Nu börjar säsongen i att skörda avokado i provinsen Málaga och kvaliteten bedöms bli mycket bra. Skörden av avokado pågår fram till maj nästa år och det är framför allt i området Axarquía där skörden beräknas hamna på mellan 50.000 till 55.000 ton vilket är 25 procent mer än förra säsongen, enligt lantbrukarorganisationen Asaja i Málaga.

20 procent av skörden är så kallade ”piel verde”, grön hud, resten skördas från december. Hela 72 procent beräknas gå på export, säger Benjamín Faulí, tekniker vid Frutas y Hortalizas de Asaja.

Priset på den tidigare sorten, Bacon, har sjunkit med 40 procent och odlarna får 45 centimos för ett kilo, mycket på grund av överproduktion.

I provinsen Málaga finns det avokadoodlingar på 6.000 hektar områden. Förra säsongen skördades det 46.000 ton vilket gav 62 miljoner euro.

Det som oroar många bönder är stölder. Det handlar om tusentals kilo avokados som stjäls vilket har gjort att Vélez-Málaga kommun har intensifierat bevakningen vid flera odlingar, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.