Finns det en gömd mycket värdefull pärla i grottsystemet Cueva del Tesoro i Rincón de la Victoria som härstammar från den moriska tiden? Det är en av legenderna som omger ortens populäraste turistmål och den kan mycket väl vara sann. Svenska Magasinet for dit för att leta… Av Ola Josefsson
För Rincón de la Victoria, 12 kilometer öster om Málaga, är grottsystemet Cueva del Tesoro kommunens viktigaste turistmål. Nyligen fick kommunen beviljat 755.000 euro till att förbättra gångstigar utrustade med ledstänger och ny belysning.
Grottan har blivit mer tillgänglig och det finns även en hiss för besökare som har svårt att gå längre sträckor i trappor. En utställning visar en detaljerad kronologi över perioderna från stenåldern till nutid. Målet är att tredubbla antalet besökare som i nuläget ligger på 29.000 per år.
Det är en läcker känsla att bege sig ned i underjorden i grottorna i Rincón de la Victoria. Ett av utflyktsmålen på Solkusten som många missar. När vi talar grottor tänker vi i första hand på Nerjagrottorna.
Även Cueva del Tesoro är värd ett besök. Faktum är att det är en av de mest unika grottorna med marint ursprung som är kända i världen. Det är den enda i sitt slag i Europa som är öppen för allmänheten. De andra grottorna finns i Mexiko och Kina.
Grottan föddes ur havet och kallas därför ”havets dotter”. Havet bildade gallerier eller grottor med kolumner och raviner. Senare under landhöjningen har läckande färskvatten bildat stalaktiter och stalagmiter.
Legender
Grottan i Rincón lever mycket på legenden att det finns en gömd pärla någonstans som härstammar från den moriska tiden. Legenden grundar sig på en skrift från 1600-talet av Fray Antonio Agustín de Milla y Suazo. Enligt den skulle kejsaren Tasufín ibn Alí under 1100-talet gömt en värdefull pärla i en av grottorna.
Det är inte helt otroligt att legenden stämmer. Professor Laza Palacio har vid utgrävningar funnit sex guldmynt i grottan från epoken Alí ibn Yusuf i samma dynasti. Många har sökt efter den gömda pärlan som schweizaren Antonio de la Nari. Under 30 år höll han på innan han omkom i en explosion och dog 1847.
En annan av grottorna har fått namnet Marco Craso som flydde från Rom efter att hans föräldrar hade blivit dödade. Hans bröder Zinna och Mario jagade Marco som kom till Málaga och gömde sig i grottan under åtta månader.
Säkra fakta uppger å andra sidan att det var Manuel Laza som upptäckte grottsystemet vid La Cala del Moral den 12 oktober 1951. Den grotta som Manuel klättrade ned i fick senare namnet Jungfrugrottan eftersom den 12 oktober är jungfrun Pilars dag.
Därefter gjordes flera arkeologiska upptäckter som målningar, keramik och mänskliga kvarlevor. Föremålen finns numera på nationalarkeologiska museet i Madrid.
Du hör vattnet porla lång nerifrån. Det är regnvatten som sipprar ner. Grottorna består av flera ”salar” med namn som Örnrummet, Sjöarnas rum, Jungfrurummet, Labyrintgalleriet och Vulcanrummet som är den djupaste grottan där temperaturen är något högre, därav namnet.
I andra grottrum finns det gamla målningar. I örnrummet finns en märklig klippformation som ser ut som en rovfågel. Här finns även droppstensformationer som formas efter regnvatten som kommer uppifrån.
Märkliga formationer som får fantasin att skena. Men frågan är hur många oupptäckta grottor Spanien har med tanke på att det är Europas bergigaste land.
Fakta: Cueva del Tesoro
(bild 06)
Grottsystemet Cueva del Tesoro öppnade för allmänheten 1960 men var stängt mellan åren 1987 till 1992 i samband med restaurering. Öppnade återigen 1992.
Pensionärer mantalsskrivna i Rincón de la Victoria går in gratis. Information på spanska och engelska.
Inträde: Barn upp till tre år går in gratis, övriga upp till 14 år 2,75 euro. Vuxna 4,65 euro. Pensionärer över 65 år 2,75 euro.
I samtliga besök ingår guidade turer från den 15 juni till 15 september klockan 10.45, 11.30, 12.15, 13.00, 16.45, 17.30, 18.15 och 19.00. Övrig tid på året guidade turer klockan 10.45, 11.30, 12.15, 13.00, 15.45, 16.30 och 17.15.
Avstånd: Rincón-Málaga 12 km, Rincón-Nerja 30 km.
Tlf: 952 406 162.
Fakta: Casa Fuerte de Bezmiliana
I Rincón de la Victoria ligger också den lilla fästningen Casa Fuerte de Bezmiliana som byggdes under 1700-talet under Carlos III tid. I våra dagar fungerar den som konstmuseum med temporära utställningar.
Fästningen uppfördes eftersom pirater från främst Holland och Storbritannien härjade utmed kusten. Liknande fästningar finns i La Herradura vid Almuñécar och Puerto de la Duquesa i Manilva.
Fästningen uppfördes av de militära ingenjörerna José Grane och Francisco de Gozar 1766. Under arkitekten Álvaro Mendiola ledning inledes en restaurering av fästningen som stod färdig i april 1992.
Läs mer: Mikroorganismer upptäckta som kan utveckla antibiotika