I somras liberaliserades den spanska elmarknaden. Nu riktas kritik mot den spanska elmarknaden både från konsumenter och EU. Elpriset har skenat och samtidigt visar undersökningar att prisskillnaderna mellan elleverantörer är ytterst små. Av Ola Josefsson

På baksidan av elräkningen från Endesa finns samtliga elleverantörer med webbsidor som är verksamma på den spanska marknaden från det att elmarknaden liberaliserades den 1 juli ifjol. Många går in och kollar på webben, men mycket är svårt att förstå.
Det går att jämför priser och vid en första anblick kan man först tycka att kilowattpriset är okej. Sedan finns det andra avgifter som hyra av elmätaren, en avgift som är beroende på storlek på bostaden och hur mycket strömstyrka som behövs.

Det finns undersökningar som tyder på att prisskillnaderna mellan elleverantörerna är ytterst små, att det skiljer knappt två procent. En del ställer sig tveksamma till att byta bolag, dåliga erfarenheter från att byta telefonoperatör avskräcker många från att byta elbolag.
De som köper ett begagnat hus har kvar samma elleverantör som den tidigare ägaren. Det anses för krångligt i Spanien att byta och det tar tid varför en del låter det vara som tidigare. Det finns även andra saker att ta hänsyn till som exempelvis hur ofta man tänker utnyttja sin bostad i Spanien under året.

Det är ett vanligt samtalsämne bland många svenskar men många känner sig osäkra i val av elbolag samtidigt som det tar tid att söka information. Trots avregleringen i somras beskriver de flesta det som att det inte händer så mycket. I grund och botten är monopolet kvar. EU har kritiserat Spanien för bristande information och reglerade priser på den numera fria elmarknaden.
Det finns även andra brister som avkopplade elmätare och tjuvkopplingar som kan förekomma på landsbygden. Det känns ibland som om att de som sköter sig får betala medan andra slipper undan, som en svensk med bostad på landet uttrycker det till Svenska Magasinet.

Det som vi kan konstatera är att elpriset stiger. Under de senaste två åren har elpriset stigit med över 30 procent i Spanien. Vid nyåret höjde regeringen elpriset med 9,8 procent, enligt beräkningar innebär det en ökad kostad i genomsnitt på 3,2 euro per hushåll. Som elabonnent i Spanien kan du låta dig faktureras av det som går under namnet TUR, det vill säga den maximalt lagstadgad taxan. Eller så kan du söka dig ut på den fria marknaden eftersom elmarknaden i Spanien liberaliserades den 1 juli ifjol.

Flera mäklare som Svenska Magasinet har pratat med får ofta frågor om den spanska elmarknaden. Att få låga elkostnader prioriteras hos de flesta. Förutom att en del gör egna beräkningar över sin elkonsumtion för att sedan hitta lämpliga erbjudanden från andra elbolag som passar deras behov hittar man på olika lösningar.

Jan Reebock som är fastighetsmäklare på Solkusten berättar om en fastighetsägare som installerade vattenburen golfvärme som värms upp via elektricitet nattetid.
-Det spanska elräkningen är lättläst, du ser genom stapeldiagrammet hur din elkonsumtion har varit det senaste året. Hyra av elmätare och annat syns tydligt, säger Jan Reebock.

På baksidan kan du även se hur elektriciteten i Spanien produceras. Som exempelvis att 27,3 procent av elen kommer från gas, 12,1 från kol och att kärnkraften står för 19,3 procent.
Vintertid är resonemang om uppvärmningskostnader vanliga. En värmepump är ekonomiskt, visserligen är inte de gamla lika effektiva som de nya. Lägg till golvvärme och en fläkt som får den varma luften som stiger att cirkulera så kan du få ett skönt inomhusklimat.

Enligt siffror från European Regulators Group for Electricity and Gas för 2009 betalade elabonnenter 16,84 cent per kWh medan man i Sverige betalade 16,49 cent per k Wh. Siffrorna var beräknade utifrån hushåll med en förbrukning på 2.500 – 5.000 kWh per år. Spanien och Sverige låg på platserna åtta respektive nio bland EU-länderna. Högst låg Danmark med 25,66 cent per k Wh. Då ska man observera det att sedan undersökningen gjordes 2009 har elmarknaden i Spanien liberaliserats.
Enligt statistik från Eurostat från våren 2010 har de spanska elpriserna stigit kraftigt i jämförelse med många andra länder i Europa från året 2009. Bara i Sverige och Cypern steg elpriset mer.

Informationen från olika konsumentorganisationer kan man kortfattat sammanfatta med att det är viktigt att beräkna sin elkonsumtion och att vara påläst och noggrann. Konsumerar du mer el än vad som är beräknat enligt kontraktet kan du åka på en straffavgift på 20 procent. En del bolag utlovar rabatter under första perioden, sedan kanske priset stiger. En god idé är att höra sig för om priset på längre sikt.
Likaså vad som är bolagets policy vid strömavbrott, betalningssättet och fakturering. Och om du väljer att byta bolag hur ser förloppet ut, vem gör vad.

På baksidan av elräkningen från Endesa finns samtliga auktoriserade bolag uppräknade. Läs om den spanska elmarknaden här