salt och vatten
Fyllning: 300 gr panceta, 1 äpple, 4 skivor bondbröd, torkade aprikoser, katrinplommon och ett glas hönsbuljong.
Börja med att göra ren fågeln om det behövs. Injicera det söta vinet med hjälp av en spruta i köttet speciellt bröst och lårbitar. Rubba in salt på hela kalkonen och bred på ett tunt lager ister. Sätt ugnen på 220 grader och förbered fyllningen. Skär aprikoser och plommon i små bitar. Finfördela pancetan och mixa ingredienserna i en skål och låt brödbitarna suga i sig buljongen. Fyll kalkonen inuti och tillsätt också äpplet skuret i klyftor. Sy ihop kalkonen med kökstråd eller liknande. Beräkna tiden i ugnen till 45 min per kilo.
Täck kalkonen med folie under första halvan av tiden i ugnen för att undvika att bränna utsidan.
Servera gärna med potatisgratäng, någon grönsak ni gillar och brunsås. Och varför inte lite lingonsylt!!
Apelsinsallad med dadlar
För 4 pers behöver ni 5 apelsiner, 8 dadlar, 50 g pistaschmandlar, 4 msk miel de azahar (honung från apelsinblom), 25 ml apelsinjuice, kanel efter smak.
Fördela direkt på 4 tallrikar, skala och skär apelsinerna i klyftor, skär dadlarna i fina skivor och fördela ovanpå apelsinerna. Mortla pistascherna och fördela på tallrikarna. Den femte apelsinen pressar vi och häller i en kastrull, hetta försiktigt upp med honungen och rör om. Häll över apelsin salladen. Kan med fördel serveras med färskost från get eller ricotta.