Stjärnkocken Ferrán Adriá tror att tapas i barerna kommer att vinna allt mer terräng istället för serverad lunch vid bord med duk.
Kocken Ferrán Adriá, en av världens mest ansedda kockar, satsar på att kämpa mot krisen genom att äta mer hemma och försäkrar att för två euro om dagen per person kan man äta riktigt bra varje dag.
Adriá bekräftar att hela hans team på hans restaurang ”El Bulli” dagligen äter en helt traditionell meny till en kostnad av 1,50 euro per person. Enligt kocken ligger kockarnas utmaning just nu i att motivera folk att uppnå en bra meny till ett lågt pris.
Den katalanske stjärnkocken är dock rädd för att många i dagens kris tvingas överge att äta på restaurang. Han satsar nu på att få sina gäster att komma till restaurangen var fjärde dag, och äta hemma tre av fyra kvällar. Ferrán Adriá tror att det är en mycket känslig situation för många restauranger nu, där krisen lätt kan leda till sämre service inom restaurangvärlden.
Adriá understryker att det är dyrt att äta på restaurang, och tror därför på tapas och barmat som ett populärt alternativ. Man ser ofta fina restauranger och klagar på deras priser, men man ska inte förglömma att de genererar många arbetstillfällen.
Adriá har nyligen avslutat en föredragsturné över hela världen och har i Japan och Storbritannien fyllt hela teatrar med upp till 2.500 personer som varit nyfikna på att få lära sig mer om den kulinariska revolution som uppstått i hans kök. Han har nu valt att satsa all sin energi på El Bulli och andra kulturella projekt som motiverar honom.
Ferrán Adriá säger att det spanska köket är mycket uppskattat utomlands, men har förvånats över att man inte fått mer stöd av Guide Michelin i de senaste upplagorna.
”Här borde det finnas fem trestjärniga restauranger och minst femton tvåstjärniga”.