Lilja, ros och lotus, kärt namn har många betydelser. Susanna i badet är en annan flitigt refererad anekdot när jag möter nya människor. Min förhoppning är att istället få människor att minnas mig som Susanna i rabatten med smuts under naglarna. Framförallt vill jag se mer sorgband på naglarna på mina läsare! Detta kommer givetvis inte av sig självt utan kräver att fingrarna aktiveras och växter planteras. I jord. Av Susanna Engberg
www.susannasgardendesign.se

Denna vidunderligt tillfredsställande aktivitet utförs alltför sällan likt mycket annat lustfyllt… och likt andra aktiviteter blir det alltid bättre med lite planering och framförhållning. Se det som förspel om du vill. Hur många har inte åkt till IKEA med avsikten att köpa värmeljus, servetter, kolla på den senaste kollektionen av soffor och möjligtvis käka en billig köttbullslunch, men istället kört därifrån med ett 87 cm långt kvitto och panikångest över vad älsklingen ska säga?

För att undvika denna travesti krävs, som tidigare nämnt, en plan eller ännu hellre en detaljerad lista och ritning att följa. Det är ABSOLUT förbjudet att avvika från denna. Om inte hallen behöver tapetseras om så klart.

Att åka till en plantskola utan en lista kan dock bli mer ödesdigert än IKEA. Utan den där planen åker alla de där fina, för stunden, blommande växterna ner i kundvagnen utan att du kanske har någon som helst aning om det passar ditt tilltänkta syfte. Jag kan garantera att mer än hälften av allt du gladeligen plockar med dig hem inte kommer överleva alternativt växa sig alldeles för stort. Detta är ju lyckligtvis inte fallet med en badrumsmatta. Det är knappast plantskolans fel att de skyltar med en massa förföriska blommor, de ska ju också livnära sig. De livnär sig just på att du kommer tillbaka om och om igen för de förföriska blommorna vilka lika envist går hädan.

Hur fabricerar man då en plan för den tilltänkta utemiljön? Man köper några schyssta trädgårdstidningar, lånar några inspirerande faktaböcker, plockar fram skissblocket och börjar klura. Eller så ringer man en trädgårdsingenjör. Men om man VERKLIGEN vill skapa den där oasen själv då!? Helt ärligt så kräver det faktiskt ganska mycket intresse, kunskap och kreativ förmåga. Men mitt bästa tips är en gedigen platsanalys. Det är här du kan konstatera syfte, behov, förutsättningar och givetvis budget, såvida den inte råkar vara obegränsad. I sådana fall, gratulerar.

Tillbaka till planen. Syfte? Alltså, vad vill du använda platsen till eller vad är det platsen ska bidraga med? Ska du skapa en ombonad terrass, en välkomnande entré eller kanske ett inbjudande trädgårdsland? Behov? Dessa har vi ju en hel del av och då menar jag främst sådana som sittplatser, skugga, passager, insynsskydd etc. etc. etc.

Stirra dig inte blind på dina favoritväxter i detta tidiga skede utan tänk breda penseldrag eller varför inte rollern till och med! Förutsättningar? Hur utsatt är platsen för sol/skugga, är det torrt eller fuktigt, kan du plantera i marken eller behövs planteringskärl, är jorden mullrik, näringsfattig/näringsrik och hur mycket plats kan/vill du avsätta för växter?

Min sista kommentar för att poängtera vikten av den där nedrans planen är med tanke på budget. Det är otroligt onödigt dyrt att behöva göra om och göra rätt. Om du känner att ”alltså, det här är ju ganska mycket att mäkta med… skulle ett proffs kanske göra det bättre?” – så är det kanske värt att begära en offert på en plan och ritning. Min erfarenhet är att det kostar mindre i längden och resultatet blir fantastiskt. Om inte annat så får du ju åtminstone tillfredsställelsen att skapa något där hemma, förföras av vackra ritningar och oväntade växtförslag och inte minst smutsa ner fingrarna!

I nästa nummer går jag in lite mer på detaljer kring design och en hel del konkreta tips att ha med sig väl på plats i plantskolan där växter skall väljas. Du kan redan nu se fram emot säkra kort och gamla klassiker som helt enkelt är ett måste i trädgården.