Antalet personer som arbetar efter 60-årsdagen har mer än dubblerats sedan 2012.
En trend som även går att se i resten av Spanien och i Europa.
Demografin och hårdare regler för förtidspension gör att allt fler jobbar längre än förr.
Nästan 61 500 av alla arbetande i Málagaprovinsen är 60 år eller äldre, enligt uppgifter från socialförsäkringstjänsten. Det innebär att siffran ökat med mer än 50 procent sedan 2012, när den var 29 150.
Det är ingen slump att man jämför med just 2012. Det är nämligen året innan Spanien började att gradvis höja pensionsåldern. 2012 fick man 100 procents pension efter det att man fyllt 65. 2013 blev det 65 år och en månad och 2027 kommer åldern att vara uppe i 67 år för alla som har bidragit till socialförsäkringen i mindre än 38 år och sex månader. För dem som betalat in längre är pensionsåldern kvar på 65 år.
De senaste 12 åren har alltså antalet människor som arbetar efter 60 års ålder ökat med 110 procent i Málagaprovinsen. Det är en bra bit över det nationella snittet som ligger på 88,5 procent.
Ökningen är dock ännu högre på annat håll. Melilla och Cueta krossar Málagas siffror med 185 respektive 154 procent. I Guadalajara har det ökat med 143 procent, i Murcia med 130 och både Alicante och Las Palmas ligger över 120.
Från socialförsäkringen kan man hitta fler detaljer. Deras uppgifter visar att den största ökningen i den grupp som analyseras finns hos de som jobbar efter 64 års ålder. Gruppen har ökat med 160 procent medan samma siffra för dem mellan 60 och 64 är 100 procent.
Samma siffror på nationell nivå är 164 respektive 79 procent.
Dessa ökningar är signifikanta och de framstår som än mer dramatiska när man jämför med utvecklingen sett till hela befolkningen. Under samma period har antalet personer som arbetar i Málaga ökat med 35 procent, från 501 000 till 680 000. Sett till hela Spanien ökar antalet arbetande över 60 års ålder i fyra gånger så hög takt som genomsnittet.
Varför denna ökning?
Enligt Andrés González, som är talesperson för fackföreningen CCOO, finns flera faktorer som spelar in. Först poängterar han att ’baby-boom’-generationen, alltså människor födda på 60-talet, nu närmar sig pensionsåldern. Dessutom nämner han att det stora antalet migranter som kom till landet under 2000-talet även de nu närmar sig pensionsålder.
Han nämner också de juridiska ändringarna gällande pension men menar att de haft “minimal” inverkan.
Carlos Vidal-Meliá, professor i social trygghet vid universitet i Valencia påpekar att det finns ‘morötter’ för människor att fortsätta arbeta. ”Utöver den stigande pensionsåldern och Málagaatt möjligheterna till förtidspension stramas åt finns incitament att jobba längre”, säger han och hänvisar till de bonusar som finns inbakade i pensionen för den som arbetar längre än de måste.
Europeisk trend
Raymond Torres, som basar över ekonomifrågor på tankesmedjan Funcas, förklarar dock att detta fenomen inte är typiskt för varken Málaga, eller för resten av Spanien. Han menar att vi ser denna trend i flera europeiska länder. Utvecklingen är dock extra påtaglig i Spanien under de senaste åren. I Spanien arbetar 57 procent av alla som är mellan 60 och 65 år gamla, vilket är 3 procent högre än det europeiska genomsnittet. Samma siffra för grannlandet Frankrike är endast 41 procent och i Italien är den ännu lägre på 47. Spanien har dock en bit kvar till Tyskland där 67 procent av befolkningen i denna åldersgrupp arbetar.
Torres anser att det är bra för ekonomin att fler arbetar längre. Men han menar även att det är viktigt att dessa uppgifter analyseras tillsammans med undersökningar över hur människors livskvalitet påverkas.