Tropiska känslor i Sydspanien: Ron Montero

av | feb 10, 2023 | Nyheter, Reportage

Vi kanske i första hand kopplar ihop rom med sammetsljumma vindar i Västindien, en dryck för äventyrare och sjömän. Men en fin lagrade rom inmundigas på samma vis som en fin konjak eller brandy, det vill säga i kupa. Den ska helst drickas ”on the rocks”.

Motril ligger inbäddat i den bördiga dalen där floden Guadalfeo tar sig fram. Här anlades det sockerrörsodlingar för mer än tusen år sedan. Det finns ett fåtal privilegierade hörn i Europa där denna exotiska växt trivs, bland annat här på Costa Tropical med 320 soldagar och året och med en genomsnittstemperatur på 20 grader. Det är vätskan från sockerrören som destilleras och som blir rom.

Rom-destilleriet Ron Montero S.L. i Motril etablerades 1963. Sedan flera år går deras utmärka rom även på export till Sverige och säljs på Systembolaget, berättar Miguel Lorenzo Vílchez som är en av sex anställda. Ron Montero distribueras även till Sverige.

Destillationsfabriken ligger utmed Camino de la Via som går till höger från kustvägen ned till hamnen. De tar emot för guidade visningar måndag till lördag klockan 12. På engelska klockan 13. (Besök för grupper ring 629 223 428 eller e-post: visitas@ronmontero.com).

– Som privatpersoner är det bara att komma hit. Är det grupper vill vi veta det i förväg. Våra besökare får se hela framställningsprocessen under guidningen, berättar Miguel Lorenzo Vílchez.

Ron Montero importerar det som beskrivs som ”juicen av sockerrör” eller sockerrörsmelass (på spanska melaza) som är den mer riktiga benämningen. Det har odlats sockerrör runt Motril i tusen år. En gång i tiden fanns det sockerrörsfält från Manilva i väster till Adra vid Almeria i öster.

Sockerrörsfabrikerna låg tätt mellan Málaga och Motril. Runt 1860 fanns det enbart i Motril sju sockerrörsfabriker. Nu är alla borta, den sista slog igen 2006. Några enstaka odlingar finns kvar, sockerrörsmelassen används till djurfoder.

Juicen eller ”sockerrörsmelassen” som Ron Montero använder sig av kommer till Motril hamn med båt från flera platser i världen. Det är en restprodukt från sockerproduktion och innehåller 55 procent socker men även en del andra ämnen som mineraler och andra spårämnen som ger slutprodukten dess karaktäristiska smak och arom. Jäst tillsätts till melassen som sedan jäses och destilleras.

Rom delas vanligtvis in i två grupper, ljus- och mörk rom. Och allt är beroende på lagringstiden i de amerikanska ekfaten som fabriken Ron Montero använder sig av.

– Vi använder oss alltid av nya amerikanska ekfat vilket bidrar till både doften och smaken. Faten rymmer 500 liter men är bara fyllda till hälften.

Det var 1963 som Francisco Montero Martín startade fabriken. Francisco var yngst bland sex syskon, föddes 1929 i Motril, och växte upp bland sockerrör då familjen drev sockerrörsfabriken Azucarera Montero. Han hittade en bok om Rom-framställning.

Varför inte starta tillverkning, resonerade Francisco som först reste till Jérez de la Frontera för att lära sig solera-systemet som ligger till grund vid framställning av sherry.

Francisco Montero Martín ville skapa en högkvalitativ rom, i sann traditionell stil. Men han ville utvecklat sin egen metod för tillverkning vilket genererade många rykten om den hemliga formeln. Han var tålmodig och ”det är ingen mening att ha bråttom” lär han ha sagt.

Han använde sig av samma princip som vid tillverkning av sherry. Det solerasystem som Ron Montero använder sig av har sin grund 1963.

Francisco Montero Martín avled i sitt hem den 25 oktober 2012 omgiven av sin familj. Tyvärr fick han inte uppleva när företaget fyllde 50 år.

”Men Ron Montero kommer inte att dö, det har blivit etablerat. Jag kommer att försvinna men Ron Montero kommer att fortsätta med samma kvalitet och behålla sin identitet. Bodegan är i goda händer eftersom jag har utbildat dem” sa Francisco Montero Martín hösten 2012.

Fem år tidigare hade nämligen brorsonen Joaquín Martín Montero tagit över Bodega de Ron Montero. Hustrun Maria Elena Targa var med om att reformera bodegan och guida medan dottern Andrea Martín Targa blev utnämnd som direktör.

”Vi ska fortsätta i samma anda som grundaren och växa långsamt utan att någonsin förlora det som har präglat oss under alla år” säger Andrea Martín Targa.

Vid Ron Montero tillverkas tre olika slags rom. Reserva (18 euro), Palido (11) och flaggskeppet Ron Francisco Montero (60) efter grundaren. En fantastisk rom där grunden är en 50-årig solera och där romen har legat tio år på amerikanska ekfat. Cirka 240.000 liter per år säljs av romen där alkoholhalten ligger på 40 procent.

– Tidigare gjorde vi även vodka men nu koncentrerar vi oss helt på rom.

Lagrad rom har legat på fat under längre tid och brukar få tillnamn som Reserva. Ron Monteros Reserva har lagrats fem år på fat.

Det var faktiskt spanjorerna som med Christoffer Columbus upptäckt av nya världen var anledningen till dryckens tillkomst. Under sin andra resa, 1493, hade Columbus med sig sockerrörsplantor från Motril och Costa Tropical till ön Santo Domingo i Västindien. Plantorna trivdes idealistiskt och sockerproduktion blev snart en stor näring. Ursprungligen kommer växten från Asien.

Av sockerframställningen genererade biprodukten melass. När den blandades med vatten och fick stå i solen började den fermenteras. Detta ledde till att man på 1650-talet började destillera denna restprodukt till en alkoholhaltig dryck.

Drycken kom i de Engelska kolonierna att kallas för Kill Devil eller rumbullion, som med åren blev nerkortat till dagens Rum, vilket på svenska har blivit till Rom. En annan teori är att ordet kommer från det latinska namnet för socker – saccharum.

Ron Montero Reserva i Sverige

Ron Montero Reserva säljs via beställningssortiment på Systembolaget i Sverige och har artikel nr 87450. I Sverige kostar den 551 SEK. Köper du den hos Ron Montero i Motril kostar den 18 euro.

Sockerstaden Motril

Det finns flera museer i Motril som är värda besök. Museo Preindustrial del Azúcar är beläget i ett gammalt sockerbruk och visar sockerprocessen. Det ligger på Marquesa de Esquilache 4 och har öppet tisdag till söndag. Inträde 3 euro. Har du besökt Bodega Ron Montero får du gratisbiljetter hit.
Vid Centro de Interpretación de la Caña fokuserar man främst på botaniska och vetenskapliga aspekter kring bruket av sockerrör. Detta center hittar du vid Plaza de las Comunidades Autónomas/Parque de los Pueblos de América och det är öppet på eftermiddagar måndag till fredag. Fritt inträde.
Vid Camino de las aguas i Salobreña ligger finca eller gården La Melaza som visar sockerbrukets historia, ursprung, redskap och du kan smaka på saften från sockerrör och få allt förklarat. Kontakta Alberto Fernández Correo på tlf 605 351 215.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!