Det har blivit dyrare under hösten i Spanien för svenska pensionärer som får sina utbetalningar från Sverige. I månadsskiftet maj/juni fick du betala cirka 9,30 SEK för 1 euro. Nu får du betala omkring elva kronor för 1 euro.
En Spaniensemester har blivit 15 procent dyrare än i somras och en vecka i Florida nästan 50 procent dyrare.
Euron har alltså stigit till rekordnoteringar på över 11 kronor de senaste dagarna. Att euron stiger liksom att dollarn har blivit dyrare sedan i juli får en rad effekter. Den mest omedelbara är just att svenskar på besök i euroländer och USA får mindre för sina egna pengar. Allt blir dyrare för svensken.
Varför faller då den svenska kronan? SEB:s chefsekonom Robert Bergquist pekar emellertid på att Sverige relativt sett är en stor exportör. Exporten spelar central roll för den svenska ekonomin och den internationella oron kan negativt påverka möjligheterna att sälja till andra länder, fruktar valutahandlare, skriver SvD.
Kronfallet gynnar svenska exportföretag som får mer kronor för sina utländska vinster när de växlas till hemvalutan.
Sedan 1992 flyter kronan fritt. Den har inga riktkurser och stödköp förekommer inte. Värdet svänger hit och dit ett antal gånger om dagen. Över tid kan förändringarna bli stora.
Är det bra eller dåligt? Sveriges försök till fast växelkurs höll på att sluta med ekonomisk katastrof hösten 1992 då räntan ett tag var 500 procent.
Danmark har tvingats höja räntan för att bevara riktkursen till euron. Det sker i ett läge när Danmark precis som Sverige snarast behöver lägre ränta för att mildra konjunkturnedgången, skriver SvD.
Men trenden är inte likadan överallt. Den som ska resa till Norge kommer faktiskt undan en aning billigare än i somras. Sedan månadskiftet maj-juni har den norska kronan blivit 2 procent billigare och kostar nu 1,159 svenska kronor, skriver Affärsvärlden.