Få människor känner egentligen till ursprunget till julfirandet. Det som tycks vara ett firande av Jesus födelsedag visar sig i stället vara firandet av Mithra(s) (solens och ljusets gud), en persisk gud som blev adopterad av Rom. Ingen vet exakt på vilken dag på året som Maria födde Jesus. Under kristendomens första århundraden var julfirandet okänt Av Ola Josefsson
I New Catholic Encyclopedia görs följande erkännande: ”Datum för Kristi födelse är inte känt. Evangelierna anger varken dagen eller månaden. Enligt den hypotes som framkastats av H. Usener och godtagits av de flesta forskare i våra dagar tilldelades Kristi födelse vintersolståndets datum (25 december i den julianska kalendern, 6 januari i den egyptiska), eftersom de hedniska Mithradyrkarna firade dies natalis solis invicti (den oövervinnliga solens födelsedag), när solen började återvända på norra himlavalvet. Den 25 december år 274 lät Aurelianus förklara solguden vara rikets främste beskyddare och överlämnade ett tempel åt honom i Campus Martius. Julen härrör från en tid då solkulten var särskilt stark i Rom.”
Den persiska solguden Mithras födelsedag inträffade den 21 december. Kulten kring Mithra var utbredd i Romarriket och när kyrkan fastställde Jesus födelsedag i Nicaea 354 låg det nära till hands att införliva element från denna lära som konkurrerade om att bli romersk statsreligion.
Kristenhetens tradition att fira Jesu födelse mellan den 24 till 25 december är en anpassning av att fira födelsen av guden Mithra som var en rival till kristenheten. Man kan säga att den gamla persiska guden Mithra var en föregångare till Mithras som i sin tur blev en konkurrent till kristendomens Jesusgestalt i Romarriket.
Det finns symboliska paralleller; Mithra föddes i en grotta för att skyddas mot en kung som hade beordrat mord. Efter Mithras födelse kom magiker och astrologer till platsen efter att ha följt en stjärna.
Enligt jultraditionen föddes Jesus den 25 december. Men stämmer verkligen det? Faktum är att inget av evangelierna nämner att det hölls något firande av Jesus eller Messias födelsedag. Varken i Bibeln eller under den tidiga kristna historien finns det några uppgifter på att Jesu födelse eller Kristi födelse firades. Det nämns ingenting i Bibeln att Jesus själv sade något om när han föddes och än mindre gav en antydan om att den dagen skulle firas.
Kan vi då spåra julens ursprung? I en artikel i dagstidningen La Opinión de Málaga berättas det om julens ursprung vars rötter går tillbaka till guden Mithra, den persiska solguden som även var känd hos romarna som Mithras.
Mithra föddes i en grotta dit magiker hade tagit sig och där de fick veta att detta var guds son. Mithras födelsedag firades varje år den 25 december. Guden Mithra dödades av en annan gud men fick slutligen uppstå från de döda. Den uppståndne Mithra firades i början av våren med lamm som offrades vars blod flöt ut till de som hade blivit omvända.
Lärjungarna till guden Mithra åt sedan bröd och vin vid en gemensam måltid. Här finner vi vissa paralleller till kristna riter. Kulten kring solguden Mithra blev en konkurrent till kristendomen under det tredje och fjärde århundradet.
Romarna utnämnde en speciell dag i veckan som Día del Sol som blev ”sunday” på engelska. När Romarriket började falla ihop innebar det att kejsarna började tveka mellan de olika traditionerna samtidigt som politik blandades in i bilden.
I dag vet vi att även kejsar Konstantin tog beslutet år 312 att införa traditionen. Kyrkan som på den tiden var en statsreligion började att väva in myter och seder av hedniskt ursprung. Kristenheten valde 25 december (som var solguden Mithras födelsedag) att bli Jesus födelsedag efter en enkel namnändring �” Mithra byttes ut mot Kristus!
I början firades julen den 6 januari och majoriteten av de orientaliska kyrkorna firade julen den dagen fram till 400-talet då en påve beslutade att julfirandet skulle hållas den 25 december.
Troligtvis var den främsta drivkraften till att julfirandet flyttades från den 6 januari till den 25 december viljan att konkurrera med den hedniska dyrkan och kulten kring Mithra som hölls samma dag på grund av vintersolståndet. Det fanns alltså ingen koppling till Jesus Kristus födelse.
Samtidigt hölls det i Rom en fest för saturnalierna mellan den 17 till 25 december, en fest som antogs av anhängarna till både Mithra och den katolska kyrkan. Julfirandet det 25 december spred sig senare till öst som till väst.
Ursprunget till julen och utvecklingen har även lett till stora kontroverser hos vissa kyrkor. Puritanerna som kontrollerade det engelska parlamentet under 1600-talet förbjöd julfirandet den 25 december. I en lag från 1659 så skulle den som upptäcktes fira jul betala fem shilling i böter.
Få till bekännelsen kristna känner den idag bortglömde guden Mithra trots att nästan en hel värld omedvetet firar hans födelsedag.

Så byttes solguden Mithra mot Jesus
