Charlie Norman gästade Spanien och Solkusten vid flera tillfällen. Robert som 2011 fick Charlie Normans hederspris presenterar i februari sin show ”A tribute to Charlie” på Solkusten. Ola Josefsson
Ifjol, 2012, belönades pianisten, kompositören och entertainern Robert Wells med H. M. Konungens medalj i åttonde storleken i högblått band för framstående konstnärliga insatser som entreprenör inom kultursektorn.
– Det kändes stort, säger Robert Wells.
I vår ska Robert Wells hylla sin mentor och kollega, pianisten Charlie Norman som gick bort 2005. Det blir Spaniensvenskarna som blir först med att se och höra ”A tribute to Charlie” med Robert Wells som bildar trio tillsammans med Lars Risberg och Roine Johansson. Premiären blir i Teatro Las Lagunas i Mijas den 17 februari.
Och det är något som Robert Wells ser fram emot.
– Det Charlie stod för var en varm humoristisk stämning med hög klass, så långt från dagens attityder man kan komma. Faktum är att vi inledde vårt samarbete i Spanien. Jag spelade på Gran Canaria i början på 90-talet, det var där jag träffade Charlie. Jag vet att han spelade vid flera tillfällen på Costa del Sol. Därför känns det riktigt bra att inleda turnén där, säger Robert Wells i en intervju i Svenska Magasinet.
Vi når Robert på telefon strax före jul. ”Ett ögonblick, kan jag ringa upp om en kvart. Jag ska bara avsluta min sjätte lektion i kinesiska”.
– Jag har varit 47 gånger i Kina och nu närmast blir jag nyårsvärd i kinesisk tv under tre och en halv timme inför några 100 miljoner tv-tittare. Trots alla besök i landet har jag inte hängt med i språket, något som jag titt som tätt får höra. Du får försöka börja lära dig språket när du har varit här så ofta…
Det har blivit flera tunga uppdrag i Kina och jobb med några av de största. Bland annat har Robert Wells spelat på en vit flygel på kinesiska muren (se Youtube och sök på china moon remix). Karriären i Kina har inneburit att Robert Wells sedan 2005 är professor i musik i Hangzhou. 2008 skrev han musik till OS i Peking och han framträdde på Kinas motsvarighet till Oscarsgalan som enda västerlänning.

-Där var en röd matta som mätte 300 meter…
Nu har Robert bestämt sig att plugga kinesiska.
– Språkmelodin är inte den enklaste. De kastar om orden…
Efter Kinaäventyret väntar turnén ”A tribute to Charlie” med premiär på den spanska Solkusten innan fortsättning följer i Sverige under våren. Charlie Norman kom att inspirera Robert Wells tidigt.
– Jag var åtta år när jag fick Charlies första platta där han satt med en cigg och en öl vid pianot. Han hade en egen speciell stil. Under 14 år jobbade vi ihop och lärde känna varandra på riktigt. Jag har gjort många gigantiska turnéer med mycket utrustning. Nu vill jag ta ett nytt varv och göra det som Charlie stod för, spela och komma nära publiken.
Det är de små intima framträdanden som lockar mest. Han har tidigare turnerat i kyrkor med Sofia Källgren, och försöker leva upp till sina gamla idolers ideal om ”old time entertainment” (läs Charlie Norman).
Inför sin 50-årsdag sa Robert Wells i en intervju för TT-Spektra:
”Jag har alltid haft en gammal själ. Jag älskade, och älskar fortfarande, Victor Borge och Charlie Norman. Jag vill underhålla på ett värdigt sätt, när man jobbar nära publiken och är sig själv på scenen, utan skrivna mellansnack.
Ingen musiksnobb alltså. Robert Wells ogillar uppdelningen mellan fint och fult inom musiken.”Det är få som fattar hur svårt det är att spela boogie woogie på rätt sätt.”
Det är nästan 25 år sedan Robert och Charlie spelade hos Kjell Lönnå. De satt vid två flyglar, sedan satte det fart och de blev ”den gamle och håret”. När Robert var 28 år var Charlie 70, de gjorde 28 spelningar på 30 dagar. När Robert spelade på Ullevi blev Charlie Norman inbjuden att spela med. Det slutade med stående ovationer från en publik på 43.000 personer.
– Charlie har betytt så mycket för mig. Han var sig själv på riktigt.
Det kommer att bli en bred repertoar vid hyllningsföreställningen på Solkusten med skandinaviskt material.
– Och vi ska spela Anitras dans, lovar Robert Svenska Magasinets läsare.
Det var 1949 som Charlie Norman hamnade i blåsväder när han gjorde om Edward Griegs klassiska Anitras dans till Anitras Dance Boogie. Grieg-stiftelsen i Norge protesterade och skivbolaget Metronome fick dra in den återstående upplagan. Men då hade skivan redan sålts i 10.000 exemplar. Den kolossalt svängiga Anitras Dance Boogie kom sedan att bli en av de mest önskade melodierna i Charlies repertoar och den finns med under turnén ”A tribute to Charlie”.
Robert Wells som fyllde 50 år ifjol är utbildad vid Adolf Fredriks Musikskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. På 90-talet blev det några golfrundor på Solkusten men spelningen i Mijas blir den första. Han har tidigare uppträtt vid världsutställningen Expo i Sevilla och på ambassaden i Madrid.

En sak som jag alltid har undrat; som framgångsrik pianist, försäkrar du fingrarna?
– Nej, absolut inte. Det är inga sådana konstigheter. Däremot står jag helst inte och spikar eller skär med knivar. Sådant håller jag mig undan, precis som att inte heller åka skridsko, det är lätt att bryta båtbenet.
Du har med dig Lars Risberg och Roine Johansson till Solkusten?
– Vi har spelat ihop i många år och de var med under Rhapsody in Rock. Vi trivs med varandra. Någon fast låtlista behöver inte skrivas, vi improviserar och det brukar vara helt öppet när vi har våra konserter. Är vi i Mijas är vi där och ingen annanstans.
Det blir en intim och musikalisk kväll av högsta klass, fylld av humor och härliga historier blandat med jazz, swing och boogie-woogie. Robert Wells har planer på att skaffa sig något i värmen.
– Min dröm är att hitta ett ställe och vara där under två månader om året. Bjuda ner några artister och köra spelningar.
Efter Mijas fortsätter Robert Wells med turnén i Sverige där Trollhättan står först på tur den 21 februari. Wells kommer även att spela i London 21-24 maj. Klart är också att Robert Wells blir VM-ambassadör i samband med ishockey-VM i Stockholm i maj. Robert Wells har specialkomponerat en VM-ouvertyr som kommer att användas hela vägen fram till maj.
– Jag är uppvuxen i Huvudsta, Solna där det fanns ett stort intresse för ishockey. Jag hängde på Hovet när jag inte övade piano och såg ishockey redan 1970 när Sven Tumba gjorde sin spektakulära entré. När det nu är dags för ishockey-VM på hemmaplan är det självklart att jag ställer upp som VM-ambassadör, säger Robert Wells.
– Kul och bidra med något musikaliskt och så har jag fått min egen hockeytröja, det känns häftigt, säger Robert som även skrev ouvertyren till Hockey-VM 2002.
Före Kinaresan och Costa del Sol blev det julfirande i Säffle. Inget vanligt julfirande.
– Min fru är från Säffle och tillsammans med hennes gamla vänner klär vi ut oss till tomtar och besöker ålderdomshem. Det brukar bli sju timmar, gaget är risgrynsgröt…