Skolpeng, förnyelse av svenskt pass och SINK-skatten var några heta ämnen som kom upp i samband med Moderaternas kampanj för utlandssvenskar på Costa del Sol.
Ett tjugotal svenskar kom till träffen som var förlagd till Centro Forestal Sueco i Marbella på onsdagen. Lars Lindblad, moderat gruppledare i riksdagen, förklarar evenemanget på Solkusten:
”Vi försöker nå väljare i olika sammanhang, och vi förstår att svenskarna på Costa del Sol har en internationell inriktning med värderingar som ligger nära Moderaterna”.
Mötet under onsdagen låg lite tidigt med tanke på att många Spaniensvenskar ännu inte återvänt från Sverige eller semestern som efter spanska förhållanden oftast infaller i augusti.
”Men vi vet att det bor en hel del svenskar på Solkusten och att det sammanlagda antalet kan räknas som en medelsvensk stad ungefär”.
Det finns uppskattningsvis 400.000 röstberättigade utlandssvenskar. Av dessa brukar en tredjedel rösta till det svenska riksdagsvalet. Många opinionsundersökningar gör gällande att valet i år kan bli en rysare. Det är jämt i flera undersökningar samtidigt som Moderaterna genom att starta nätverk i utlandet hoppas få utlandsröster.
Förutom Marbella arrangeras liknande informationsmöten om det svenska riksdagsvalet i exempelvis London, Sydney, Bryssel, Tokyo, Paris, Zürich och New York.
Marbellas borgmästare Angeles Muñoz Uriol, från Moderaternas systerparti Partido Popular var med vid mötet och gav sitt stöd.
”Sverige är ett av de länder som klarat krisen bäst. Sverige har gjort ett strålande resultat jämfört med Spanien. När det i Sverige har handlat om skattesänkningar och stimulansåtgärder har det i Spanien handlat om först oförmåga att göra något och därefter om momshöjningar”, sammanfattade Angeles Muñoz Uriol som också önskade Lars Lindblad lycka till den 19 september.
”Jag hoppas kunna ringa dig och gratulera till valseger den 19 september”.
Lars Lindblad varnade i sitt tal om ytterligare en ekonomisk dipp inom två år. Faran är alltså inte över och för Sveriges del handlar det om att ta ansvar för de statliga finanserna.
När Spaniensvenskarna fick möjlighet att ställa frågor handlade det om svensk skolpeng, försämrade och krångligare möjligheter vid passförnyelse och framför allt SINK-skatten som ligger många svenskar i Spanien varmt om hjärtat.
Det politiska engagemanget i frågan är påtagligt. SINK-klubben som startade tidigare i år har nu 16.000 medlemmar, berättade initiativtagaren Hertha Sjöö som var med vid mötet i Marbella.
”Passproblemet är enormt på vissa håll som i USA exempelvis där avstånden är stora när svenskar ska ansöka om nytt pass. Det handlar om en säkerhetsfråga och vi hoppas på en teknisk utveckling i framtiden som ska göra det lättare och billigare att framställa de nya passen”.
”När det gäller skolpengen bör du som har en inkomst från Sverige och som även beskattas i Sverige få någonting tillbaka som exempelvis skolpengen. Men jag måste erkänna att jag aldrig har reflekterat över den frågan tidigare, men den är väl värd att ta upp”.
”SINK-problemet har vi från och med i juni engagerat oss i. Någon kanske tycker att det är i senaste laget, men till sist har vi gjort det”, säger Lars Lindblad som för övrigt är den förste svenske politiker som besökt Solkusten inför ett riksdagsval.
Bildtext: Marbellas borgmästare Angeles Muñoz Uriol gav draghjälp åt Moderaternas Lars Lindblad i samband med partiets kampanj för utlandssvenskar