En ständigt återkommande fråga när vi tar in bostäder till salu är om man verkligen behöver energicertifikat eller om det kan göras senare när man väl hittat en köpare. Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90
Många gånger blir vi kontaktade av säljare som redan har sin bostad till salu med andra mäklare men kontaktar oss för att påskynda försäljningen. Då vi frågar dem om dokumentationen, som vi enligt lag måste kontrollera innan vi lägger ut bostaden till salu, möts vi alltför ofta av frågande miner. ”Den andra mäklaren bad inte om några papper – är det nödvändigt?” Svar JA. Enligt Andalusiska, Spanska och Europeiska lagar finns en hel del dokumentation som mäklaren måste ta in och analysera innan bostaden kan marknadsföras.
Ett av dessa dokument är CEE – Certificado de Eficiencia Energética. Detta enligt ett EU direktiv, vilket innebär att det är ett krav i alla EU länder. Idén bakom detta certifikat är att köparen ska kunna se hur mycket energi bostaden förbrukar per år, och på så vis kunna planera sin ekonomi med det i åtanke.
När man tittar i mäklarnas skyltfönster ser man den obligatoriska tabellen som går från A (bäst) till G (sämst). Den är liknande den man ser på nya vitvaror och air conditioning. Ofta står det tyvärr ”En tramite” vilket betyder att bostaden ännu inte har CEE. Detta är inte tillåtet och böter vid en inspektion är 600 Euro styck.
För att få ett energicertifikat så måste en specialiserad tekniker besöka bostaden för att mäta upp fasad, fönster, se vilket typ av uppvärmning/nerkylning bostaden har, om varmvattensberedaren går på el, gas eller solenergi etc. Teknikern räknar ut energiförbrukning och koldioxid utsläpp på årsbasis och utställer därmed certifikatet samt registrerar det i det Andalusiska registret. Certifikatet är giltigt i tio år även om bostaden byter ägare under den tiden, så spara det!
När CEE blev obligatoriskt i Spanien våren 2013 (R.D. 235/2013) så fick vi en massa erbjudanden från olika tekniker som erbjöd CEE. Det konstiga var skillnaden i pris – för en vanlig lägenhet gick priserna från under 100 Euro till över 600 Euro. Vi var väldigt konfunderade eftersom vi inte kunde se att det var någon praktisk skillnad mellan de olika certifikaten. På StartGroup provade vi den billigaste lösningen och det har fungerat perfekt. Vi förmedlar kontakten mellan tekniker och säljare för att få gjort certifikatet. Vi tar inte en krona betalt för den servicen utan ser det som en god tidsinvestering att hjälpa våra säljare. För en lägenhet startar nu priserna på 80 Euro inklusive moms samt registrering i det Andalusiska registret för Energicertifikat.
Man kan debattera om ifall CEE verkligen tjänar något till. Hittills har jag inte haft en enda kund som uttryckligen baserat sitt köp på energicertifieringen, men det är ett obligatoriskt dokument som man måste ha när man säljer – och även hyr ut – sin bostad. Både säljare och mäklare kan bötfällas ifall CEE inte finns med i marknadsföringen av bostaden.
I Spanien är det viktigt att ha sina papper i ordning, man kan inte skylla på okunskap. Det är säljarens skyldighet att ha CEE och att ge mäklaren all dokumentation som behövs för att lagligen marknadsföra bostaden. Mäklaren hjälper givetvis gärna till att framskaffa dokumentationen ifall säljaren inte är helt säker med språket och behöver assistans.
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com