Spanien håller på att bli en global referenspunkt när det gäller välstånd, skröt regeringschefen Pedro Sánchez när PSOE höll partikongress i Sevilla den 1 december.
Tacka den S-märkta regeringen och Pedro som sitter i loket, var budskapet.
Vad Pedro Sánchez glömmer bort och inte nämner är hur det var i Spanien för tio år sedan.
Även då var Spanien euro-områdets fjärde största ekonomi. Spaniens BNP var dubbelt så stor som Nederländernas (vilket den inte är nu) som låg på femte plats. Tillväxten i Spanien låg då på 3,1 procent vilket var tre gånger mer än i Frankrike och Italien. Bland europeiska politiker beskrevs Spanien 2014 som ”mönsterelev” eller ”förebild”.
Den gången var det ingen S-regering i Spanien. I stället var det ett resultat av att en ny regering med absolut majoritet var på väg att göra bordet rent efter Sánchez partibroder Zapatero som röstades bort 2011. Det medförde hårda åtstramningar, reformer och besparingskrav.
Den nya högerregeringen fick ta över en skenande arbetslöshet som hade passerat 6.200.000 personer och en ekonomi som Zapatero låtit löpa okontrollerat. 2012 överskred arbetslösheten 24 procent. Bland ungdomar var den 51 procent.
Att Pedro Sánchez nu skryter och beskriver Spanien som en global referens-punkt är inget nytt. Landet var en ”mönsterelev” och ”förebild” redan för tio år sedan.
Sedan gick mycket fel som rättats till tack vare generösa bidrag och lån från EU.
Vad lär vi oss av Pedro Sánchez utspel? Ja, se det som ett politiskt utspel utan att titta i backspegeln.
Efter att Sánchez partikamrat José Luis Rodríguez Zapatero röstades bort 2011 fick den inröstade nya högerregeringen besök av män i svarta kostymer från Europakommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.
De tågade in i eurozonens krisländer, och med ”yxan” skulle det bringas ordning i de offentliga finanserna som hade löpt okontrollerat. Det behövde städas. För Spanien handlade det om nedskärningar/skattehöjningar på totalt 8,9 miljarder euro.
Kanske ni minns uttrycket PIGS som stod för krisländerna Portugal, Irland, Grekland och Spanien. Som blev PIIGS när Italien anslöt.
De senaste åren har länderna i Nordeuropa sackat efter och delar av tidigare ”PIGS” står för ekonomisk tillväxt. De ”sjuka” ekonomierna finns nu i norr och de tidigare lokomotiven Tyskland och Frankrike behöver omgående stabilitet för att Europa ska få tillbaka pulsen, kunde man läsa nyligen i en spansk ledare.
Spanien var den största mottagaren av stöd från EU innan unionen utvidgades mot Öst- och Centraleuropa 2004. Under de senaste åren har Spanien fått ytterligare stöd som ska bidra till att hantera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av covid-19-pandemin.
Spanien är det land som har mottagit flest överföringar från EU på totalt nästan 48 miljarder euro ur den återhämtningsfond som ligger på 800 miljarder euro. I slutet av 2026 är pengarna som är öronmärkta ”NextGenerationEU” slut i den kassakistan.
Resultatet av dessa hjälppengar ser vi nu i form av en ekonomisk tillväxt. Lägg till turistindustrin som går på högvarv. Oroligheter i Östeuropa gör att fritidsresenärer söker sig västerut. Spaniens digitala satsningar, som var ett EU-krav för att få pengar från återhämtningsfonden, skapar nya arbetstillfällen.
Det som imponerar mest i Spanien är den resa som Andalusien har gjort. 2014 var inte Andalusien varken någon ”mönsterelev” eller ”förebild”. PSOE styrde från 1979 till 2019. Det var en väg kantad av korruptionsskandaler med pengar som försvann i otaliga fickor.
Med Juanma Moreno som regionpresident från 2019 har regionen förändrats och moderniserats. Exporten har tagit fart, inte bara olivolja utan även tung flygindustri. Andalusien har nu en framskjuten roll i den spanska debatten.
Export, en växande turistnäring och digitala satsningar har gjort att regionens tillväxt har ökat. Vilket i sin tur betyder att regionregeringen strax före jul presenterade den största budgeten någonsin på 48,8 miljarder euro, en ökning med 40,5 procent jämfört med PSOE:s budget 2018. Huvuddelen läggs på offentlig sjukvård, utbildning och sysselsättning.
Andalusien är ”mönstereleven” som tagit jättekliv på bara några år.