Fisk är inte bara mat på Solkusten och i Málagaprovinsen. Det är en livsstil. Under sommarmånaderna ökar konsumtionen av fisk och skaldjur med 30 procent.

Mercamálaga är den största fiskmarknaden på kusten. Försäljningen här ger en spegelbild av som inmundigas. Concha fina, mejillón och almeja är populärast bland skaldjuren medan boquerón, sardiner och bacaladilla är de populäraste fiskarna.

Diario Sur berättade nyligen om Mercamálaga som är en av de största grossistmarknaderna i Andalusien. Här är det full rörelse tidigt på morgonen medan de flesta invånare sover.

Det beskrivs som en stor ”proteinkammare” varifrån mer än 15.000 ton färsk fisk och mer än 2.000 ton fryst fisk har levererats hittills i år. En verksamhet som sysselsätter omkring 1.300 personer.

Vi som bor på kusten älskar färsk fisk. Fryst fisk hoppar vi gärna över. Hela 82 procent av den fisk som konsumeras på Solkusten är färsk.

Tiderna har förändrats. Allt är inte så idylliskt och romantiskt som det verkar. Många kämpar för att gå runt.

Överfiske och minskat bestånd påverkar samtliga verksamheter.

Beståndet av sardiner minskar oroande säger Ángel David Macías som är forskare vid Centro Oceanográfico de Málaga (COMA) som nyligen flyttade sin verksamhet från hamnen i Fuengirola till Málaga hamn och piren San Andrés.

– Beståndet av sardiner sjunker oroväckande. Vi studerar i nuläget hur det kommer sig, säger David Macías till Diario Sur.

Den fysiska konditionen är dålig vilket visar sig i att sardinerna är mindre feta vilket gör att de reproducerar sig sämre. Sardiner livnär sig på arter som är väldigt känsliga för temperatur och med en halv grads skillnad minskar dessa arter kraftigt.

Sardinen överlever med varmare vatten men inte det som den livnär sig på.

Många av de sardiner som konsumeras på Solkusten kommer från Alicante och hela Levante-området.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.