Djupt ner i det blå: Bästa dykningen på kusten

av | jun 20, 2023 | Nyheter, Reportage

La Herradura är dykparadiset på kusten. Du dyker längs en brant klippvägg. Det är stora färgrika fiskstim. 50 till 70 fiskar som sveper förbi. De är nyfikna och följer efter. Och du ser bläckfisk.

Superhäftigt, säger Ola Roos. Eller så är Gibraltar ett spännande dykställe med sina gamla skeppsvrak.

En nyfiken bläckfisk

Ola Roos tog dykcertifikat i Sverige 2016. Genom vänner kom han i kontakt med en dykinstruktör inom Nauai som är en världsomspännande dykorganisation med instruktörer.

– Det startar med Open Water scuba diver certikat. Då får du behörighet att dyka ner till 20 meters djup. Det var praktik i simbassängen hemma i Helsingborg. Sedan blev det Örkelljunga kalkbrott som har fyllts med vatten. Det är en bra plats med kontrollerat vatten. Inga strömmar och bra kontroll över läget vilket är utmärkt för nybörjare.

Det gav Ola Roos blodad tand.

– Nästa certikat var ”advanced open water diving”, mer avancerad dykning ner till 30 meter. Du lär dig också navigera med kompass under vatten när det är mörkt. Det är teori och praktik om vartannat.

Det var så det började. Det är lätt att få smak för dykning. Den tysta, fridfulla undervattensvärlden bjuder på naturupplevelser.

För Ola har det blivit dykning i Siargo i Filipinerna och utanför Neapel i Italien.

Solkusten

Dags att välja utrustningen för dagen

Nu bor han på Solkusten tillsammans med frun Lhiane Quizzagan. Och intresset för dykning lever.

– Besökte nyligen La Herradura. Jag var helt enkelt tvungen att friska upp minnet. Fritidshamnen Marina del Este och bukten vid Almuñécar är en fin plats för dykning.

Det finns parkering vid hamnen. Sedan blir det en promenad förbi hamnen och mot udden Punta de la Mona.

– Här är det bra dykning med siktdjupet ned till 50 meter. Vindarna kan påverka sikten.

Dykskola

Ola Roos kan rekommendera dykskolan Diving with Nic som ligger i El Chaparral, Mijas Costa.

– De är trevliga och kunniga. Dykcertifikat kostar mellan 400-500 euro. Det är teori, praktisk träning i pool och flera utomhusdyk.

Dykskolor arrangerar kurser för nybörjare och mer avancerade kurser

Dykutbildning och certifikat är detsamma i de flesta länder. Internationella dykorganisationer sätter agendan för vad som krävs. Det går inte att rucka på säkerheten.

– Diving with Nic är en bra dykskola. De är engagerade och tar hand om sina kunder och organisar utflykter.

Två dyk

Vid utflykterna ingår två dyk. Vi träffas på dykskolan klockan 8. Alla packar ihop sin utrustning och sedan far vi i väg. Väl på plats som i exempelvis La Herradura väntar dyk nummer 1. Sedan blir det lunch och vila och därefter dyk nummer 2. Sedan återvänder man till dykskolan för att packa upp och skölja av allt i sötvatten så att utrustningen är klar till nästa utflykt. Allt kostar 99 euro och då ingår utrustning och resa.

Tuben Ola använder är på tolv liter och innehåller 200 bar.

Hur länge räcker en tub?

– Normalt räcker en tub 40 minuter. Så är det i Sverige. Här dök vi 61 minuter. Skälet är att när vattnet är varmare andas du lugnare. Luften räcker längre.

Man dyker aldrig själv av säkerhetsskäl, en divingpartner, gäller alltid. Händer något så hjälps man åt. Det är säkerhetsregel nummer 1.

Beroende på årstiden skiljer sig dykdräkten åt. Under sommarhalvåret används wetsuit som släpper in vatten mellan huden och dräkten. Kroppstemperaturen värmer upp vattnet och det känns behagligt.

Under vinterhalvåret här i Spanien är det vanligt med drysuit som inte släpper in vatten. Då använder man även underkroppsställ.

I utrustningen ingår även en BCD-väst med tyngdfickor. Om en person väger runt 77 kilo krävs det i regel sex till sju kilo i vikter att montera i västen.

Regulatorpaket

Dykutrustningen består även av cyklop, fötter och regulatorpaket som du monterar på tuben. Det är fyra slangar. Första slangen är förstasteget som du sätter i munnen. Så har du en reserv om inte förstasteget fungerar, octopus. Den sätter du i en av fickorna i västen.

Den tredje slangen, inflator regulator, går till västen, för att tömma och fylla västen med luft.

En fjärde slang, manometer, har mätare som visar hur mycket luft du har kvar i tuben. Mätaren går från 0 till 200 bar, om nu tuben är på 200 bar.

Ola Roos berättar att det gäller att fylla västen med rätt mängd luft. Det bidrar till att du får stabilitet i vattnet.

Slutligen har du även en dykdator fäst på armleden. Den är som en klocka och kontrollerar bland annat djupet och hr länge du varit under ytan.

– Och som sagt, allt handlar om säkerheten. Det gäller att inte gå upp till ytan direkt utan säkerhetsstopp. Stanna på fem meters djup tre minuter. För att kroppen ska vänja sig vid trycket. Ju längre ner du kommer komprimeras luften och ju högre upp expanderas luften.

Så vad väntar nästa gång?

– Kommande helg åker vi till Gibraltar och dyker. Här finns det flera spännande skeppsvrak.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!