Spanien just nu – kassa B

av | mar 12, 2013 | Artiklar, Mars 2013, Spanien just nu

”Caja B” eller ”kassa B” är just nu ordet på allas läppar och ger över 172 miljoner träffar på Google. Det åsyftar en kassa med svarta pengar. Vinklingen i media berör i huvudsak politiker och bankirer. Å andra sidan visar siffror att en stor del av befolkningen har en ”kassa B”. Av Ola Josefsson
Korruptionsvågen sveper över landet vilket gör att den myndighet som ska utreda misstankarna går på knäna. Enheten som går under namnet ”Delincuencia Económica y Fiscal (UDEF)” vid nationalpolisen och som upprättades 2005 håller på att kollapsa på grund av cirka 400 korruptionsfall.

Det är ingen nyhet i ett samhälle som präglas av samvetslösa, egocentriska individer som har slängt värderingar och etik på sophögen för att i stället hylla det egna jaget för att roffa åt sig så mycket som möjligt och ägna sig åt självförverkligande. Styret heter demokrati men är i verkligheten kleptokrati där vem som helst kan bli inröstad från gatan. Bara du har de rätta kontakterna, talets gåva och kan konsten att mjölka systemet.

När jag flyttade till Spanien 1994 skakades landet av flera korruptionsskandaler, den ena mer otrolig än den andra. Guardia Civils förste politiskt tillsatte civile högste chef var på rymmen. Luis Roldan hade med intyg gjort politisk karriär inom både fack och PSOE. Han hade tagit emot jättesummor från entreprenörer som utfört arbeten åt Guardia Civil.

Några andra storfräsare, politiskt utnämnda med partibok, var den katalanska finansmannen Javier de la Rosa med mängder av konkurser bakom sig och centralbankens chef Mariano Rubio med insideraffärer och skattebrott. För en journalist var det ett fantastiskt land att komma till…

Nu fuskas det överallt. Inte bara bland politiker och affärsmän utan även bland fotfolk som uppger sig vara arbetslösa för att i stället jobba svart. Studier utförda av landets arbetsplatsinspektörer är en intressant läsning. Vid 100.000 inspektioner var det svartjobb vid 40.000.

Resultatet stöder tidigare bedömningar att den svarta arbetsmarknaden är stor i Spanien. Att Spanien skulle ha en arbetslöshet på 26 procent har jag aldrig trott. Om var fjärde spanjor i arbetsför ålder skulle vara satt på gatan så borde det har synts – på gatan.

Enligt skatteteknikerna (Gestha) omsätter den svarta ekonomin i provinsen Málaga motsvarande 22,6 procent av BNP. Eller 6,127 miljoner euro. Enbart när det gäller bedrägerierna på arbetsplatserna så rör det sig om 2.070 miljoner euro, alltså en tredjedel av vad den svarta ekonomin omsätter. I genomsnitt har varje invånare i Spanien en ”kassa B” som fylls på med 630 euro per år enligt Gestha.

Sett till hela Spanien motsvarar den svarta ekonomin 23,3 procent av BNP. Jämför det med Frankrike (13 procent), Österrike (8) eller Tyskland (10) så kan vi konstatera att det finns pengar i omlopp och att folk kanske inte har det så dåligt som det först framställs.

Media vill ha rubriker och ”står armkrok” med fackförbund och opposition för att publicera bilder och texter på några tusen personer som skriker. Det är ett politiskt jippo vi ser. Några frågor som sätter bevekelsegrunderna i första led ställs inte. Det är bara ett konstaterande över något som har hänt. Inte varför det har blivit som det har blivit. För övrigt rekommenderar jag professor Inger Enkvist mycket läsvärda text i detta nummer av Svenska Magasinet – så får du veta mer.

Det ska tilläggas att det finns människor i Spanien som har det svårt och behöver hjälp. Här gör hjälporganisationerna en storstilad insats och vi kan och bör vara med och bidra.

Korrumperade politiker och en minst sagt lika korrumperad allmänhet är en cancersvulst modell större i landet. Skandalerna har stått på rad de senaste åren. De som tar förstapriset på banditernas Oscarsgala är de spanska handikappidrottarna som uppgav sig vara mentalt funktionsnedsatta. Minns ni storyn?

Det spanska basketguldlaget för mentalt funktionsnedsatta vid Paralympics i Sydney 2000. Tidningen Capital publicerade en text som avslöjade att tio av tolv spelare inte hade några handikapp. Den spanska federationen för idrottare med mentala funktionsnedsättningar (Feddi) nekade men fick ändra sig eftersom en av spelarna hade skrivit texten, Carlos Rigaborda.

Förbundet var på jakt efter sponsorer och behövde ta medaljer. Därför skickades fullt friska idrottsmän utan handikapp till Paralympics. Ett svårslaget bedrägeri? Svar: Ja! Hur fungerar en människa som ”spelar” mentalt funktionsnedsättande och ska tävla mot människor som verkligen är det? Vi tror kanske först att så fräcka individer inte existerar, men det gör de.

Det står helt klart att varken inom regerings- och affärskretsar och inom religiösa grupper har man inte ägnat så stor uppmärksamhet åt att hålla fast vid tydliga värderingar vilket har smittat av sig på allmänheten.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!