Det enda saudierna har att tillföra är pengar. När det kommer till mänskliga rättigheter är Saudiarabien en öken. Och stjärnorna som kritar på håller tyst.

 

Saudiarabiens styre grundar sig på koranen och på islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunnislam.

Människorättsgrupper anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även utdöms för barn.

Med totalt 323 sponsoravtal hittills försöker Saudiarabien tvätta bilden av en auktoritär regim som kränker mänskliga rättigheter.

Fotbollsspelare som Cristiano, Benzema och Neymar vars karriärer sjunger på sista versen nappar på lukrativa erbjudanden med pengar från landets statliga investeringsfond, kallad Public Investment Fund (PIF).

En kartläggning av Play the Game som är en del av det danska institutet för idrottsstudier visar också att Visit Saudi som är det statliga turistorganet kopplas samman med 18 sponsoravtal bland annat som sponsor av La Liga. Lionel Messi är för övrigt turistambassadör.

Under året håller Fifa kongress för att utse kandidaten till att arrangera VM i fotboll 2034. Saudiarabien är den enda kvarvarande kandidaten…

Lägg till att det statliga oljebolaget Saudi Aramco sponsrar flera golftävlingar och Formel 1-stallet Aston Martin där en av förarna är spanjoren Fernando Alonso.

Saudiarabiens miljardregn över idrotten för att tvätta bilden av landet och regimen tycks inte avta. Investeringsfonden uppges ha närmare 800 miljarder dollar i tillgångar.

Nyligen fick den spanske golfspelaren Jon Rahm någonstans mellan 400 och 600 miljoner dollar av pengarna för att bli en del av utbrytartouren LIV. Rahm befinner sig inte i karriärens slutskede.

Vanligtvis brukar det vara både ris och ros. Men här är det mest ris efter att spanjoren först varit tveksam och nobbat LIV-touren med att ”pengarna inte är det avgörande. Jag vill spela mot de bästa i världen i ett format som funnits i hundratals år”. Sedan svängde han i frågan.

Andra golfare anser att det är ett ”svek” mot PGA-touren. Det är skevt att pengarna styr så mycket, säger Marcus Kinhult, svenskt proffs på Europatouren.

Nordirländaren Rory McIlroy uttrycker oro över golfens framtid och talar om en kannibalisering, när en produkt tar marknadsandelar från en annan produkt från samma tillverkare. Som boxningen har gjort med alla organisationer som WBA, WBC, IBF och WBO.

Den svenske förbundskaptenen Katarina Vangdal tror att det kan förgöra hela den professionella herrgolfen (SvD 19/12). Det rapporteras om att LIV-touren har haft svårt att locka tittare. Samtidigt som övriga tourer urvattnas när stjärnor lämnar.

Det kommer även signaler att saudiska intressen lockar tennisen. Någon menar att det är leva eller dö för ATP och WTA om de inte börjar samarbeta med saudiska intressen som annars hotar med att starta en ny tour. Orkar ATP stå emot? Det återstår att se.

Det är en enorm pengarullning som startat av saudiska intressen. Om pengarna kunde bidra till att öppna upp Saudiarabien och att mänskliga rättigheter införs skulle det vara en helt annan sak.

Ännu har jag inte hört någon av vare sig Cristiano, Benzema, Neymar eller Rahm som krävt att landet ska öppna upp sig eller att mänskliga rättigheter införs när de har kritat på för övergången.

Det är tyst från stjärnorna. Rahm verkar bekväm, mycket bekväm och vill hellre lalla runt på LIV-touren som bara spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Rahm talar om ”bättre förutsättningar”, ”en attraktiv tour med saftiga premier, kortare turneringar som ger stora fördelar för spelarna”.

Personligen säger jag hej då till Jon Rahm och hej och välkommen till Ludvig Åberg. Våren 2022 när Åberg var amatör fick han ett erbjudande från LIV-touren om ett tvåårskontrakt värt 2,5 miljoner dollar, men Åberg tackade nej.

Åberg älskar att tävla och älskar att se all historik kring PGA-tourtävlingar, Majors och Ryder Cup. I en TT-intervju ger Åberg ger uttryck åt en sund inställning med Saudiarabien som en auktoritär regim som han inte vill vara någon del av.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.