”Advokatyrket är hörnpelare i en demokrati”

av | nov 13, 2012 | Artiklar, Mars 2013, Reportage

Jag älskar det här yrket, att få stå på barrikaderna och slåss för mina klienters rättigheter, säger advokat Göran Rise, 72. Advokater som står upp för sina klienter gillar jag. Advokaten fungerar som ett språkrör för sin klient, men vi behöver inte dela vår klients levnadsval. Det känns fantastiskt att fortfarande kunna vara verksam, säger Göran. Av Ola Josefsson

– Jag känner mig riktigt pigg och håller igång med promenader och lyfter vikter.
Advokatkontoret ligger vid Centro Plaza i Nueva Andalucia. Kontoret är vackert inrett med modern konst och från fönstren syns Medelhavet. Göran kom första gången till Solkusten i mitten på 1970-talet och sedan 1999 är det hans och hustrun Evas fasta punkt i livet.

När de flesta i hans ålder dragit sig tillbaka är Göran Rise fullt aktiv. Han följer med i samhällsdebatten och känner många av de personer som förekommer i nyhetsinslagen. Efter 45 år är kontaktnätet omfattande.
Thomas Quick, eller Sture Bergwall som Thomas Quick numera heter, har blivit ett omdebatterat ämne i Sverige. Göran Rise konstaterar att ”ett erkännande är knappt värt 5 procent vid grova brott. Det måste även finnas full bevisning”.

Det var oklart vad Göran skulle bli som ung – och vad han ville.
”Du är för dålig i skolan min son, är det egentligen någon idé att du studerar, tänker du bli gatsopare?” undrade pappan och ifrågasatte sonen Görans studievanor.
Göran Rise tog studenten på latinlinjen i Mariestad 1961 och flyttade till Lund för att läsa juridik. 1966 tog Göran sin jur. kand. examen och efter att under två år gjort sin notarietjänstgöring i Sölvesborg började han som biträdande jurist.
Vid flera tillfällen fick Göran Rise höra från andra att det var advokatyrket han skulle satsa på.
”Du ska bli advokat”, sa häradshövdingen till Göran som 1968 började vid en advokatbyrå i Kristianstad för att tre år senare starta sin egen advokatbyrå i samma stad och för att sedan anställa sex advokater.

Under fyra år på 1980-talet var Göran bankdirektör vid Handelsbanken. Det var då han åter fick höra ”du är född till advokat, du ska inte sitta i bank” så från 1985 blev det Advokatfirman Lindahl och därefter har han bytt yrke flera gånger.

Han har även haft uppdrag inom Advokatsamfundet. Under tre år var Göran ordförande i styrelsen för utlandsavdelningen. Han har även suttit i svenska Advokatsamfundets huvudstyrelse.
– Lojalitet och sekretess mot klienten är otroligt viktigt för en advokat. Advokatyrket är hörnpelare i en demokrati. Tyvärr ser jag att detta börjar luckras upp vilket bekymrar mig. Det vill jag inte medverka till.
Korruptionshärvorna på Solkusten och i övriga Spanien har visat att även advokater har varit inblandade i oegentligheter, vilket skadar kåren.
Det är avsevärd skillnad mellan Sverige och Spanien för att bli svensk advokat eller en spansk abogado. I Spanien räcker det med en femårig jur. kand, i Sverige krävs det jur. kand, som tar cirka fem år plus fem år som biträdande jurist under annan advokats tillsyn och att du därefter avlägger advokatexamen.

När det gäller lagen om penningtvätt kan det uppstå konflikter. En advokat ska givetvis inte gå med på att tvätta pengar, men han kan inte heller vara någon angivare utan att bryta mot advokatsekretessen.
– Om en person kommer in till mig och lägger upp en stor summa pengar kontant ringer jag inte till myndigheterna för att anmäla händelsen för att det eventuellt kan finnas misstankar om att pengarna är svarta. Jag är ingen angivare, det blir jag aldrig och som klient ska du i vått och torrt kunna lita på din advokat, betonar Göran Rise.
– Som advokat är du inget verktyg för brottslighet. En seriös advokat jobbar hårt för att höja nivån och värna om de värden som ingår i yrket. Motsatsen är det som man tidigare kallade för ”brännvinsadvokat”…

Göran Rise ställer sig även tveksam till den skatteamnesti som Spanien infört. Om vederbörande har rånat en bank är personen skattetekniskt fri, men inte fri från att ha rånat en bank.

Under årens lopp har Göran varit försvarsadvokat i flera kända mål. Göran var försvarsadvokat åt ”Bosse Dynamit” som ingick i det kriminella gäng som på 1960-talet av media kallades för ”AB Svenska Brott” där flera legendariska kriminella ingick som ”Kalle Kanon” och ”Nisse Pistol”. ”Bosse Dynamit” ingick även i den kända Kumlarymningen 1972. Göran var försvarsadvokat åt ”Bosse Dynamit” efter ett bankinbrott i Åhus. Han har även varit försvarsadvokat åt Janne Olsson, känd från Norrmalmstorg 1973.
Tidigare satt journalisterna helt i åklagarnas knä. Journalisterna följde helt åklagarens linje och det var svårt att skapa en kommunikation med pressen. Samtidigt gäller det att brottmålsprocessen är i balans, menar Göran.

Åklagaren har alla resurser att utreda brott. Den misstänkte har i stort sätt ingen. Det är uppenbart, att det finns en obalans i en brottsutredning. Denna obalans – menar lagstiftaren – skall rättas till genom att åklagaren är objektiv och att den misstänkte blir försedd med en försvarare.
Göran Rise är noga med att betona att han inte för några processer i media. Media ska inte ikläda sig domstolens roll.

De uppmärksammade jävsfrågorna i Södertäljemålet och Mangsmålet i Malmö har åter satt strålkastarljuset på frågan om nämndens vara eller inte vara i den svenska domstolsprocessen. Göran är orolig för att om nämnden avskaffades skulle domstolen inte få den legitimitet som är nödvändig för en rättsstat.
Samhället har även blivit mer komplicerat och mycket av friheten i samhället kan missbrukas. Göran Rise ser en ny fara.
– Det här med sociala nätverk och Facebook oroar. Internet har bidraget till nya problem och en ny form av kriminalitet.

Göran Rise har en bred erfarenhet av advokatyrket. Med allt från familjejuridik med skilsmässor och vårdnadstvister till affärsjuridik med konkurser och rekonstruktioner av företag på obestånd, samt brottmål.
– Spanien är ett speciellt land med en demokrati som inte är speciellt gammal. Det finns en del som släpar efter i praktiken, säger Göran Rise och nämner ett par saker.
– Vi har klara och tydliga förordningar från EU som säger att en person som grips misstänkt för något brott har rättigheter. Det gäller t.ex. rätten till att tiga, information om detta ska du få på ditt språk. Det gäller även rätten till tolk och varför personen har gripits, vad denne är misstänkt för. Detta är grundläggande rättigheter.
Allt hänger samman med den fria rörligheten inom EU. Får en gripen person inte veta sina rättigheter så hindrar detta principen om den fria rörligheten.

Från i höst medverkar advokat Göran Rise med en egen spalt i Svenska Magasinet där han svarar på frågor men där han även kommenterar aktuella fall och händelser på Costa del Sol.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!