Vår tids matvanor gör att höga kolesterolvärden blir allt vanligare. Det har
blivit en viktig riskfaktor att överväga när vi tänker på vårt välbefinnande. Av Sanitas Estepona, Inger Bergman tel 610 203 330

Vad är kolesterol?
Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne, som kontrollerar hur andra ämnen släpps in i och ut ur kroppens celler, så det är avgörande för en god hälsa.

Det produceras av kroppen i levern, och det finns två typer av kolesterol: LDL-kolesterol (low density lipoprotein), ibland kallat för ”dåligt” kolesterol, respektive HDL (high density lipoprotein), som kallas ”bra” kolesterol.

LDL-kolesterol är en av de främsta riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar. För optimala nivåer av denna lipid bör LDL-nivån inte överstiga 100 mg/dl blod. HDL-kolesterol, å andra sidan, innebär ett aktivt skydd mot samma sjukdomar och för att din kropp ska fungera så bra som möjligt bör HDL-nivån vara minst 60 mg/dl.

Vad orsakar högt kolesterol?
Den främsta orsaken till att du kan ha en hög kolesterolnivå är att du har ätit mat som innehåller mycket kolesterol. Med det sagt finns det även andra faktorer som styr våra kolesterolnivåer, som exempelvis ärftliga egenskaper, en stillasittande livsstil eller stress.

Bra kost för att minska kolesterolet
Det finns många livsmedel som hjälper till att inte bara begränsa – utan till och med sänka – dina kolesterolnivåer. Grönsaker, i synnerhet gröna grönsaker. De är fulla av näringsämnen och vitaminer men innehåller ingen kolesterol.

Avokado. Att inkludera avokado i din kost minskar det dåliga kolesterolet och främjar bildandet av det bra kolesterolet. Avokado innehåller också mycket fiber och fleromättade fetter, vilket också hjälper till.

Fullkornsmüsli, den berömda källan till fiber som fördröjer och sänker hastigheten på kroppens kolesterolupptag.

Fet fisk, innehåller mycket omega-3, fettsyror som höjer nivåerna av det goda kolesterolet, hjälper till att bibehålla vikten och även förbättra hjärnans funktion.

Baljväxter är en annan mycket användbar råvara för att minska det dåliga kolesterolet, främst på grund av ett högt fiberinnehåll som bidrar till att fördröja upptaget av kolesterol från maten.

Att äta vitlök är ett av de mest effektiva sätten att minska kolesterolet samtidigt som det även sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar.

Nötter. Det har bevisats att nötter hjälper till att sänka kolesterolvärdet tack vare ett högt innehåll av enkelomättade och fleromättade fetter.

Sammanfattningsvis
Det bästa rådet för att undvika förhöjda kolesterolvärden är att vara observant på vad du äter; undvik stekt mat och välj istället rätter som är ugnsbakade eller kokta.