Tandkräm: Du kan använda vilken smak du vill, det viktigaste är att den innehåller en sak och det är: FLUOR. (Och nej – inom rimliga mängder är det INTE skadligt.) Colgate skummar mer då den innehåller NLS (natriumlaurylsulfat). Om du har en benägenhet för sår/blåsor i munnen kan du testa att byta till exempelvis Zendium eller Sensodyne tandkräm som ej innehåller den där ”såpan” som skummar.
Tandborste:
Vi rekommenderar alltid en mjuk tandborste för att undvika onödigt slitage på tanden och det är även bra om borsthuvudet är litet så man når in i alla små vrår.
Många människor är vana vid en medium eller hård tandborste och kommer inte bli nöjda med en mjuk borste eftersom dom ofta känner att det inte blir tillräckligt rent då. I det fallet rekommenderar vi att man använder sig av en elektrisk tandborste som ger samma känsla som ett hårdare borsthuvud men utan att skada tänderna. Det behöver inte vara en dyr variant – t.ex. Oral B/Braun har bra eltandborstar.
Hur ofta bör man gå på undersökning och varför:
Detta är väldigt individuellt. En del människor behöver gå var tredje månad och för andra räcker det med vartannat år. Det beror sig helt på faktorer såsom tandköttssjukdom, karies, om man gnisslar/pressar tänder etc. som i sin tur beror på genetik, oralhygien, ålder, rökning, medicin intag etc. Tandläkaren ger dig råd om när du bör komma tillbaka för din nästa undersökning.
Tandläkarnas största mål är, tro det eller ej, att UNDVIKA problem. Om man gör regelbundna undersökningar fokuseras det på att hitta problem innan dom uppstår så att man kan spara både tänder och pengar.
Varför tandrensning:
De flesta människor gillar att få deras tänder rensade för att få bort missfärgningar av te, kaffe, tobak och rödvin. Tandläkarens mål är att ta bort hårda beläggningar (tandsten) som är plack (mjuka bakteriebeläggningar) som blivit förkalkat. Då dessa har ett väldigt grov ytskikt som gör att bakterier sätter sig lättare är det högre risk för att det uppstår karies och tandköttssjukdom snabbare. Så klart kommer tandläkaren även att ta bort missfärgningarna när hen ändå är i gång. Precis som med undersökningar så är det väldigt individuellt hur ofta du bör gå för att få tänderna rensade, men en god indikator är när framtänderna i underkäken inte längre känns släta på insidan mot tungan.
Varför röntgen:
Röntgenbilder är tandläkarens bästa verktyg för att finna karies, käkbensförlust och tandabscesser. Din tandläkare bör ta röntgenbilder på dig med jämna mellanrum för att kontrollera ställen man inte kan se med blotta ögat vid själva undersökningen. Man kan ofta upptäcka små, begynnande hål med dessa röntgenbilder och det är då enklare och billigare att åtgärda än om ett hål hinner bli stort och börjar göra ont.
Varför ersätta förlorade tänder:
Det är inte alltid det behövs. Från tandläkarens synpunkt kommer det att bero på ”kontakterna”, d.v.s. att du behöver si eller så många bitkontakter mellan över- och underkäkens tänder för att stödja käken. Detta är för att undvika ledproblem som artrit i käken och urledvridning (subluxation) av käken i framtiden.
En del personer som har ett mycket hårt bett och gnisslar tänder behöver alla kontakter i munnen som går att få och bör ersätta en förlorad tand. Andra personer har ett ”mjukt” bett och kan klara sig med färre kontakter. I detta fallet handlar det ju också om kosmetik, tuggbekvämlighet och kostnader.
Till slut – några små tips från tandläkaren:
För att spara pengar och obehag i framtiden så bör du få dina tänder kontrollerade regelbundet. Ibland bör du röntgas för att kontrollera att allt är bra mellan tänderna och emmellanåt behövs en tandrensning. Och viktigast – ring din tandläkare för en tid om du känner att du knäckt någont eller om du känner obehag av något slag i munnen i mer än i ett par dagar! Och du, använd tandtråd!!!
Dentadanes, ligger 3 km från Nerja i byn Maro. Kliniken har funnits sedan 1991 och ägs av den danska tandläkaren Nete Larsen och hennes amerikanske man Scott Huston. Teamet inkl. tandläkare Andreas Oldenburg (dansk), receptionist/assistent Camilla (norsk/svensk) samt hygenist Ester och assistent Celia, båda spanjorskor som pratar engelska.