Manilva-San Luis de Sabinillas, 97 km från Málaga, på västra Costa del Sol har liksom grannkommunen Estepona vuxit med nybyggnation. Trots byggboomen i början på 2000-talet är Manilva finns här småstadsmys. Av Ola Josefsson

– De riktigt höga husen lyser med sin frånvaro, och det är lätt att gå till allt. Det mesta ligger inom promenadavstånd. Folk trivs och tar hand om varandra. Kriminaliteten är låg. Dessutom är det barnvänligt, säger Tanja och Björn Ingbrant Rubio svenska mäklare vid Enova Estates.

Jag tittar in deras butik bara några hundra meter från paseon i lilla San Luis de Sabinillas. Tanja och Björn är de enda svenska mäklarna i området. Efter byggboom följde kris. Nu är bomarknaden tillbaka.
Krisen blev förödande för Manilva precis som för andra kustkommuner i Spanien. Det var mer lån än vad det fanns investerade pengar.
Krisen har de lämnat bakom sig. Och sedan några år pekar säljsiffrorna uppåt. En snöbollseffekt som fortsätter.

Det mesta som säljs i Manilva-området byggdes mellan åren 2006 till 2008. Det är bra bostäder som banker fick ta över när privatekonomin kraschlandade.
– Prisbilden ligger på mellan 150.000 till 200.000 euro och allt är byggt från 2006 och framåt, berättar Tanja.
80 procent av de som är på jakt efter semesterboende har en budget som ligger på runt 200.000 euro.

Fyra av tio invånare är utlänningar
Manilva är en av de kommuner med störst andel där befolkning består av personer med utländsk härkomst. Nära hälften av de som är registrerade kommer från andra länder. Den 17 augusti hade Manilva kommun en befolkning på 16,184 personer varav 79 nationaliteter.
6.593 personer är utlänningar vilket motsvarar en 40,75 procent. Britterna är flest med 2.800 följt av marockaner, 653, rumäner ,510 och 274 italienare. Här lever också mellan 100 och 200 personer vardera från länder som Tyskland, Argentina, Belgien, Bolivia, Bulgarien, Kina, Frankrike, Irland, Nederländerna, Paraguay, Polen och Sverige.
Bland britterna är pensionärerna flest, i åldern 60 till 69 år. De från Marocko och Rumänien är mellan 30 till 39 år och har flyttat hit för att arbeta.

Värt att veta:
Attraktiva områden i Manilva kommun är Residencial Duquesa i San Luis de Sabinillas, bostadsområdet Coto Real Duquesa och Duquesa Village. Svenskarna kom redan på 1970-talet och köpte radhus i Playa Paraiso. Aldea Beach, prinsessan Cristina och Monte Viñas är andra kända bostadsområden.

Castillo de la Duquesa (Castillo de Sabinillas)
Från golfbanan La Duquesa tar du dig smidigt till både fritidshamnen och fästningen med samma namn. Det är charmigt att vandra runt den gamla fästningen som härstammar från 1700-talet.
Här hittar du fiskarbostäder, en liten kyrka och en gammal begravningsplats (cirka 140 gravar). På den arkeologiska platsen finns kar som användes vid insaltning av fisk. Platsen går tillbaka till romarrikets glansdagar.
Den lilla fästningen byggdes 1767 då Carlos III var kung i Spanien. Det var don Francisco Paulino från Sevilla som byggde borgen med stöd från kungahuset. Kung Carlos III beviljade Paulino att få befäl över 29 soldater som skulle hålla uppsikt över pirater och sjörövare som gick i land för att hämta slavar.
I början av 1800-talet när Napoleons trupper ockuperade Spanien intogs fästningen och omkring 50 franska soldater stationerades på platsen för att bevaka farvägarna i området.
Borgen fungerade som en försvarsfästning fram till 1890. Under 1900-talet ockuperades den lilla borgen av ett 70-tal hemlösa. Numera är den en kommunal egendom och inrymmer ett mindre arkeologiskt museum, en utställningshall och ett offentligt bibliotek.

Missa inte Julius Caesars gamla bad
Det gamla romerska badet i dalen La Hedonia öster om Manilva-Sabanilla samhälle. Det är Manilvas äldsta turistattraktion som härstammar från 100-talet före den vanliga tideräkningen. Det finns uppgifter som tyder på att Julius Caesar besökte badet ”baños de la Hedionda” regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien mellan åren 63 och 60 före Kristus.