Året 2013 började på allra bästa sätt för alla spansk-svenska rojalister. H. M. Konungen Juan Carlos I Borbón fyllde 75 år den 5 januari och under året väntas stora händelser i den kungliga spansk-svenska världen.
Av Ola Josefsson
Den 2 november i år fyller Spaniens drottning doña Sofia 75 år. Dagen före, den 1 november är tio år sedan Spaniens kronprins Felipe förlovade sig med Letizia Ortiz. Bröllopet stod sedan i Madrid 22 maj 2004.
I Sverige har H.M. Konungen Carl XVI Gustaf den 15 september suttit 40 år på tronen. H.M. Drottningen Silvia fyller 70 år den 23 december. Det blir bröllop mellan H.K.H. Prinsessan Madeleine och Herr O´Neill den 8 juni i Slottskyrkan på Stockholms slott och dessutom fyller H.K.H. Prins Daniel 40 år.
I Spanien fyllde kung Juan Carlos 75 år den 5 januari och trots pressens envisa negativa skriverier fortsätter monarkin att ha en stark ställning i Spanien. Den senaste undersökningen från opinionsföretaget DYM visar att 60,7 procent av spanjorerna stöder monarkin.
En siffra som väntas stiga den närmaste tiden. Det spanska hovet La Zarzuela inledde i höstas ett PR-projekt för att förbättra bilden av kungahuset. Vid en pressträff nyligen i Palacio de la Zarzuela framkom det att bilden av kungafamiljen ”har återhämtat sig”.
Den 14 april ifjol opererades kungen efter att ha fallit i samband med en jaktresa i Afrika. En lavin av kritik riktades därefter mot kungens privata resa. När kung Juan Carlos lämnade sjukhuset kom monarkens nu berömda ursäkt: ”Förlåt, jag gjorde fel och det ska inte hända igen”.
Den 18 november publicerade Juan Carlos ett brev på kungahusets nya officiella webbplats där kungen uttryckte sina tankar om debatterna i Katalonien och varnade för de som uppmuntrar till ”oliktänkande” och driver ”chimärer” eller ”falska föreställningar”.
Kungens ”förlåt” och det personliga brevet där kungen uttrycker sin oro över splittringen och ber om enhet har mötts av positiva toner från flera håll. Det kan vara värt att notera; trots kungens offentliga förlåt efter Afrika-resan fortsätter media att älta händelsen och poängterade nyligen att inte ämnet togs upp i den tv-sända intervjun med kungen. Å andra sidan kommer inte det som någon överraskning då de flesta känner till journalisters objektiva (?) inställning till monarkin.
Av Europas kungligheter är det bara tre som suttit på tronen längre än Juan Carlos. Ohotad etta är Drottning Elizabeth II av England, Storbritanniens hittills äldsta monark, 86 år och i år 61 år på tronen. På andra plats kommer Drottning Margrethe av Danmark som vid 72 års ålder den 14 januari hade suttit 41 på den danska tronen.
På tredje plats kommer Sveriges kung Carl XVI Gustaf, 66 år, som den 15 september i år har varit svensk monark i 40 år. Sedan den 22 november 1975 har Juan Carlos varit spansk kung.
Lagom till 75-årsdagen har en mängd biografier utkommit. Det är historiker och journalister som under de senaste två månaderna gett ut böcker för den som vill skaffa sig en bild av den spanske monarken. ”El rey y el mar” (RBA) av Ignacio Gómez-Zarzuela Ros berättar om kungens stora intresse för segling. Boken är på 200 sidor med flera talande och intressanta bilder.
Här är några fler nyligen utkomna böcker:
”Juan Carlos, el rey de un pueblo”, en uppdaterad bok av Paul Preston. Det första verket utkom 2003.
”Despídete de tu madre y serás rey de España” av Abel Hernández.
”Palabra de rey” av Fermín J. Urbiola.
”Juan Carlos I: Las ideas y los hechos de un reinado” av César de la Lama. En kritikerrosad biografi av författaren som skrev den första auktoriserade biografin om Juan Carlos redan 1975. Nu följer fortsättningen.
”75 años, 75 fotos” utgiven av nyhetsbyrån Agencia Efe. En bilderbok och tänkt som en hyllning till kungen i samband med 75-årsdagen. Nyhetsbyrån har sammanställt ett urval på 75 bilder, några av dem okända, som beskriver de olika etapperna av don Juan Carlos liv.
”Juan Carlos Rex” av Miguel ángel Aguilar och Óscar Hernández.
Vi kan bara hoppas att något av dessa intressanta och historiska verk kommer att översättas till svenska inom rimlig tid.