Varje sommar konfronteras vi med värmeslag bland bäbisar, äldre personer och hundar som lämnats i bilar utan tillsyn. Många studier har gjorts om hur fort temperaturen stiger inne i bilar p g a höga temperaturer utomhus. Bilens fönster absorberar och isolerar bilens insida och bilen blir som en ugn. Ett fordon som lämnas i solen vid +29C utomhus, med två fönster halvvägs öppna kan på 10 minuter nå upp till +40C inuti bilen. Föreställ er då vad som händer när fönstren är stängda.
Vi vill alla ta med vår hund i bilen. Men hur ofta blir inte ett kort ärende lite längre på grund av en kö eller en uttagsautomat som inte fungerar. Eller att du har solskydd installerat i bilen och parkerar i skuggan, men glömmer hunden och att solen flyttar sig och bilen hamnar i solen!!
Vad kan vi göra i sommarvärmen?
– Lämna hunden hemma.
– Handla i affärer där hundar är välkomna att följa med in.
– Lämna aldrig hunden utan tillsyn av någon vuxen.
– Lämna luftkonditioneringen på och kontrollera att den kyler tillräckligt baktill i bilen där hunden befinner sig.
– Förse alltid hunden med friskt vatten i en skål som inte kan tippa över.
– Var särskilt försiktig med trubbnosiga hundar, t ex bulldogs, vilka har stora problem med värme.
– Trimma eller klipp hundar med tjock päls.
Hundar svettas inte via huden, de svettas med nos, mun och tassar. De gör sig av med värmen genom att flåsa och avdunstning via sin tunga. Tänk på det när du går med hunden på dagen i solen. Asfalt och trottoarer blir otroligt varma. Försök att lägga din hand på asfalten!
Var speciellt försiktig om hunden simmat, vilket gör att trampdynorna blir mjukare. Låt inte hunden gå på hett underlag direkt efter, den kan få brännskador.
Om hundens temperatur överstiger +41.6 C, får den värmeslag med följande symtom:
– Snabb andhämtning, illröd tunga, dreglar mycket, tjock saliv, kräkningar, diarré, förvirring, nedstämdhet, yrsel, matthet, svimning och i värsta fall koma.
Vad gör du om din hund överhettas?
– Ta hunden till ett svalt ställe i skuggan. Sätt fötter och ansikte i kallt vatten, havs eller poolvatten men inte iskallt. Det kan orsaka sammandragning av blodkärlen och därför stänga in värmen i kroppen. Eller blöt handdukar i kallt vatten och täck fötter och ansikte. Byt handdukar ofta för de blir varma snabbt. Ge hunden vatten att dricka men utan att tvinga den.
Avbryt avkylning när tempraturen gått ned till +39.5C. Ta hunden till en veterinär men se till att din bil är sval innan du åker iväg. Låt helst någon annan köra så att du kan hålla uppsikt på hunden och fortsätta avkylningen.
Veterinären behandlar hunden beroende av kroppstemperatur och symtom. Hunden kyls ytterligare, får dropp, behandlas för chock och får möjligen syre. Blodprov testar om hundens organ felar och det kan bli aktuellt med sjukhusvård.
Vad gör man om man ser en hund instängd i en för varm bil?
– Öppna bilen och ta försiktigt ut hunden, den kan ha panik. Vanligtvis är bilen låst, ring då Polisen. Att krossa en ruta är inbrott. Ge hunden vatten genom ett förhoppningsvis öppet fönster.
Prata med hunden för att hålla den vid medvetande. Engagera fler människor att hjälpa till både före och efter polisen har öppnat bilen.
Till sist, ha ett allvarligt samtal med ägaren!
Om du har fler frågor som du önskar ställa på svenska så har Nazli även en svensk assistent som heter Melinda.