Sedan de första svenskarna kom till Solkusten på 1950-talet har de varit mycket uppskattade hos den spanska befolkningen. Den gamla turistmetropolen Torremolinos lät göra en staty av en blond bystig svenska. Statyn ”la sueca” som dessutom är den högsta i kommunen hittar du vid Avenida Rafael Gomez Sanchez norr om stan. Av Ola Josefsson
Spanien är sommaren 2013 den mest populära destinationen bland svenska resenärer, enligt resemagasinet Vagabonds resebarometer. Förra året gjorde svenskarna 1,9 miljoner Spanienresor och i år väntas den siffran stiga. Svenskar och norrmän ökar mest i procent på Solkusten, bara ryssar ökar mer.
Provinsrådet i Málaga plus flera kommuner som Estepona, Marbella och Almuñécar har varit i Sverige på PR-turné. Från andra håll i Spanien kommer det notiser om hur den svenska närvaron ökar på Gran Canaria, Lanzarote, Furteventura och Mallorca. I skrivande stund berättar Diario de Menorca om hur antalet svenskar i sommar ökar på den lilla ön till glädje för befolkningen.
Drömmen om Spanien som hemland lever och många gör slag i saken. Uppskattningsvis 90.000 svenskar är bosatta i Spanien. 35.000 av dessa är permanent bosatta i provinsen Málaga. Och antalet stiger. Under fjolåret gjordes 2.790 bostadsköp i Spanien av svenskar enligt den spanska myndigheten Consejo General del Notariado. Vid mässorna Köpa-hus-utomlands som arrangeras sex gånger om året i Sverige är Spanien klar etta när besökare söker ett andra hem i solen.
Om spanjorerna tar emot svenskarna med öppna armar har svenska medier en annorlunda syn på svenskar som utvandrar till Spanien. Ibland tar det sig märkliga uttryck.
Under våren rapporterades det om ”Skattjakt på svenskar i Spanien”. I svensk media kunde man få intrycket att det bara gällde svenskar i Spanien och att svenskarna flydde från landet. En ny lag gällde alla skattskyldiga i Spanien, bolag och individer, som är skatteresidenta. På kommentatorsfälten frodas fördomar: ”Stackars svenskar som flytt Sverige för att slippa betala skatt här och så måste ni redovisa era förmögenheter i Spanien. Oj vad synd det är om er. Ska vi starta en insamling?”
Under åren har media i Sverige gjorts en hel del reportage och dokumentärer om svenskkolonin på Solkusten. TV 4:s Kalla Fakta kom på besök och gjorde ”Fucking Suecos” där det framkom att spanjorerna undrar om svenskarna tror att de bor kvar i Sverige. Detta med anledning av det omfattande svenska näringslivet på Solkusten. I programmet antyddes det att Svenska Magasinet tjänar pengar på att svenskarna inte integreras i det spanska samhället.
P 1-dokumentären ”Jävla vitskallar” som gjordes för en del år sedan bjöd på fantastiska vinklingar. En uppföljning gjordes 2010 med ”Återresan”. Dokumentärerna finns på nätet för den som vill frossa i fördomar. Här får vi träffa några svenska invandrarungdomar som hänger vid en korvkiosk i Sveriges sydligaste stad Fuengirola eller ”flyktingförläggningen”. När ”Återresan” gjordes hade de flesta återvänt till Sverige.
”Alldeles intill ligger El Colegio Sueco, den Svenska Skolan. Där går 250 elever varav många får underkända betyg i både spanska och svenska. Nästan ingen kan tillräcklig spanska för att komma in på spansk högskola” skriver SR på webben.
Sveriges Radio släppte igenom en hård vinklad dokumäntär av Daniel Velasco som belönades med flera priser 2003 som ”Stora Journalist priset – Årets berättare”, ”Ikaros priset” och ”Stora radio priset”. Juryns motivering: För sitt enkla och geniala sätt att ge perspektiv på begrepp som minoritet och integration genom att skildra utvandrade svenska ”vitskallar” i Spanien.
Med några intervjuer skapades bilden av hur svenskkolonin ser ut. Hur Fuengirola eller ”Funkan” är indelad i den svenska, engelska och spanska delen liksom att svenskar är en av de största invandringsgrupperna i Spanien.
En stor mur och stängsel omgärdar den svenska skolan i Fuengirola får vi veta. Det nämns inte med ett ord om att spanska eller andra utländska skolor på kusten har mur eller stängsel. I programmet framställs den svenska skolan som extra utsatt och Daniel Velasco berättar att den ”helspanska vaktmästaren” ibland får måla över spanska kraftuttryck som målats på muren till skolan.
Den som lyssnar på programmet får lätt känslan att svenskar ”stänger in sig, vill inte veta av spanjorerna, rånar spanjorer på stranden, bygger upp motsättningar, har alkoholproblem och är invandringskritiska samt att svenska ungdomar på Solkusten förknippas med hip hop och graffiti.
Några intevjuer med svenskar som gått på skolan, blivit kvar på Solkusten och startat företag bjuds vi inte på. Inte heller om hur pensionärer eller handikappade väljer att flytta hit under vinterhalvåret för att slippa snö, kyla, halka och lårbensbrott. I stället får vi veta att en bråkdel av eleverna vid Svenska skolan kommer in på spansk eller svensk högskola. Eleverna jämförs med invandrarbarn i Sverige i resultat.
Vad tror du själv? Skicka gärna en e-post till mig och berätta.