För att underhålla marken så att stora bränder får mindre bränsle att sprida sig blir det allt vanligare att låta boskap beta i det fria. 

2017 rasade en stor skogsbrand i området Montes de Vincios i södra Galicien. Den förstörde mer än 80 procent av marken och är en av de fyra största bränderna som drabbat Spanien sedan 2013. 

Efter det drog det lokala initiativet Vincos Vede igång. Det är ett exempel på hur djurens bete är en effektiv åtgärd mot skogsbränder. 

Initiativets koordinator, José Taboada, förklarade att arbetet började med att man återupplivade skogen. Man minskade invasiva växtarter som eukalyptus och planterade fler lokala trädsorter. De ville både att den skulle vara en källa till biologisk mångfald och frisk luft men också bli mer motståndskraftig. För det sistnämnda behövde skogen hållas “ren” och därför satsade man på djur som betar. 

De övervägde flera arter men beslutet föll på kor av rasen cachena, som har sin härkomst i södra Ourense och norra Portugal. Valet gjordes eftersom denna typ av ko är relativt självförsörjande och är van vid landskapet. Att de är utrotningshotade spelade också in. Taboada berättar att man just nu håller på att introducera korna i området och att de snart börjar sin nya “karriär”. 

“Tanken är att rensa undervegetationen och låta korna underhålla den,” sade han. Man kan inte placera ut kor för att städa upp landskapet men efter att rensningsarbetet är klart kan de underhålla det. 

Katalonien

Betande djur lever på skogens resurser och på så vis kontrolleras vegetationen vilket gör att det finns mindre bränsle för skogsbränder. Skulle det börja brinna kommer elden då sprida sig långsammare och blir enklare att kontrollera. Detta kallas helt enkelt för skogsbete och är redan en vanlig åtgärd i Katalonien. Där betar flockar i varierande storlek (25 – 200 djur) som också används som en källa för mat. 70 procent av det katalanska skogsbetet tar plats i skyddade naturområden. 

I vissa kretsar har uttrycket “kor, getter och får är också brandmän” blivit vanligt som en följd av detta arbete. Något som inte uppskattas av Víctor Gil, tekniker på projektet Brandhjordar vid stiftelsen Pau Costa. “Vi arbetar förebyggande medan brandmän jobbar med att släcka bränder,” sade han och fortsatte: ”De (djuren) skapar landskap som inte främjar skogsbränder”. “Vi försöker säkerställa att skogarna inte har de element som föder omfattande bränder, den typ av eldar som brandmännen har svårt att kontrollera”. 

Brandhjords-projektet startade 2016 i samarbete med Kataloniens brandförsvar. De tog hjälp av de stora lokala boskapsodlingarna som finns i regionen som förser projektet med kor, får och getter. Det började i Girona men finns nu i alla fyra katalanska provinser och visar stor potential. 

I de katalanska mataffärerna kan konsumenter också se markeringar på mejeriprodukter som visar att de kommer från en ko som betar den omkringliggande skogen. 

Att låta djur beta marken är också betydligt billigare än att regelbundet rensa den med maskiner. 

Förutom de ovan nämnda områdena betar även får och getter marken i Madrid och på Kanarieöarna med samma syfte. Víctor Gil hoppas och tror att metoden ska sprida sig till fler platser.

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson