I skrivande stund upplever jag hur vädrets makter kan gripa tag i verkligheten. Sydkusten drabbades av en ”snökanon” i början av januari. Snö på beacherna i Fuengirola, snö på La Concha, flera vägar upp till bergen avstängda och snö i Nerja. Den som runt trettondagshelgen reste till sydkusten för en veckas solsemester blev nog besviken. En kommentar löd ”jag hade kanske inte förväntat mig att bada i bikini – men inte en snösemester…”. Av Peter Höök
e-post: peter.hook@conventusmedia.se

För dem som vistas längre tider på kusten är kylan inte så välkommen men väl att våra vattenmagasin nu fylls på. Och kanske får en och annan nordbo en upplevelse av årets växlingar vilket vi inte är så vana vid. Att få ta på sig dunjackan när man går ut hör inte till vardagligheterna.

Som journalist får jag ofta frågan om vad det är som driver så många svenskar till kusten? Och mitt ständiga svar är – vädret. Men det ligger mer bakom svaret än att det bara går ut på att sitta och glassa på stranden. Vädret är motorn i livet på Costa del Sol och vädret är ju också vad som skapar det spanska kynnet och den spanska kulturen.

Costa del Sol – solkusten… Solens närvaro skapar en miljö som är lättsam och enkel. Ljuset finns där för det mesta och ljuset är nog något av det som uppskattas mest av oss nordbor. Vi är under vintermånaderna vana vid att mörkret faller vid tretiden på dagen. Om man inte bor norrut i Sverige då man praktiskt taget aldrig ser solen under vinterhalvå- ret. Solen och ljuset är motorn i det enkla och lättsamma livet på solkusten där det alltid är nära till umgänge och spontana kontakter.

Skillnaden är stor jämfört med hur vi umgås i Sverige. Vädret gör att spontanmötena ofta inte blir av. Därför ses svenskarna hemma hos varandra. Blir lite uppstyltat. Man ska bjuda in och det ska tackas ja och sen ska det vara middag och skål och välkommen och hela programmet. För att inte tala om transporten till och från. Täckjackor, snowboats och luva på. I Sverige umgås man inte på bar och restaurang bara sisådär. Umgänget i Sverige måste planeras och att mötas på lokal är dyrt. Åtminstone i jämförelse var det kostar på en chiringito vid havet.

Vi nordbor är ett soldyrkande folk. Se bara hur svensken bär sig åt när majsolen börjar le. På Götaplatsen i Göteborg, liksom konserthustrappan i Stockholm samlas folk för att fånga de första solstrå- larna efter vintermörkret. Utlänningar tittar förundrade på svenskarnas vårsolslapande. Man måste ha upplevt vintermörkret för att förstå svenskens soldyrkande.

Svenskarna är några av Europas flitigaste besökare till Spanien. Över en miljon svenskar reste till Spanien förra året, visar statistik. Det är ofta som turister svenskarna har lärt känna och uppskatta landet. Och nu väljer allt fler att bosätta sig här. Svenskarna är bland de flitigaste i Europa att skaffa sig boende på kusten. De svenska bostadsköpen slår rekord. Nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten visar att antalet svenska bostadsköp ökade med 15,9 procent under första kvartalet i förra året. Och antalet svenska resenärer som landande på Malagas flygplats ökade med 41,4 procent under 2017. Att fler svenskar vill skaffa sig bostad här kan ha att göra med den demografiska utvecklingen i Sverige. En växande skara pensionärer vill skaffa sig en guldkant på tillvaron och skapa sig ett hem i solen.

Förra året hade Ölands Norra Udde 485 soltimmar totalt under året. I augusti hade Stockholm 46 soltimmar medan Kiruna hade 20 timmar. Fem timmar fler hade gotländska Hoburgen under augusti vilket var svenskt rekord förra året. Vid kusten i Marbella går solen ned i januari runt klockan 6. Då har det varit mörkt i Stockholm i tre timmar. Costa del Sol har omkring 3 000 soltimmar per år. Det är inte konstigt att sverigekolonin på kusten växer så att det knakar.
———————————————————————————————————————————–
Peter Höök är frilansjournalist som bevakar Spanien för svenska media.