I september gjorde vi en rundresa i Georgien. Man slogs av hur lika växtligheten var jämfört med i Sydspanien och det är ju så att många arter har sitt ursprung i Kaukasusområdet och dessutom går också Sidenvägen från Asien till Europa genom de här trakterna och därmed också spridningen av attraktiva arter. Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com
Valnötsträd (Juglans regia)
Den välska nöten, dvs nöten från romanska länder, var tidigt uppskattad i Europa. Karl den store bestämde att alla klosterträdgårdar skulle plantera valnötsträd.
Juglans betyder Jupiters ollon, alltså en nöt till Jupiters ära. Valnötsträdets skugga var skadlig trodde man och man fick huvudvärk om man sov under trädet. Annars var det bra att ha en oskalad nöt i fickan. Den tog bort ryggont på några veckor. Det går också bra att tillverka möbler och t ex gevärskolvar med virket.
På spanska heter trädet nogal.
Vinranka (Vitis vinifera)
Vi kom mitt i vinskörden och mötte lastbilar överfulla med druvor. Redan för 7.000 år sedan odlades vin i Asien och under romartiden var det bl a benediktinerklostren som utvecklade vinodlingen och framställde vin, russin och korinter.
När phylloxeralarven slog ut vinrankorna i Europa räddades vinindustrin genom att man använde skott från amerikanska vinrankor till ympning.
Så sent som 2007 visade man att de vita vindruvorna är en mutation av två gener i de blå. En annan intressant detalj är att det hälsosamma i druvorna finns i kärnorna, som ju är med i vinpressningen. De kärnfria har ju blivit populära men de är alltså inte så nyttiga.
Kaki (Diospyros kaki)
Diospyros betyder Zeus dadlar, alltså ännu en frukt vigd år överguden. Kaki är det japanska ordet för dadelplommon, som odlades i Östasien redan för 2000 år sedan. Frukten har flera varianter. Den kinesiska heter persimon och den israeliska kallas sharon.
Kaki tillhör enligt Linné samma släkte som ebenholts men ger inte samma virke.
Det är viktigt att låta frukterna bli riktigt mogna annars är smaken kärv.
Äkta kastanj (Castanea sativa)
Den äkta kastanjen härstammar just från området mellan Svarta och Kaspiska Havet. De tre nötterna sitter i den taggiga svepeskålen och nu kan vi återigen äta dem rostade från små stånd på gatorna här på kusten. Redan de romerska soldaterna fick äta kastanjegröt innan de skulle delta i fältslag.
Virket är mycket motståndskraftigt och används bl a som takbjälkar i de typiska husen i Alpujarras.
Ett tips från förr: besväras du av kikhosta, ät kastanjer.