När vi dricker mousserande vin från Spanien är det många av oss som säger att vi dricker cava. Men allt är inte cava som bubblar. Det finns mer att upptäcka i den bubblande spanska vinvärlden.
Av Peter Axelsson
Beteckningen cava skapades på kallades de mousserande vinerna i Spanien för Champana. Det här ogillades av fransmännen så spanjorerna fick ge sig. Champagne får bara komma från franska Champagne.
En majoritet av det mousserande vin som framställs i Spanien är Cava men under senare år har det hänt en del och det finns producenter som lämnat DO Cava och istället valt att gå sin egen väg.
Orsaken till att flera producenter lämnar DO Cava är flera men den främsta anledningen är att många av dem anser att cava har fått ett dåligt rykte och att de stora producenterna kanske mer är inriktade på kvantitét än kvalité. De som lämnat vill fokusera på ursprung och på den region som vinet kommer ifrån.
Cava får produceras i hela Spanien men en majoritet tillverkas i Penèdes och då runt byn San Sadurni d’Anoia som ligger nära Barcelona. Hela 95 procent av cavan görs i detta område.
Det finns idag fyra huvudzoner för DO Cava. Det är Contats de Barcelona, Valle de Ebro, Vinedos de Almendratejo och Levante. Dessa zoner indelas sedan i subzoner. Att det är så är ett resultat av att vi fått något som kallas corpinnat. Mer om det nedan.
Reglerna för cava föreskriver att för att få kalla det DO Cava måste använda sig av druvorna Macabeu, Xarel-lo, Parellada, Chardonnay, Subirat Parent, Trepat, Garnacha, Monastrell eller Pinot Noir.
Det kan antingen vara endruvsvin eller så kan man mixa dem.
En cava måste ligga minst nio månader på sin jästfällning men om man väljer att klassificera sitt bubbel som Reserva, Gran Reserva eller De Paraje Calificada så är det minst 18, 30 respektive 36 månader som gäller.
Producenterna kan använda druvor från egna odlingar men de har också rätt att köpa druvor från andra druvodlare. De får blanda druvor från olika vingårdar bara de ligger inom samma cavaområde.
2017 registrerades begreppet corpinnat och 2019 så togs det i drift. Vad är då corpinnat? Jo, det är ett antal producenter, i dag elva stycken, som tycker att cavas regler för framställning inte riktigt motsvarar det de tycker behövs för att i deras ögon få det bästa resultatet. Här är det strängare regler som gäller.
Druvorna måste plockas för hand, det är striktare regler för hur mycket vin som får framställas och allt vin måste vinifieras på egendomen. Egendomarna måste vara ekologiskt certifierade och de måste ligga i Katalonien. Även när det gäller lagring så är reglerna strängare. Minst 18 månader skall en corpinnat ligga på sin jästfällning och det finns de som låter vinerna ligga i upp till 60 månader.
2012 skapade producenten Raventós i Blanc en ny beteckning som fick namnet Conca del riu Anoia. Här kommer druvorna från ett litet begränsat område vid floden Anoia. Många av plantorna har många år på nacken. Vingården Vinya dels Fòssils planterades 1964. Vingårdarna är ekologiskt certifierade och det blir allt mer biodynamiskt. Raventós i Blanc är ensamma om att använda beteckningen Conca del riu Anoia.
Mitt förslag är att ni köper de tre beteckningarna och jämför.
Dan Olsson på Golf y Vinos tipsar
Bohigas Brut Reserva DO Cava från Catalunya distriktet. Druvorna Xarelo, Macabeo, och Parellada har gjort vinet till ett av de bästa i Spanien flera år i rad. Fruktigt fräscht med hög syra, blommigt med äppletoner såväl rostat bröd. Vinet mousserar underbart i munnen där du även känner lite citrus smaker. Pris 11-13 euro.
Puerta Palma Brut Nature reserva by Marcelino Diaz. DO Cava från Extremadura och gränsen till Portugal. Fina bubblor lite äppligt, friskt med bra syra och friskhet. Passar som entre drink men kan också drickas genomgående till såväl förrätt varmrätt och dessert! Pris 8,540-10 euro.
Noa by Bohigas Brut Natur reserva organic DO Cava Odena. Så nära champagne du kan komma med Pinot Noir och Xarelo! Pinot Noir är en av druvorna som du hittar i Champagne kanske därav likheten. Elegant med små bubblor doft av gula äpplen underbar balans vad gäller både struktur och syra. Pris ca 19-25 euro limited edition numrerade buteljer!
Puerta Palma Brut Rosé DO Cava Almendralejo 100% Garnacha. Fantastisk lax rosa färg med dofter av hallon och smultron, Perfekt cava som aperitif och till fisk samt risrätter, lång eftersmak. Pris 8-10 euro.