Senare avgångar med pendeltåget har öppnat upp nya möjligheter att stanna lite längre i den vackra provinshuvudstaden Málaga som har genomgått en rejäl ansiktslyftning de senaste åren med kustens bästa hamnpromenad, kulturutbud, rosträdgård och utmärkt shopping. Av Ola Josefsson
Med den utbyggda hamnen har kryssningsturisterna hittat till provinshuvudstaden Málaga. Det har gett ett uppsving i kroglivet och numera åker vi till Málaga för att äta gott på kustens bästa restauranger och tapasbarer.
Málaga är vänligt och tillmötesgående och här finns några av Solkustens bästa shoppinggator som Calle Larios och Calle Nueva. Calle Larios som är en av Spaniens exklusivaste gator med landets tredje högsta butikshyror. Bara Madrids och Barcelonas shoppingströg är dyrare enligt TecniTasa.
På Teatro Cervantes är det högklassig underhållning i stort sett varje kväll. I höstas bjöd världstenoren Placido Domingo in till sin egen festival som hölls i Málaga och Sevilla. Málagas symfoniorkester drar fulla hus, filmfestival, bokfestival och kulturnatt, Feria de Agosto är andra evenemang i den gamla staden som grundades av fenicierna på 800-talet före Kristus.
Det är snarare regel än undantag att byggnadsarbeten stannar upp då gamla lämningar upptäcks och arkeologer kallas in för att kartlägga Málagas historia. Fenicierna grundade staden som då hette Malaca. Därefter har romare, morer, judar och andra folkslag satt sin prägel på Málaga.
Det är lätt att promenera i denna vackra stad. Gågator, parker, trädgårdsanläggningar inbjuder till sköna promenader. Eller bara att strosa runt nere i hamnen vid nybyggda Muelle Uno är avkopplande.
Turistbyrån, Oficina de Turismo, vid Plaza de la Marina ovanför hamnen är en bra plats att börja vid. Den har öppen mellan klockan 9 och 20 och här finns gratis kartor, broschyrer, tidningar samt vänlig och hjälpsam personal.
Nedanför turistbyrån står Málagas mest kända staty. HC Andersen-statyn på andra sidan Alameda Principal får ursäkta. Söder om turistbyrån hittar vi nämligen ”El Cenachero de Málaga”. Den föreställer en fiskare som med ett ok över axlarna och två fisklådor går från stranden med sin fångst. ”El Cenachero” är sinnebilden för det gamla Málaga och stadens mest kända ikon sedan snart 50 år tillbaka. Tillsammans med ”biznaga” och ”boquerón” är ”cenachero” ett uttryck för en infödd Málagabo eller malagueño.
Statyn är gjord av skulptören Jaime Fernández Pimentel som utbildades i Oslo. Málagas dåvarande borgmästare Francisco García Grana beställde en skulptur av Pimentel som skulle föreställa ett typiskt Málagamotiv. Det blev fiskaren från stranden eller ”El Cenachero” som invigdes på Día de Reyes, den 6 januari 1964. 1989 flyttades statyn till Paseo de la Farola men återkom till Plaza de la Marina 2004.
Ett stycke från Plaza de La Marina ligger den vackra stadsparken som är motsvarigheten till huvudstadens Retiropark eller Maria Luisa-parken i Sevilla. Det är en traditionell park som kom till redan 1896 och här finns subtropiska växter och inte mindre än 13 kända statyer. Här står den kände poeten och novellisten Arturo Reyes Aguilar som staty sedan 1964.
Under varma sommardagar söker besökare sig hit för att få skugga, grönska och svalka. Det är en fin park att strosa i och här finns skyltar som berättar om de olika växterna. Norr om stadsparken ligger kommunhuset och den mycket vackra rosträdgården Jardines de Pedro Luis Alonso.
Den har nyligen restaurerats och här finns inte mindre än 75 olika rosor. Keramiska väggmålningar, fontäner och rinnande vatten bidrar till en skön upplevelse. Här finns bänkar i skuggan under träden och trädgårdsdammar med vattenväxter. En avkopplande plats som är synonymt med det nya Málaga som tidigare ansågs bullrigt och bökigt.
När Svenska Magasinet besöker Málaga talar alla om tunnelbanan där de två första linjerna öppnar i oktober. Málaga innerstad som har 240.000 invånare och ca 600.000 invånare i kommunen blir landets sjunde med tunnelbana efter Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, Valencia och Palma de Mallorca. De senaste sju åren har 560 miljoner euro grävts ned i Metron. Under 2013 väntas ytterligare 90,3 miljoner euro. En sjättedel står kommunen för, resten kommer från regionalregeringen Junta de Andalucia.
Linje 1 och 2 som öppnar för trafik i oktober är på totalt 11,9 kilometer och har 17 tunnelbanestationer. En resa från den västra stadsdelen Carretera de Cádiz till universitet kommer att ta 14 minuter. Linje 1 och 2 fram till stadsdelen El Perchel, som ligger sydväst om centrum, blir alltså först med trafik. Sedan återstår linje 3 som går österut mot El Palo som väntas stå klar 2016. I början av maj var den stora frågan om tunnelbanetrafiken vid Alameda Principal ska gå över eller under mark. Alameda Principal är den stora huvudgatan med fikusträden som skär genom centrum. Gatan som tidigare har hetat Avenida de Alfonso XIII och Avenida del Generalísimo. Efter Francos död blev det Alameda Principal.
I skrivande stund lutade det åt att spåren läggs ovan mark för 40 miljoner euro, ett projekt som skulle stå klart 2015. Bygga tunnlar under Alameda Principal skulle kosta 220 miljoner och bli klart först 2016. Här finns både pengar och tid att tjäna in. Samtidigt stängs området för biltrafik och blir ett promenadstråk.
Osäkerheten hos allmänheten var i skrivande stund så omfattande att regionalregeringen i början på maj lät öppna en webbportal (www.aopandalucia.es/proyectometromalagaensuperficie) för att öka medvetenheten hos befolkningen hur tunnelbaneprojektet i centrum mellan Guadalmedina och Malagueta ska bli. Málaga kommun vill ha tunnelbanan under jord vid Alameda Principal medan det skuldtyngda Junta de Andalucia ser en möjlighet att spara pengar och låta tunnelbanan bli spårvagn vid Alameda Principal genom att installera två ramper.
Ett område i Málaga som genomgått de största förändringarna är hamnen som numera tar emot världens största kryssningsfartyg det i Finland byggda M/S Oasis of the Seas. Enligt planerna anlöper fartygsjätten Málaga hamn två gånger under 2014.
Hamnpromenaden Muelle Uno byggdes för att göra hamnområdet snyggare och mer anpassat till kryssningsturisterna med restauranger och butiker. Läget är fantastiskt. Här sitter du på första parkett. Till vänster har du kryssningsfartygen och de väldiga kranarna vid containerfartygen. Framför dig har du segelbåtar som ligger vid kaj med Málaga stad, katedralen, borgen Alcazaba, castillo de Gibralfaro och stadsparken som bakgrund. Solen värmer skönt på eftermiddagen och solnedgången bakom Rondabergen är sagolik.
Här ligger ett havsmuseum och det planeras för en gourmégalleria och ett köpcentrum. Företaget Semon som har gourmégallerier och butiker i Madrid och Barcelona ligger bäst till för att även få projektet i Málaga.
Gourmégallerian kommer i så fall att placeras i hörnet av Muelle Uno och få ett liknande utseende som de kända galleriorna San Miguel och San Antón i Madrid. Samtidigt kommer antalet båtplatser utmed kajen att öka till det dubbla. Lyxyachter och segelbåtar med längder över 25 meter prioriteras.
Kryssningsturister och andra gäster söker gärna upp Picasso-museet och Thyssen-museet som är två sockerbitar i stadens kulturutbud. Skön avkoppling för den som söker skugga och svalka i sommarhettan.
Museerna hittar du i den övre delen av centrum. Museo Carmen Thyssen ligger ett stenkast från Plaza de la Constitucion i slutet av shoppinggatan Calle Larios. Picasso-musset ligger inte långt från katedralen i de judiska kvarteren mitt emot romerska teatern.
Vid den gamla romerska teatern träffar jag gatumusikanten Pedro ”Queque” Romero som spelar på harpa. Det finns en hel del gatumusikanter på stadens gator. De flesta är rumäner som spelar dragspel. Till skillnad mot de flesta skapar Pedro en skön stämning vid den romerska teatern med sin harpa.
Hungrig? Restaurang El Chinitas ligger trettio meter in på tvärgatan Calle Moreno Monroy till höger från Calle Larios. Det är en av Málagas klassiska restauranger med fin konst på väggarna. Här finns både tapasbar och restaurangdel och bord utomhus. Pröva gärna deras skaldjurspaella som enligt min mening är en av kustens bästa.
Svenskägda restaurangen Citron som ligger några stenkast från Picassos födelsehem vid Plaza de la Merced öppnade 2002 och kan också rekommenderas. Citron var en av pionjärerna när det gäller ”cross kitchen” i Málaga och har öppet kök alla dagar i veckan från klockan 13.30.
Bakom framgången ligger ett antal klassiker men även förmågan att utvecklas och förnya sig. Citron erbjuder exempelvis ett flertal glutenfria alternativ och tar in allt fler ekologiska produkter i sin matlagning. På torsdagar och söndagar är det jazz klockan 20 och 22.
Visste du att…
Málaga har alltid dragit till sig många svenska språkstudenter. Mysiga stadsdelen Pedregalejo på östra sidan lockar flest. Här ligger några av de främsta språkskolorna.
Sveriges honorärkonsulat ligger på Calle Córdoba 6, lokal nummer 501, och har öppet mellan klockan 10 till 13. Provinsen Málaga har haft ett svenskt konsulat sedan 1737.
Saluhallen med anor från 1879 har öppet mellan klockan 9 och 15. Missa inte den!
Pendeltåget från Fuengirola till Málaga kostar sju euro t/r för vuxen.