Många svenskar passar på att renovera sin semesterbostad i Spanien tack vare rotavdraget. Mellan åren 2018 och 2022 betalade Skatteverket ut 136 miljoner SEK till spanska firmor.

1 juli höjdes avdraget.

En färsk undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Beijer Byggmaterial visar att var tredje svensk inte vet hur man nyttjar rotavdraget vid renoveringar.

Samtidigt var två av tre svenskar omedvetna om avdragets höjning 1 juli från 50 000 till 75 000 SEK.

Höjningen syftar till att göra det möjligt för fler hushåll att genomföra renoveringar.

Höjningen av rotavdraget kan innebära stora besparingar för den som planerat att göra en renovering eller vill göra hållbara och klimatsmarta val i byggprocessen något som mer än hälften av respondenterna anser vara viktigt.

Kostnaden spelar en stor roll. 7 av 10 menar att det är priset som är det största hindret för att välja det mer hållbara alternativet.

När det kommer till svenskarnas rut- och rotavdrag utomlands görs flest arbeten i Spanien. Spanien har legat på topp under de senaste fem åren. Sedan kommer Frankrike och Finland visar tidigare undersökningar.

Vad är rut- och rotavdrag?

Rotarbeten är arbeten som görs för att förbättra en bostad. Dessa förbättringar kan bestå av att bygga om och bygga till bostaden. Det kan också vara reparation och underhåll, då bostaden återställs till, eller bibehålls i, ursprungligt skick.

Rutarbeten är arbeten som vanligtvis utförs av hushållen själva och inte kräver någon specialistkunskap. Det kan till exempel vara att städa, skotta snö, klippa gräset eller få hjälp med personlig omsorg.

Du kan få rutavdrag med högst 50 procent av arbetskostnaden. För rotavdrag kan du få tillbaka högst 30 procent av arbetskostnaden. Företaget du anlitar ska göra avdraget på fakturan.

Källa: Skatteverket

Läs mer här

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.