Det finns 11.500 ukrainska medborgare bosatta på Solkusten som med stor oro följer utvecklingen i sitt hemland efter att Rysslands president Vladimir Putin klockan 4 i torsdags morse meddelat att han godkänt ”en särskild militär operation”.
EU:s utrikesminister, spanjoren Josep Borrell, beskriver utvecklingen som ”bland de mörkaste timmarna i Europa sedan andra världskriget”.
Ryssland är inte bland de länder som Spanien har mest handelsutbyte med. Under fjolåret 2021 var den spanska exporten till Ryssland 2.213 miljoner euro. I storlek kan det jämföras med exporten till Kanada och Danmark.
Omvänt är värdet på den ryska exporten till Spanien, främst olja och gas, tre gånger högre, 6.033,6 miljoner euro. Det är 1,8 procent av Spaniens totala import. Siffran ligger nära siffrorna för Polen eller Nigeria.
Turistnäringen
Ryska medborgare som har en stark köpkraft beskrivs som viktiga för den spanska turistnäringen. Och det är främst personer i Putins närhet som gjort sig rika.
Kriget i Ukraina uppges komma att påverka ankomsten av ryska turister till Spanien. Före pandemin anlände 1,3 miljoner ryska besökare 2019 totalt till Spanien. Under fjolåret 2021 anlände 14.000 resenärer från Ryssland till Málaga flygplats.
Oligarker
Vladimir Putins maktbas är uppbyggd av oligarker som har placerat sina rikedomar i länder där de åtnjuter västvärldens frihet. Bland annat i Spanien och på Costa del Sol, främst i Marbella inom fastighetsbranschen.
Spanien har sett mellan fingrarna med detta under flera år sedan Rysslands annektering av Krim och invasionen i Donbass 2014.
Det är ingen hemlighet att Marbella kommun har gjort stora ansträngningar med besök i Moskva att locka till sig ryssar med tjock plånbok. 2017 efter annekteringen av Krim besökte Marbellas dåvarande socialistiska borgmästare José Bernal, och kommunalrådet för turism, Javier Porcuna, Rysslands största turistmässa MITT i Moskva. De hade även möte med Putins tjänstemän i Kremlin.
Röster har höjts för att de utökade sanktioner som införs mot Ryssland ska drabba Putins oligarker med frysta tillgångar som resultat.
Även om ryska oligarker investerar i Spanien så är Cypern (10.859 miljoner dollar), Storbritannien (3.815 miljoner dollar) och Nederländska Antillerna (3.126 miljoner dollar) de platser som nämns i första hand.
Fastigheter
Ryska investeringar i Spanien och på Costa del Sol är fokuserade på fastigheter och byggsektorn (över 45 %), hotell och turistboende (35 %) och industri (ca 4 %) enligt siffror från spanska utrikesdepartementet.
Bland de ryssar som sticker ut finns Mijail Fridman som 2019 efter en strid i nationaldomstolen tog kontrollen över livsmedelskedjan Dia med 77 procent genom sitt företag Letterone.
För ett år sedan meddelade den ryska livsmedelskedjan Mere att de skulle etablera sig i Spanien. Men de har dragit sig ur det projektet.
Resor
Kriget i Ukraina inverkar inte på flygtrafiken mellan Sverige och Spanien.
Tillsammans med Katalonien och Costa Blanca tillhör Costa del Sol ryssarnas favoritresmål i Spanien. Aeroflot har för närvarande fyra flygningar i veckan mellan Málaga och Moskva, måndagar, torsdagar, lördagar och söndagar.
Några EU-sanktioner mot ryskt flyg finns ännu inte i skrivande stund. Det har Storbritannien infört, och det är förbjudet för ryskt flyg att vara i brittiskt luftrum och att landa på brittiska flygplatser.
Spanska luftfartssäkerhetsmyndigheten (Aesa) har uppmanat spanska flygbolag att inte flyga i luftrum över Ukraina, Vitryssland, Moldavien och Ryssland.