Arbetstidsförkortningen till 37,5 timmar i veckan och höjd minimilön innebär ökade utgifter på 25 miljarder euro för de spanska företagen.

Samtidigt saknar regeringen stöd på förslaget om en 37,5-timmars arbetsvecka.

Minskad arbetstidsförkortning till 37,5 timmar i veckan. Även ökad minimilön SMI (salario mínimo inteprofesional) till 1.184 euro i 14 utbetalningar per år, en ökning med 50 euro jämfört med nu.

Enligt beräkningar från arbetsgivarna blir det ökade kostnader med 25 miljarder euro för företagen. Majoriteten gäller personalkostnader som blir resultatet när arbetstiden minskar med två och en halv timme.

Minskad produktion innebär ett försämrat ekonomiskt resultat.

Enligt en rapport är det 2,7 miljoner personer som tjänar under minimibeloppet. Det betyder även att företag och familjer som anlitar hemtjänst eller vårdgivare behöver betala ytterligare 2,7 miljarder euro mer i år.

Studier från arbetsgivarnas organisationer CEOE och Cepyme visar att det väntar ökade sociala avgifter för företagen. Kostnaden för att ha en heltidsarbetande ökar till 1.816 euro per månad.

Avgiften kan stiga till över 1.900 euro per månad om företaget måste bidra med maxtaxan för oförutsedda utgifter på grund av arbetsolyckor och sjukdom.

Den totala kostnaden för en anställd med minimilön kommer alltså att ligga mellan 21.792 euro och 22.845 euro år 2025 vilket är nästan tusen euro mer per år än nu.

I dagsläget finns det ingen överenskommelse mellan regeringen, facket och arbetsgivarna.

Den vice regeringschefen Yolanda Díaz beskriver arbetstidsförkortningen som årets viktigaste fråga.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.