Det händer stora saker inom Spaniens vinnäring. Aldrig någonsin har det funnits så många viner att välja på som just nu. Spanien har cirka 45.000 olika vinmärken. Mycket att prova alltså, hur långt har du kommit? Av Ola Josefsson

Lek med tanken att du provar ett spanskt vin varje dag – och du får hålla på i över 123 år. En omöjlig uppgift? Absolut. Men siffran visar bara det fantastiska utbud som vi har i Spanien.

Ibland säger mina vänner i Sverige att de har världens bästa utbud. Sverige och inte ens Systembolaget (11.154) har så många viner som Spanien producerar. Och i dessa tider då det gäller att vara klimatsmart kan vi bara konstatera att transporterna är ynkligt korta på den iberiska halvön jämfört med när Systembolaget hämtar hem vin från alla jordens hörn.

Under mina 27 år i Sverige, innan det blev Spanien, fick jag ständigt höra att experimentet Systembolaget fanns till för att kontrollera folks alkoholkonsumtion. Konsumtionen skulle hållas under strikta kontrollerade former och Bolaget hade statens välsignelse och skulle hjälpa till att begränsa skadorna på både individer och samhälle. I Sverige där alkohol är politik har något hänt; nu talas det bara om Bolagets enorma utbud och service, allt för monopolets överlevnad. Inte ens rödvinsvänstern, kultureliten på Södermalm eller självutnämnda miljöprofeter hos Miljöpartiet protester när Svensson köper vin från jordens alla hörn. Hyckleri!

Ett enormt utbud är inte det viktigaste, det är närheten, livskvalitén, kulturen och att kunna köpa vin i vilken affär som helst. Jag gillar att botanisera bland vinhyllor i spanska livsmedelsbutiker. Läsa etiketter, årgångar, glädjens druvor, vindistrikt – det är lätt att tiden flyger iväg.
Vin är en ren jordbruksprodukt precis som lök, palsternacka, jordgubbar eller potatis och bör därför säljas i samma butik. Som i Spanien. Som i Frankrike, Portugal, Italien eller andra civiliserade länder. Att boxviner, däribland uppsockrade, står för 55 procent av försäljningen i Sverige säger en hel del.

Livskvalité är att kunna gå på tapas-bar, beställa in ett bra vin som kostar 1,50 till 2 euro per glas med en enkel tapas till. Något som en folkpensionär i Spanien har råd till men som knappast folkpensionärer i Sverige gör då ett bra vin på glas kostar en bra bit över 100 SEK. Det är politikereliten som har gått i försvar för Bolagets vara eller inte vara samtidigt som fattigpensionärerna ökar i Sverige. Hyckleri!

När mästerverket En värld av vin kom ut första gången 1995, med Mikael Mölstad och Bengt Frithiofsson som författare, kunde vi läsa att Spaniens vinareal var störst i världen men att ett lågt uttag gjorde att Spanien låg på tredje plats i produktion efter Italien och Frankrike. 30 miljoner hektoliter vin producerades i Spanien i början på 1990-talet. 2013 gick Spanien upp som etta när landet producerade 50,5 miljoner hektoliter vin. Aldrig någonsin har det producerats så mycket vin i Spanien.
Det är inte konstigt att man i vinstaden Haro den 29 juni har ett vinkrig. Ja, du läste rätt och det kan väl bara inträffa i Spanien. Det heter Batalla del Vino när vitklädda besökare sprutar vin på varandra till kläderna blivit rosafärgade. Uppskattningsvis 70.000 liter vin lär det gå åt när man nästan dränker varandra i vin.

Nu uppmärksammas spanska viner allt mer. Sista kvartalet ifjol valde det ansedda magasinet Världens viner att göra ett temanummer på viner från Rioja och Navarra.
”Postmoderna”, så kan man kalla den nya vågen av viner från Rioja, skriver vinmagasinet, och beskriver hur Spanien har växlat upp och blivit supermodernt. Det är så mycket bättre idag. Ifjol satte Spanien rekord i vinexport till utlandet med 2.257 miljoner liter vin vilket gör att Spanien ligger före länder som Italien och Frankrike.

Även i provinsen Málaga händer det stora saker på vinområdet något som Svenska Magasinet kommer att uppmärksamma framöver. Pepe Marchena var ett geni inom flamenco i slutet på 1960-talet och uppträde på klassiska Tritón på Solkusten. Han lär ha sagt: ”Vi har inga dåliga viner, bara mindre bra”.

Numera görs det bra viner, eller rättare; riktigt bra viner. I USA får du betala 40 dollar för rödvinet årgång 2012 från bodegan Sedella, öster om Málaga. Eller 24 pund i Storbritannien. Den amerikanske vinkritikern Robert Parker öser beröm och ger 93 poäng och kallar det Andalusiens bästa rödvin. Precis som vid övriga vinhus i provinsen är produktionen vid Sedella liten och ligger endast på 2.948 flaskor av årgång 2012 därav priset 22 euro i en välsorterad livsmedelsbutik på kusten.

Eller ta bodegorna runt Ronda som växer upp som svampar ur jorden. För tjugo år sedan hade vi nio bodegor i provinsen Málaga. Nu har vi 45 stycken och 22 av dessa ligger i Ronda-området. Klimatsmart? Tänk så nära vi har till högkvalitativa vingårdar och viner som får gomseglet att svaja.

Det händer mycket fantastiskt inom vinets underbara värld. Det bästa är att själv resa ut och titta, dofta och smaka. Enligt min mening är vinresor bland de bästa resor man kan göra. Det ger så mycket, en inblick i kulturen och landets historia med mat och vin.

Det har Svenska Magasinet i samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling tagit fasta på de senaste åren. Den 16 oktober går nästa resa till La Rioja och Ribera del Duero. Du är mycket välkommen att följa med!

Vinresa: Upplev Rioja och Ribera del Duero