Det börjar ljusna efter att Spanien gick in dimman 2007. Inte sedan 2005 har arbetslösheten backat så mycket som under det tredje kvartalet i år. Samtidigt rapporteras det om en tillväxt på 0,1 procent. Visserligen knappt synlig, men ändå. Spanien har tagit steget ur recession. Av Ola Josefsson
Málagas ekonomer är positiva och säger att under första eller andra kvartalet 2014 kan vi sätta punkt för den ekonomiska krisen. Låt oss vara måttligt optimistiska säger Juan Carlos Robles vid Colegio de Economistas och pekar på turismen och utrikeshandeln som bidragande skäl.
Antalet nordiska turister som väljer Spanien ökar men det finns varningsklockor som ringer. Svenska Magasinet har tidigare i år berättat om hur spanska skatteverket har infört en lag som gör att alla skattskyldiga i Spanien, bolag och individer, skall rapportera sina tillgångar utanför Spanien på en speciell blankett.
En lag som har skapat stor oro bland flera skatteresidenta. ”Den nya lagen skapar oro bland svenskar som är skattskyldiga i Spanien. Dessutom bryter den mot Europakonventionen och strider mot de grundläggande rättigheterna”, sa Göran Rise, svensk advokat, i samband med en intervju.
Bedömare var tidigt ute och sa att lagen skulle orsaka större skada än nytta. Och så har det blivit. Dagstidningen La Opinión de Málaga belyste ämnet i en artikel nyligen där det framkom att investerare nu i stället väljer Algarvekusten i Portugal, Kroatien, Malta eller Monaco.
De nya reglerna skrämmer vanligt folk. Ricardo Sánchez Bocanegra vid föreningen för utlänningar på Costa del Sol (Asociación de Extranjeros de la Costa del Sol) menar att den nya registreringslagen skapar hinder när utlänningar ska öppna bankkonton. Vid överföringar upplever många en överdriven pappersexercis och många överföringar avslås. Det bidrar till en försvagad ekonomi då investerare inte väljer Costa del Sol.
95 procent av investerarna är vanliga människor och inte sådana som är ute efter att tvätta pengar. De är bara ute efter att köpa ett hus i värmen. Reglerna slår helt fel och skrämmer bort köpstarka individer, säger Ricardo Sánchez Bocanegra.
Korruption och penningtvätt är ett problem i Spanien. Enligt skatteteknikerna (Gestha) omsätter den svarta ekonomin i provinsen Málaga motsvarande 22,6 procent av BNP. Eller 6,127 miljoner euro. I genomsnitt har varje invånare i Spanien en ”kassa B” som fylls på med 630 svarta euro per år enligt Gestha.
Men den nya lagen slår helt fel och skrämmer investerare som ska fungera som injektioner. I stället för Costa del Sol väljer dessa att köpa bostad på andra håll. Det innebär ekonomiska injektioner i Portugal, Kroatien och Malta exempelvis.
Den nya registreringslagen har blivit en hämsko i landets strävan att få igång ekonomin på allvar. Jakten på att komma åt den svarta ekonomin och ”kassa b” bör i stället bedrivas genom inspektioner på arbetsplatser där personer registrerade som arbetslösa jobbar.
På tal om något helt annat som valsat runt i svensk press så var strykjärnsnollningen på internatskolan Lundsberg en het potatis. Jakten på internatskolan och krav om stängning som fördes i framför allt kvällspressen var gigantisk. Det har ju visat sig att åtal för misshandel inte är aktuellt.
Nollning på spanska heter ”novatadas” och skulle svensk kvällspress börja nysta i vad som händer på spanska skolor skulle de bli totalt sönderstressade. För i jämförelse med Sverige är det skrämmande saker som händer här.
En naken ung kvinnlig elev ligger på en brits med grädde över hela kroppen medan elever slickar kroppen ren från grädde. ”Om vi inte fick iskallt vatten över oss så tvingades vi till att sjunga eller skrika. Eller så blev vi slagna” berättar elever vid en skola.
Iskalla duschar eller att svälja så mycket alkoholhaltiga drycker på så kort tid som möjligt ingår i nollningar följt av att dricka ättika eller duschtvål och att få rengöra toaletter med tandborste.
Nollningar eller ”novatadas” håller på hela läsåret även om det är mest vanligt förekommande i början på höstterminen. I höst har ämnet kommit upp till debatt på allvar och högskolor och universitet har bestämt sig för att utrota fenomenet. Olika manifest har presenterats som beskriver nollning som något ”oacceptabelt” som innebär förnedring och brott mot den personliga friheten, integriteten och värdigheten. I första hand drabbas svaga elever.
Bakom manifestet står föräldrar, utbildningsinstitutioner, rättsväsende och politiker. ”Målet är att utrota en verklighet som har blivit en tradition som kränker elever” säger biträdande rektorn Ana García-Mina Freire vid universitetet i Comilla.
Korruption är också en verklighet som har blivit en tradition. För att Spanien ska komma åt den krävs också ett manifest. Att samtliga politiker, privatpersoner, näringsliv, bankfolk och rättsväsende skriver under. Men det är en utopi.
…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!