Aldrig någonsin har det fötts så få antal barn i Spanien. Senaste halvåret föddes 159.705 barn vilket gör det till den lägsta siffran sedan mätningarna startade 1941. Under de senaste fjorton åren har trenden med lägre födelsetal varit tydlig.
Det talades om ”pandemieffekten” när antalet födslar backade 2020 och 2021 då beslutet att skaffa barn blev uppskjutet på grund av rädsla för covid. Nu är det skyhög inflationen och ekonomisk osäkerhet och kriget i Ukraina.
Det talas i Spanien om allvarliga demografiska problem som landet står inför och som kräver djupgående ekonomiska och sociala reformer.
Senaste årtiondena har Spanien förändrats med en omfattande integrationen av kvinnor på arbetsmarknaden med nya prioriteringar som att göra karriär. Det talas mindre om att bilda familj och skaffa barn. Det har bidragit till att födelsetalen har kollapsat.
Trenden med färre födslar avbröts mellan 1998 och 2008. Det var en period som kännetecknades av stark ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Sedan kom den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen som sammanföll med en stark tillströmning av invandrare.
Otrygga jobb med låga löner bland unga, oöverkomliga priser på bostäder och ytterligare hinder har bildat en ond cirkel i ett samhälle som åldras.
Även i Málagaprovinsen befinner sig födelsetalen i fritt fall med mindre än tusen nya födda per månad. Mellan januari och juni föddes 5.859 barn i provinsen enligt siffror från INE (Instituto Nacional de Estadística) vilket blir i genomsnitt 976 i månaden.