För tre år sedan avled Ana Obregóns 27-årige son Alex i cancer. Nu har den 68-åriga skådespelerskan och programledaren blivit mamma genom surrogatmödraskap. Senaste dygnet har det varit den stora snackisen i Spanien bland kändisar, politiker och i medier. 

Bilderna på Obregón i kändismagasinet Hola! visar hur hon lämnar en klinik i Miami med den lilla flickan i famnen.

Precis som i Sverige är inte surrogatmödraskap enligt lag tillåtet i Spanien. Surrogat betyder ersättning. Det par som vill ha ett barn men som själva av biologiska skäl inte kan få något, kan anlita en kvinna som låter sig befruktas av parets sperma eller/och ägg.

Men enbart i Málagaprovinsen är det dussintals familjer som reser till länder där surrogatmödraskap är lagligt. Efter en tid återvänder de med den nyfödde för att starta en adoptionsprocess.

Enligt Jesús Odériz, grundare av advokatbyrån Odériz Echevarría, och specialist på familjefrågor, säger till Diario SUR att det vanliga är att spanska medborgare väljer surrogatmödraskap i länder som Grekland, Ukraina, Thailand, Sydafrika, Kanada, Australien och Georgien där det är billigare än i USA.

Att Obregón väljer att bli mamma på nytt via surrogatmödraskap beskrivs som exceptionellt av flera skäl som exempelvis hennes höga ålder, som ensamstående kvinna och traumat efter förlusten av sonen.

Det som sticker mest i ögonen hos regeringsrepresentanter i Spanien är att Obregón valde USA. Det blir genast en klassfråga. Priset för denna process varierar beroende på land. Det kan kosta 50.000 euro i Ukraina och Georgien medan det kostar 200.000 dollar i USA.

Sedan den nya abortlagen trädde i kraft nyligen beskriver Spaniens regering surrogatmoderskap som en form av våld mot kvinnor. Att fattiga kvinnor tvingas att hyra ut sin livmoder med den risk som graviditet och förlossning innebär.

Jämställdhetsministern Irene Montero säger att surrogatmödraskap är en form av våld mot kvinnor. Det finns en tydlig diskriminering på grund av fattigdom, menar Montero.

I en dom under fjolåret slog Högsta Domstolen fast att surrogatgraviditet kränker rättigheterna för gravida mödrar och att det är tal om oacceptabelt utnyttjande. Samtidigt godkänner Högsta domstolen adoption av barn födda av surrogatmamma.

I länder i som Portugal, Storbritannien och Grekland är surrogatmödraskap tillåtet.

Ana Obregón själv är överlycklig.

– Jag har börjat leva igen och kommit ur mörkret. Det är bara ljus och kärlek.

Celia Obregón som är syster till Ana säger att ”det är skrämmande att detta är en fråga för staten. Vi är förvånade över kontroversen i Spanien med tanke på de problem som finns här.

Förutom att Ana Obregón miste sin 27-årige son i maj 2020 så avled hennes mamma, Ana María Obregón Navarro, 95, året efter. I september avled pappan Antonio García Fernández.

I Spanien finns flera kändisar som fått barn via surrogatmödraskap som företagaren Kike Sarasola, sångarna Miguel Poveda och Miguel Bosé, skådespelaren Javier Cámara samt Tita Cervera som vid 64 års ålder fick de två döttrarna Carmen och Sabina.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.