I oktober 1990 utkom Svenska Magasinet med sitt första nummer. I mars 1991 (64 sidor) inleds Hej Läsare med: ”I pressläggningsögonblicket får vi det glädjande beskedet att det sex veckor långa kriget i Persiska viken är över. Den instundande Påskhelgen blir en tacksamhetens fest i hela världen. Må lättnaden och glädjen få prägla dess firande och mänsklighetens förnuft leda till en fridfull samvaro bland alla människor på denna vår gemensamma och vackra, men ack så ömtåliga planet, Jorden”. Av Ola Josefsson

Flera av de som jag har mött senaste året och som var på Solkusten våren 1991 liknar dagens covid-19-pandemi med Kuwaitkriget. Precis som nu var det under sex veckor våren 1991 avslaget, tyst på barer och restauranger som gapade tomma på kunder. På den tiden tog fastighetsmäklarna ned sina skyltar och stängde samtidigt som bombplan på uppdrag i Kuwait flög över kusten.

Under covid-19-pandemin har mäklarna kunnat jobba på. Tack vare nätet och de digitala verktygen. Något som inte var möjligt 1991.

Att det sex veckor långa kriget i Kuwait var över gjorde att svenskkolonin och Svenska Magasinet såg ljuset i tunneln. Och vi som är här nu hoppas att samma ljus blir starkare och starkare.

Mars månads personporträtt ägnades åt Åsa Hvid-Hansen. Tidningens dåvarande reporter Birgitta Terpstra tecknade ett fint porträtt i ord med Åsa som var med och startade Svenska skolan i Fuengirola.
Åsa med rötterna i familjens resebyrå i Helsingborg kom till Los Boliches 1957. Anledningen var att resebranschen gick trögt på grund av Suezkrisen. Det gjorde att familjen Hvid-Hansen i stället försökte etablera sig som hotellägare i något Medelhavsland.

På en rekognoseringsresa genom Italien och därefter Spanien hamnade familjen i Fuengirola och tog över hotell La Concha som de drev i 15 år.
-Att det blev just Spanien var faktiskt en paradox. Vid mitt första besök 1951 hade jag bestämt mig för att aldrig mer resa hit, efter att i Córdoba ha upplevt +48 graders värme klockan 8 på morgonen!

Det enorma uppsvinget inom turismen på 50 -och 60-talet förde med sig att fler och fler utlänningar köpte hus för en spottstyver och slog sig ner på kusten. Då uppstod också behovet av en svensk skola.

När Svenska skolan i Fuengirola öppnade på hösten 1969 var 70 elever på plats. Tivoli i Arroyo de la Miel hade öppnat och drog många danska familjer till kusten. En stor del av eleverna var danska i början. Efter tre år var antalet uppe i över 200.

Förutom skoladministratör och husmor hade Åsa Hvid-Hansen många strängar på sin lyra. Hon var konstnär, scenograf, dekorationsmålare, ägnade sig åt bild och text. Hon medverkade med texter i klubbtidningen HN-nytt och kulturspalt i Svenska Magasinet. Hon hade även ett brinnande intresse för 1700-talets historia.

Marsnumret av Svenska Magasinet 1991 handlade också om La Semana Santa och om hur charterflygen fylldes med förväntansfulla semesterfirare. Playorna storstädades, strandrestaurangerna ”chiringuitos” öppnade och laddade med lockande läckerheter.

Tidningen slog ett slag för passionsspelen El Paso i Río Gordo nära Colmenar norr om Málaga på väg till Granada, och i Benalmádena Pueblo.

På nyhetssidorna berättades det om tenoren Plácido Domingo som hade fyllt 50 år. Födelsedagen firades i Madrid. Han är en äkta son av Madrid och avslöjade i en intervju att önskedrömmen var att en dag bli Madrids borgmästare. Det är en dröm som inte har slagit in kan vi konstatera.

Det berättades också att Fuengirolas nya posthus skulle börja byggas vid Plaza del Mercado, där det tidigare fanns en saluhall. 18 månader beräknades arbetstiden till och kostnaden skulle landa på 165 miljoner pesetas. Ja, vi vet hur det blev. Posthuset står på platsen sedan länge, strax nedanför kyrktorget mitt i byn.

Har ni rest med höghastighetståget AVE till/från Málaga så känner vi till att järnvägsstationen har namnet Maria Zambrano. I marsnumret 1991 berättade Svenska Magasinet att Zambrano hade avlidit i Madrid 86 år gammal.
Hon var född i Vélez Málaga och undervisade i filosofi på Madrids universitet före inbördeskriget. Därefter verkade hon i Mexiko och Puerto Rico för att återvända till Spanien 1984.
Hon blev hedersdoktor vid Málaga universitet 1987 och två år senare tilldelades hon Spaniens förnämsta litteraturpris ”Premio Cervantes”. Som poet och filosof ansågs hon vara i samma klass som storheterna José Ortega och Miguel de Unamuno.

Tidningen hade i marsnumret även en genomgång av svenska konditorier på kusten. Det svenska konditoriet Tre Kronor i Fuengirola hade bytt namn till Matilda. Marie Linghag hade även öppnat bageri i Las Rampas. I Marbella var det Pasteleria Sueca i Centro Comercial Aloha och Gabriel Janszki som gällde. Gabriels mandeltårta lockade hundratals köpare.

En kortare text om Sveriges generalkonsulat i Málaga och generalkonsuln Henry R. Leo berättade om en pristävling bland andalusiska universitet och dagstidningar. Anledningen var att man önskade ta reda på vilka kunskaper andalusier har om Sverige.

Ett hundratal svarade på enkäten, skriver generalkonsul Henry R. Leo. En del stod för utomordentliga uppsatser och visade ett stort intresse för Sverige. Två av totalt tre pristagare delades inbjöds att tillbringa två dagar i ”svensk miljö” i Madrid. Samtliga pristagare kom från Granada kan tilläggas.

Den norska skolan var på frammarsch konstaterar Svenska Magasinet. Hösten 1990 var den ett faktum bakom Los Pacos på gränsen mellan Fuengirola och Mijas. Alex Seip, skolans rektor, berättade att skolan hade 52 elever plus en förskola med tolv barn.