Nyligen greps Jonas Falk utanför Barcelona på en europeisk arresteringsorder för utpressning och mordbrand mot den kände fastighetsmannen Joachim Kuylenstierna. Falk har utpekats som huvudman i Operation Playa, Sveriges största narkotikamål genom tiderna.
Rikard Anderson har skrivit boken som berättar vad som verkligen hände i Operation Playa. Nu ska boken ges ut på spanska.
Det beskrivs som en juridisk thriller som utspelar sig i Sverige och i Spanien. Har vi sett slutet på den?
Nej, det är en enorm historia med många förgreningar. Fortfarande väntar vi på ”sentencia firme” i andra instansen i den spanska grenen av Operation Playa. Det aktuella utpressningsmålet i Sverige tar sin början 2009 när Falk investerade 30 miljoner SEK i Kuylenstiernas bolag Skälsö AB, ett bolag som något år senare omvandlades till Fastator AB och noterades på Stockholmsbörsen med Carl Bildt och Björn Rosengren i styrelsen. Falk är utredningshäktad i ett annat stort narkotikamål i Spanien, vilket kommer att försvåra utlämnandet till Sverige.
Vilka mottaganden har boken fått?
Läsare som har hört av sig har sagt att det är första gången som det förklaras i detalj hur storskalig kokainhantering går till i praktiken, från inköpet i Colombia till pengatvätten i Stockholm och Barcelona. Boken släpptes i november 2023 och skapade rubriker redan första veckan tack vare den berömda inspelningen där Kuylenstierna berättade i detalj hur han ska tvätta Jonas Falks kokainpengar med hjälp av sitt fastighetsbolag och hur han sen ska sätta in politiker i styrelsen för att undgå granskning. Allt han förklarade blev verklighet något år senare.
Varför är den organiserade brottsligheten så utbredd mellan Spanien och Sverige?
Jag tror på tre orsaker: För det första är Spanien är transitland för både kokain från Sydamerika och hasch från Marocko. Många svenska kriminella nätverk har etablerat sig i Spanien för att kunna köpa billigare hasch och kokain som sedan smugglas upp till Sverige. För det andra, många kriminella lever under hot, och i Sverige är det otroligt lätt att lokalisera en person om du vill göra honom illa. I Spanien har vi inte samma transparens, det är nästan omöjligt att få tag på en persons adress. För det tredje, jag misstänker att svenska kriminella underskattar spansk polis. och det är tror jag är ett stort misstag.