År 2009 köpte 187 svenskar i Spanien. År 2017 köpte 3.882 svenskar i Spanien. Vad händer nu? Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90
Ungefär tjugo gånger så många svenska köpte bostad i Spanien 2017 jämfört med 2009. Vad ledde till denna gigantiska ökning på bara åtta år? Vi som bott här länge kan inte se någon skillnad; solen skiner lika mycket nu som då, maten är lika god nu som då och byråkratin är lika jobbig nu som då.
Givetvis är det flera faktorer som spelat in och den största är nog ”snöbolls-effekten”. Eftersom fler och fler blev intresserade spreds intresset snabbt och det blev även väldigt medialt. När folk varje vecka läser i tidningen om folk som köpt boende i Spanien så ökar intresset och det blir, helt enkelt, något normalt. Det är nu inte längre bara ett fåtal förunnat att kunna spendera mycket tid i detta underbara land i egen logi. Vi har tidigare sett detta hända i andra europeiska länder.
Den största ökningen skedde från 2013 då 1308 svenskar köpte och 2014 då 2488 svenskar köpte bostad. Det är också under de åren som vi hade några av de lägsta priserna på Costa del Sol, så fler hade råd att köpa. Detta bidrog också till att de stora svenska mäklarhusen såg en nisch och började sälja franchiser till den spanska marknaden. Under 2016 – 2018 öppnade nya svenska mäklare på Costa del Sol varje månad, vissa under välkända svenska varumärken och andra ”no name”. Givetvis har detta bidragit till att fler svenskar köpt då så många nya mäklare gjort marknadsföring i Sverige, så det var positivt! Men tyvärr brast kvalitetskontrollen från de svenska varumärkena och det verkade som det enda de brydde sig om var att sälja franchise – istället för att bry sig om kvalitet och kundvård. Vi får ofta in svenska kunder som köpt av en oetablerad mäklare och fått problem.
Efter snart 20 år i detta yrke så har vi sett det hela tidigare, och nu när den svenska marknaden är överhettad och antalet svenska köpare sannolikt går ner kraftigt i år, medan de spanska går upp, så kommer troligen många ”svensk-specialister” försvinna. De kunder som köpt av dem blir då av med sin kontakt i Spanien. En viktig faktor som många svenska köpare inte tänker på är den hjälp de får av en etablerad mäklare under åren efter köpet. (Tips: Be om referenser och välj alltid en väletablerad mäklare med GIPE eller API licens).
I år ändras till slut lagen i Andalusien och ett nytt licenskrav kommer för mäklare. Mycket positivt att detta regleras bättre. Det är ju inte normalt att en person som inte ens talar spanska idag helt fritt kan utöva ett yrke som har en stor påverkan på sina kunder. Lagförslaget skall vara klart under våren och blir troligen liknande det som redan finns i Katalonien – fast Junta de Andalucia är kända för att gå längre och göra saker mer komplicerade (som de t.ex. gjorde med Decreto 28/2016 om uthyrning av turistlägenheter…). Så vi får under våren se vad som i framtiden krävs av fastighetsmäklare i Andalusien. Förhoppningsvis blir det kunderna som vinner på det i längden!
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com