”Vi ska bygga en träningsanläggning som inte existerar någonstans i världen idag”, säger Ulf Svendsen, VD för Los Arqueros Golf & Country Club Av Ove Ståhl
Klubben har stora ambitioner. På området nedanför nuvarande bana ska man anlägga ett träningsområde med driving range med tre fairways, olika sorters gräs och varierande lutningar. Det kommer att finnas simulatorer, bunkrar, en sjö med flytande flyttbara greener som mål och t.o.m. en minigolfbana för de som är mer intresserade av detta. På anläggningen kommer sju-åtta riktiga golfhål att finnas. Par 3-5 hål där man ska kunna träna spel på bana och där klubbens pro kan ta med elever som får öva och prova på.
– Vi hoppas få alla tillstånd klara under hösten så att anläggningen kan invigas i början av 2014, säger Ulf entusiastiskt.
Los Arqueros är en bana med långa smala hål kantade med raviner och stup. Det är frestande och kanske nödvändigt att hålla igen slagen, spela på säkerhet . Samtidigt behöver man längd så det gäller att ta ut svingen, använda kroppen och att våga slå till. Gör man det så uppskattar man verkligen banan för ingen runda är den andra lik. Alltid nya lägen och nya utmaningar, alltifrån sluttande fairways , raviner som man ska över, till böljande ondulerade greener som måste läsas noggrant. På den här banan måste man använda både kroppen och huvudet.
Los Arqueros Golf and Country Club ligger till vänster om Rondavägen, där den börjar klättra upp i bergen. Golfbanan är, som så många andra, en del av en urbanisation där spel på banan ingår i köpet.
Det är lätt att hitta dit för det är välskyltat även om den långa, krokiga vägen genom bostadsområdet gör att man ibland funderar på om man har kört fel. Bergen är något som verkligen sätter sin prägel på banan. Det är mycket upp och ner, man måste ha starka ben och vara i bra kondition om man ska gå.
Under sommarmånaderna bör man hyra en buggy. Med temperaturer runt 35 gr så är det för varmt att gå till fots. Oavsett vilket, ta med mycket vatten, även om det finns drickfontäner på några ställen längs banan och det oftast kommer en ”barbuggy” runt och säljer både dryckesvaror och något att äta.
Banan, designad av Seve Balesteros, är spännande. De flesta hål kantas av raviner och buskvegetation som gör det omöjligt att hitta bollen om man till äventyrs skulle komma vid sidan av fairway. De flesta raviner är tack och lov rödmarkerade sidovattenhinder vilket gör att spelet flyter på bra. Det finns ingen anledning att leta efter bollen eftersom man ändå inte hittar den. Det är bara att droppa och gå vidare, med ett slags plikt förstås. Om man har slut på bollar så kan man för en billig penning köpa ”nya” på hål 9 och 16, har man tur kanske man får tillbaka de bollar man slog bort på en tidigare runda.
Inget hål är det andra likt vilket gör banan mycket intressant. Några ”signaturhål” för banan finns. 7’an och 8’an som går på en smal hylla längs vägen, här gäller det verkligen att slå rakt. På sista nio hålen har man havet i fonden och ofta en lurig vind att ta hänsyn till. På 13’e måste man ha en bra carry, oftast i motvind, för att nå fairway. I 13 fall av 18 spelar man in på greenerna i uppförslut vilket gör att man alltid bör välja minst en längre klubba än man tror. Greenerna har lutningar vilket gör att man tjänar på att vara noggrann i läsningen.
Innan man går ut gör man klokt i att mjuka upp svingen, tajma in närspelet och känna av greenerna på övningsområdet i direkt anslutning till klubbhuset och första tee. Närheten är en stor fördel, det behövs inga långa transporter för att kunna mjuka upp med ett tiotal bollar på rangen.
I vintras var banan i utsökt kondition. Fairways och greener perfekta. Nu så här på sensommaren efter värmen och torkan så är banan lite sliten men efter det årliga underhållsarbetet i september och lite kyligare nätter kommer den att återhämta sig snabbt. Under en vecka i september la man ut 700 ton sand, 12 ton gräsfrön och 80 ton gödsel så i oktober när golfhögsäsongen är här kommer banan att vara perfekt. Klubben håller på att göra om alla tees, de kommer att planas ut och sås med Bermudagräs, ett flerårsprojekt som naturligtvis ibland kan upplevas som störande men det är speciellt med en golfbana, den ska brukas samtidigt som den ska underhållas.
Som ett led i sin strategi att ha en attraktiv prispolitik för besökare har Los Arqueros i sommar haft greenfee ner till 23 euro per person. Nu under högsäsongen går naturligtvis priserna upp, dock högst 53 euro, och avsikten är att man ska erbjuda bäst ”Quality value for money” så banan kommer att vara fortsatt prisattraktiv för gästspelare.
Detta har inneburit många besökare, 60 procent av de som spelar på banan är gäster och man ”leder” greenfeelistan vad det gäller antalet spelare här nere på kusten. Och jag tror att de allra flesta har varit mycket nöjda, en kul och utmanande bana att spela på, inte alltför dyr och en mycket bra och prisvärd restaurang med svensk-spansk ledning, som man definitivt ska besöka efter rundan.