Julen är en fröjdefull tid för gottegrisar i de flesta kristna länder, så också i Spanien. Redan från oktober finns i affärerna högar med godsaker av olika slag, av vilka några är okända för oss skandinaver.

En slags småkakor är inlagda i papper och säljs i kilovis. Priset ligger på flera euro per kilo.

Av Elvira Herrador Quero (Översättning Mona Lidman Valdemarsson)
E-post: elvira.herrador@gmail.com

I trakten av Antequera i Andalusien finns en omfattande småindustri för framställning av godis, till exempel i orter som Estepa och Loja. Estepa är särskilt berömt för kvalitén på sina produkter, som har vunnit stor prestige både nationellt och internationellt. Jag har av nyfikenhet köpt några prov ur högarna av sötsaker och läst på omslagen, vad de är gjorda av.

Småkakor

En sorts runda småkakor kallas mantecado, vars ingredienser är vetemjöl, ister (grisfett) och socker med smaksättning av till exempel choklad, citron, kanel och kryddnejlika.

En annan sort, också rund, är polvorón, som även den innehåller vetemjöl, socker, specificerat matfett, lite mandel och någon smaktillsats.

Den finns rosco, även den en rund liten kaka med hål i mitten och med samma basingredienser. Den kan vara smaksatt med till exempel vin eller anis. Rosco från det lilla samhället Monda, norr om Marbella, anses vara extra goda. Hit reser folk från kusten för att köpa rosco.

Läs mer: Spanskt julgodis från Antequera på export

Alfajor är en likartad produkt, i allmänhet rektangulär i formen, med samma ingredienser samt en del mandel.

Det förekommer också att man i stället för ister använder olivolja, vilket borde vara hälsosammare.

 Arabisk tradition

Ursprunget till de här sötsakerna hittar man i den arabiska traditionen, men det är svårt att närmare precisera hur de olika varianterna uppkommit. Polvorón anses vara den förnämsta godsaken till jul.

Det berättas att på 1800-talet fanns en kvinna i Estepa kallad ”La Colchona”, ett öknamn som hon ärvde efter sin mamma. Hon gjorde några sötsaker till sin make, som skulle ut på resa.

När han kom fram till sitt resmål delade han kakorna mede sina vänner. Vännerna blev så förtjusta att de bad honom ta med sig mer kakor, nästa gång han kom och så var marknadskrafterna igång med ökad tillverkning och försäljning.

Turrón

En annan godsak med arabiskt ursprung är turrón, som är helt annorlunda. Den säljs i större fyrkantiga bitar. I den är de viktigaste ingredienserna mandel, socker, honung och ägg. En del görs med äggvitor, andra med äggula. Ibland används grädde och nötter. Bittermandel kan ingå och även andra smaktillsatser.

Den största tillverkningen av turrón finns i Alicanteprovinsen där byn Jijona sägs göra den bästa i Spanien. Det finns turrón som är hård till konsistensen och det finns den som är mjuk. Det är en smaksak vilken man föredrar.

Man uppskattar att den årliga produktionen av turrón i Jijona uppgår till mer 1.680 ton, enligt siffror från Consejo Regulador de Turrones de Jijona y Alicante (CRTJA). En delförklaring till vart all mandel som odlas tar vägen. 60 procent av turrón-tillverkningen i Spanien sker i Jijona.

Godsaker av mer internationell karaktär som choklad och marsipan i olika former förekommer naturligtvis också.

Kungarnas krans

När vi talar om julgodis måste vi också nämna el roscón de reyes (kungarnas krans) som numera äts på trettondagen. Från början var det en julkrans, ett stort bakverk som kvinnorna hade med sig till julens midnattsmässa för att den skulle bli välsignad. Sedan åt familjen av den på juldagen och en bit skulle sparas under hela det kommande året för att förebygga allvarliga sjukdomar.

Denna tradition har nu förändrats till att familjerna på trettondagen köper sin stora krans i ett bageri. Den är dekorerad med kanderad frukt, som skall påminna om de tre vise männens rikedomar. Detta är förklaringen till varför så många personer på trettondagen kommer bärande på stora platta kartonger. I bakverket finns gömd en liten present, som det kommande året ger tur åt den som hittar den.

Test

På fikarasten på vår lilla spanskakursa tidigare hade vi provsmakning av ett sortiment av polvorón, mantecado, turrón med mera. Det som föll de flesta av oss svenskar bäst i smaken var ”Turrón de Jijona”.

Nu är det ni läsares tur att pröva vad som är bäst av spanskt julgodis.

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen