Jättepapegojblomma (Strelitzia alba). Den här ståtliga växten tog Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg med sig till Botaniska trädgården i Kapstaden där den fortfarande står. Växten tillhör bananfamiljen så den har ingen stam utan bara styva blad som bildar en skenstam och de stora bladen blåser lätt sönder. Ur högbladen skjuter det upp 5-10 blommor, en del vita, den understa blå med ståndare och pistill. Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com
Allamanda (Allamanda catharica)
Allamanda är en sydamerikansk slingerväxt som engelsmännen träffande kallar Golden trumpet. Linné stavade den fel då han ville hedra schweizaren Frédéric Allemand. Efternamnet cathartica betyder renande då växten har laxerande egenskaper. Jag har lånat bilden från Google.
Trädtaklök (Aeonium arboreum)
Den här suckulenten kommer från Marocko och Kanarieöarna. Bilden är från ett pass invid en flod där taklökar gärna växer. Grekiskans aion betyder evighet och arboreum betyder lik ett träd.
Dombeya (Dombeya wallichii)
På Madagaskar trivs dombeyan som hos oss blommar kring jul med en kaskad av fantastiska blommor som sedan sitter kvar i torkad form. Man kan säga att dombeyan ser ut som en jättelik hortensia upp och ner. Pink Ball Tree säger engelsmännen.
Joseph Dombey reste på 1700-talet med spanjorerna Ruiz och Pavón i Sydamerika men när man kom tillbaka till Spanien belades det insamlade materialet med exportförbud och Ruiz och Pavón passade på att publicera fynden under eget namn. Dombey återvände till Sydamerika men hans skepp kapades av pirater och han fängslades och dog. Hans verk erkändes senare och det här trädet fick hans namn.
Dansken Nathaniel Wallich, som hedrades med artnamnet, var chef för Botaniska trädgården i Calcutta på 1800-talet.