Många av oss nordbor här på solkusten huserar i lägenhet eller parhus med terasser och balkonger där enda alternativet är att odla i krukor och i vissa fall även befintliga uppmurade planteringskärl. Denna artikel utesluter naturligtvis inte trädgårdsinnehavarna som även de kan förgylla sina uteplatser och entréer med växter i krukor. Trädgårdskribent Susanna Nevhage
e-post: info@susannasgardendesign.se
www.susannasgardendesign.se
Den enda uppenbara negativa aspekten i att inte kunna odla på friland är den klart högre kostnaden för att uppnå ett frodigt uterum. Det räcker inte bara med växter utan det krävs planteringskärl, jord och eventuellt ett bevattningssystem. Tanken med dessa två sidor är dock att inspirera er till den grad att ni hittar en lösning som passar just er. Ytan här i tidningen är även den begränsad men i slutet av artikeln hittar ni en QR-kod som tar er direkt till anslagstavlan på min Pinterest med massor av inspirerande bilder och länkar. Det är bara fantasin som sätter gränser!
Grundläggande fakta om att odla har jag tagit upp i tidigare artiklar men till alla förstagångsläsare så handlar det kort och gott om att ha rätt växt på rätt plats. Sen är det givetvis nödvändigt att ha krukor med dräneringshål i botten, en porös jord med långtidsverkande näring samt tillräckligt hög eller bred kruka till växten i fråga. Stora vedartade växter som buskar, träd och palmer behöver volym av flera anledningar. Tyngd som håller den stående på en och samma plats även i vinterstormar. Jordvolym som håller fukt och näring under en längre tid men också för att om rotsystemet är för begränsat så växer inte plantan särkilt mycket, varken på höjden eller på bredden.
ETT VANLIGT MISSTAG
Det vanligaste misstaget som görs generellt är att det planteras för tätt, både i krukor och på friland. Det mest ekonomiska känns spontant som att köpa små växter som kan växa till sig, det tråkiga är att det ser så fjuttigt ut i början. Så då tänker hobbyodlaren att nämen jag sätter tre stycken så det blir nåt! Aj aj aj… Det vi får är plantor som kämpar om plats och vatten till rotsystemet vilket hejdar tillväxten. Det andra ”problemet” vi har här i värmen och goda tillgången på solljus är att plantorna tillslut ändå växer till sig, dock gängliga och höga, och får inte plats i krukan. Delar vi dem ser de oftast bara aviga och konstiga ut i basen eftersom de trängts så innan. Det är fortfarande bäst att köpa små plantor, missförstå mig inte, glöm bara inte att den där goa jorden och det magiska klimatet kommer bjuda på en tillväxt som är svår att förstå innan man upplevt den här.
Att veta vilka växter som trivs i kruka handlar mest om rotsystemets uppbyggnad. Träd med en kraftig djupgående pålrot är helt enkelt inte ett bra alternativ. Det bör vara grunda och relativt små rotsystem som inte kräver ett badkar för att trivas. Så hur sjutton vet man vilket rotsystem växten har?! I grova drag kan vi säga att det du kan köpa på plantskolan (el vivero) i kruka, går att fortsätta odla i kruka. Vad man måste göra är att ge växten en större kruka än den har vid inköpsstället.
Mitt generella tips är att tänka på hur mycket vind och direkt sol växten kommer utsättas för, detta påverkar avdunstningen från löven och därmed även uttorkning av jorden och rotsystemet. De flesta tjock- eller smal-bladiga, strävhåriga och ludna växterna är torktåligare. Alternativen är många och det handlar ju även om smak och stil som eftersträvas. Det är en hel vetenskap och en ren djungel att veta exakt vilka växter man ska skaffa. Börja med att botanisera i all inspiration här och på min nämnda Pinterest-tavla och hör gärna av dig om du vill ha en experts ögon och råd för just din uteplats! Glad påsk och hasta luego!