Málagas teknologiska park eller Parque Tecnológico de Andalucía (PTA) i förorten Campanillas firade nyligen 20 år. Den 9 december 1992 invigdes anläggningen av Spaniens kungapar. Av Ola Josefsson
Det var i mitten av 1980-talet som det började planeras för teknologiska parker i Spanien. Inspirationskällan hette Silicon Valley i Kalifornien och här i Europas bästa klimat skulle något liknande skapas. Katalonien skulle bli först ut trodde de flesta men i stället stod den första teknologiska parken klar i Zamudio i Baskien 1985.
På Solkusten letades lämplig mark nära flygplatsen. Valet föll på ett markområde utanför samhället Campanillas.1987 undertecknades avtalet mellan regionalregeringen och kommunen om att Parque Tecnológico de Andalucía (PTA) skulle byggas på marken som tillhörde gården eller finca del Ciprés. En tidigare vinodling hade blivit citrusodling som gav dålig skörd.
Platsen ansågs vara perfekt för en teknologisk park. Hela området på 164 hektar ägdes av en person vilket skulle göra affären lätt. Carlos Miró med företaget Pereda 5 vann anbudstävlingen och tillsammans med den chilenske arkitekten Marcial Echenique som var bosatt i Cambridge gick man igång. Stilen skulle bli engelskt parklandskap som skulle smälta in i den spanska landsbygden
I början av nittiotalet var det precis som nu ekonomisk kris. Samtidigt var Spanien på allas läppar året 1992. Barcelona stod som värd för de olympiska sommarspelen, Sevilla bjöd in hela världen till världsutställningen Expo och Madrid var Europas kulturhuvudstad.
Expo-området i Sevilla skulle bli Europas Sillicon Valley var det tänkt. Samtidigt skulle Málagas teknologisk park öppna. Månaderna innan Málagas park skulle slå upp portarna var det politiska spänningar på det regionala planet. Det visade sig nämligen att PSOE-regeringen med Felipe González, född i Sevilla, hade gett skattelättnader och andra förmåner för att skapa den teknologiska parken Cartuja i Sevilla.
Missnöjet spred sig i Málaga. Representanter från politiska partier, fackföreningar och institutioner demonstrerade mot orättvisan. Men saker och ting lugnade ned sig och Spaniens kungapar don Juan Carlos och doña Sofía kunde inviga anläggningen den 9 december 1992.
Vid invigningen var endast åtta företag etablerade i parken. Det mesta var ödemark eller gamla odlingar. Olyckskorparna kraxade och gav parken en livslängd på blott sex månader. 20 år senare kan vi konstatera att Parque Tecnológico de Andalucía (PTA) med 600 företag är en av de mer lyckade satsningarna på den spanska Solkusten.
Den nya trafikleden eller ringleden som går runt Málaga och som invigdes hösten 2011 har gjort det enklare att ta sig fram. Med bil från Torremolinos når du parken på tio minuter, från Marbella tar det 30 minuter. Här finns 10.000 parkeringsplatser.
Den ekonomiska krisen har satt sina spår och flera företag i innovationssektorn överlevde inte fjolåret. Trots krisen och nedläggningen av Isofotón –Novasoft kunde PTA redovisa bra siffror både när det gäller arbetstillfällen och fakturering. Vid årets slut hade PTA 14.600 arbetstillfällen och en fakturering på 1.622 miljoner euro.
Sektorer som syns mest vid PTA är IT och kommunikation som står för 41 procent av antalet företag vid PTA, 62 procent av arbetstillfällena och 48 procent av faktureringen.
Felipe Romera, direktör för parken sedan starten, är nöjd med hur de har lyckats hantera krisen. Enligt ett pressmeddelande får parken varje vecka i genomsnitt två internationella besök. Det är viktiga representanter från företag som vill veta mer om parken och vad den erbjuder.
Sedan 1996 ingår PTA i Asociación Internacional de Parques Científico-Tecnológico (IASP), en internationell sammanslutning för vetenskap och teknik detta ses som mycket prestigefullt. Under de senaste åren har PTA blivit väl omtalat genom märket ”Málaga Valley”, vilket också bidrar till att sätta platsen på den internationella kartan.
I dagsläget handlar det om att marknadsföra utbyggnaden av parken. Den första utbyggnaden är på 40 hektar utöver de existerande 186 hektar. Här byggs två nya kontorsbyggnader till Citic och Promálaga Excelencia. På det nya området beräknas hundratals nya företag etableras med 5.000 till 7.000 anställda.
Problemet är den ekonomiska krisen som orsakar en svag efterfrågan. Det blir svårt att få företag till parken som vill bygga egna kontorsfastigheter. I stället väljer företag att hyra lediga lokaler, så kallade ”contenedores” eller ”nido”.
Felipe Romera säger i samband med en tidningsintervju att målet är att PTA inom 20 år ska ha 2.000 företag med 50.000 arbetstillfällen.
”Krisen kommer att passera. Vi har förhoppningsvis lärt oss läxan samtidigt som vi har expanderat lagom till nästa högkonjunktur”.
Värt att notera är att PTA uppfyller det tidigare satta Lissabonfördraget när det gäller investeringar; 65 procent av investeringarna bör komma från den privata sektorn, 35 procent från det offentliga. Under de senaste 20 åren har PTA mottagit 750 miljoner euro till investeringar. Den privata sektorn står för 75 procent.
Johan Karlsson, arbetar för Oracle som delar kontorsbyggnad med Ericsson. Johan bor vid centralstationen i Málaga centrum och når sin arbetsplats på 25 minuter med bil.
Han är ingift i en spansk familj och bodde tidigare i Barcelona. Svärföräldrarna bor i Córdoba och det känns bra att ha kommit närmare familjen. I två års tid har Johan arbetat vid Oracle med försäljning av konsulttjänster och hårdvara mot den skandinaviska marknaden.
– Oracle är ett stort företag med 100.000 anställda. Huvudkontoret ligger i San Fransisco och för några år sedan öppnade företaget en hubb här i Málaga för att ta hand om försäljningen mot den europeiska marknaden. Det finns liknande hubbar i Prag och Dublin, berättar Johan Karlsson som anser att Málaga och den teknologiska parken är en attraktiv plats som står sig bra i jämförelse med Dublin och Prag.
Johan som har flera nordiska arbetskamrater är medveten om att flera försäljningsföretag finns etablerade på kusten.
– Jämfört med andra är det en annan profil på dem som jobbar här. De har en högre akademisk bakgrund, stannar gärna några år och växer på företaget.
– Det fungerar bra och jag hoppas att det kommer fler internationella företag som etablerar sig i parken. Infrastrukturmässigt är det bra.
PTA beskrivs som ”jättefin” och ”strålande bra” med flera restauranger medan vissa företag som Oracle fixar lunchen med catering. Här finns promenadstråk och en liten sjö med sköldpaddor.
– Jag kan förstå att parken växer och att företag som Oracle hittar hit.
Det är ett skönt klimat och samtidigt relativt förmånligt att förhandla om man vill etablera kontor här, säger personer som Svenska Magasinet har talat med. Den ekonomiska krisen i Spanien gör att det är rätt tid just nu.
Inför framtiden ser situationen gynnsam ut för PTA. Felipe Romera som har varit med sedan byggstarten, hoppas på en utbyggd tunnelbana till 2030. Romera kom till Málaga på 1970-talet för att arbeta vid Fujitsu och han beskriver Parque Tecnológico de Andalucía (PTA) i Campanillas som sitt stora arbete.
”Generellt har det varit goda år. I början trodde vi att parken bara skulle dra till sig multinationella företag. Faktum är att parken består till 90 procent av lokala entreprenörer. PTA är en av de mest innovativa parkerna i Spanien som har förändrat företagskulturen. Vi har nästan 600 företag och årligen skapas det 100 nya som expanderar. Det är också sant att en del får slå igen på grund av krisen”.
Fotnot. Redaktionen vill tacka Parque Tecnológico de Andalucía, S.A. för information och bilder. Ett speciellt varmt tack vill vi rikta till Lourdes Cruz Ochotorena, kommersiell direktör.
Ericsson väntas växa i Málaga
Sveriges Madridambassadör Cecilia Julin var på plats i Málaga när Ericssons nya kontorslokaler invigdes i Málagas teknologiska park 25 januari. Lokalerna är på två tusen kvadratmeter i tre våningar. I dagsläget finns det 150 anställda vid det svenska företaget, främst ingenjörer varav en tredjedel är under 30 år.
Under 2013 väntas antalet anställda växa till 250 för att 2015 vara 400, berättade Ericssons Iberia-chef, José Antonio López. Totalt handlar det om investeringar på 40 miljoner euro.
”Anläggningen slår hål på många myter som hörs om Spanien utanför landets gränser; att det inte skapas några jobb, att inte några ungdomar anställs och att inte landet drar till sig några investerare” säger López som också berättar att Ericsson har nått överenskommelser med två stiftelser för att ge hjälp med utbildningar till personer med funktionshinder.
Tidigare i veckan hade arbetslöshetsstatistiken ”Encuesta de Población Activa” redovisats i Spanien. Nära sex miljoner människor är arbetslösa. Ericssons uppköp av Optimi och satsning är en ljusstråle i mörkret.
Ericssons kontor i Parque Tecnológico de Andalucía (PTA) arbetar med designtjänster och optimering av mobilnät i 2G, 3G och 4G och har 700 kunder över hela världen.
Vid invigningen av de nya lokalerna närvarade också Andalusiens regionala president José Antonio Griñán och Málagas borgmästare Francisco de la Torre samt Sveriges Spanienambassadör Cecilia Julin.
”Costa del Sol har alltid haft en viss charm hos svenskarna. Skälet till att Ericsson har lockats till Málaga skiljer sig jämfört med de nordiska turister som började komma på 60-talet och då lockades av stränderna”, sa Cecilia Julin.
Fem pionjärer hyllades vid 20-årsfesten
20-årsjubileet för Parque Tecnológico de Andalucía firades 10 december på mässhallen Palacio de Ferias med 400 inbjudna. Fem pionjärer som var med från starten fanns med vid firandet. Det var representanter från Raytheon (som då hette Hughes) ASIT, Ingenia, AT4 Wireless (ursprungligen Cetecom) och stiftelsen Forja XXI.
Andalusiens regionala president José Antonio Griñán berättade i sitt inlägg att parken när den öppnade hade åtta företag med 130 anställda. I dag har parken nästan 600 företag med 14.600 anställda som fakturerar för 1.622 miljoner euro. Sedan starten har 1.390 företag skapats och av dessa har 42 procent överlevt trots krisen. Under sina första 20 år har parken fakturerat för 15.000 miljoner euro.
PTA har ett ”mycket nära” samarbete med Málaga Universitet vilket främjar utvecklingen.