Har du hört talas om druvan melonera? Troligtvis inte. Det hade inte jag. Druvan försvann för 150 år sedan när vinlusen härjade som värst i Málagaprovinsen.
Vinmakare är ett tåligt släkte och efter att Melonera-stockar återfanns släpps 357 flaskor.
Nu har melonera-druivan gjort comeback och finns från 27 augusti i katalogen över druvor i distriktet DOP Sierras de Málaga. Det har gått 18 sedan ansvariga vid vingården La finca La Melonera i Ronda fann en bok av Simón de Rojas från 1807 där han berättade om druvsorter i Málagaprovinsen.
De lyckades lokalisera fem stockar av melonera i Rancho de la Merced en plats där regionregeringen har ett experimentcentrum.
Vinmakaren Ana de Castro har låtit sig intervjuas i den ena lokaltidningen efter den andra och är mycket stolt över att det första vinet på melonera släpps efter 150 år. Det blir 357 flaskor ska beräknas vara till försäljning före nyåret.
Spännande? Absolut. Melonera är en lokal druvsort som tidigare bara växte runt Málaga. Dessutom säger Ana de Castro att druvan liknar pinot noir. Bara en sådan sak får oss pinot-noir-älskare att himla med ögonen.
Ytterligare en druva finns numera med i katalogen över sorter som odlas i Málagaprovinsen. Det är garnacha tintorera.
Den har vi skrivit om flera gånger – och druckit. Den är känd för att den djupblåa färgen inte bara sitter i skalet som hos alla andra druvor. Hos garnacha tintorera sitter den även i fruktköttet.
Huerto de la Condesa i Ronda planterat 1.200 stockar. Det kommer att ta cirka tio år innan vi får se ett 100-procentigt vin på garnacha tintorera från producenten.
Läs mer: Glädjens druvor – vad är vad och vem är vem?
Tintilla de Rota och Romé är andra lokala druvsorter i Andalusien som det numera görs fantastiska viner på. Så vi inväntar de första bedömningarna på melonera.
Veckans vintips
Huerto de la Condesa 2022 från bodegan med samma namn i Ronda på 40% Garnacha, 40% Syrah och 20% Graciano. Ett av Rondas bästa prisvärda viner med toner av varma kryddor, vilda bergsörter, mogen frukt och fyllighet. 13,90 euro.
Toto Barbadillo 2021 från Bodegas Barbadillo i Sanlúcar de Barrameda i Cádizprovinsen. På Palomino och chardonnay. Detta är ingen Cava men väl ett mousserande vitt vin som överraskar stort till nyåret. Fick möjlighet att prova detta vin första gången i samband med att Diario Sur hade presentationen på sin nya restaurangguide på Les Roches i Marbella. Härlig fräsch fruktig smak med nyanser av jäst och vita blommor. 90 poäng i Guía Peñin. 15 euro.
A Pulmón Blanco Buzo 2022 från Cozar Dresden 1837 i Arriate vid Ronda på druvan viognier. Bra fruktig smak med nyanser av torkade frukter med viss fin beska och krydda. 89 p och 3 stjärnor i Guía Peñin. 10 euro.
Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner