Låt oss släppa all den rena, sparsmakade skandinaviska designen. Låt oss istället bli influerade av spaniens kultur och atmosfär. Varför inte ta och kreera ditt egna lilla spanska paradis? Varför inte göra nästan motsatsen till vad vi svenskar är vana vid? Av Annika Jonsson
Lämna ”lagom” efter dig och bli djärv istället för återhållsam. Du har säkert sett en gammal finca, en sådan där finca som ser otroligt spansk ut. Vinrankorna dignar över den enkla pergolan, katten ligger och dåsar i skuggan och den gamla spanjorskan sitter under olivträdet och skalar potatis till hela den stora familjen. Allt ser ut som om huset har legat där hur länge som helst. (Vilket den med all sannolikhet har!) Där finns mycket färger, ser otroligt lugnt och avstressande ut, också väldigt välkommande. Man får en genuin känsla av ”la familia”. Du vet säkert vad jag menar.
Den spanska färgpaletten är ”jordig” och ”mättad” som tagen direkt från naturen. Tänk i banor som terracotta, djupt blå, senapsgul, pinjegrönt etc. De använder dessa fäger i stort sätt i alla sammanhang, kakelplattor, krukor, tyger osv. Du kan också gärna använda dig av nyanser av ”urblekt” grönt och blått, detta får ofta känslan av att insidan och utsidan går i ett.
Tänk på att absolut inte vara strikt utan istället motsatsen, ledig, avspänd. Charmen med den här typ av design är helt enkelt ett resultat av många års arbete utan någon som helst tanke på design. Den här typen av spansk ”design” eller snarare ”ett sätt att leva”, är otroligt varm och välkomnande och den är ganska lätt att åstadkomma i ditt eget hus. Följ bara de här enkla råden.
Väggar
Om du verkligen vill åstadkomma den rustika, spanska känsla så kan du göra det på olika sätt. Du kan måla med färg som har en viss struktur i sig, Du kan dra över det med spackel eller du kan be din byggare att putsa väggarna ganska grovt.
Var inte ”blyg” när det kommer till färgval. Välj jordiga, rustika toner som har en känsla av Medelhavet. Terracotta, orange, gult, grönt, blått och brunt. Försök att få dom att se ”gamla” ut, som om de har varit där väldigt länge. Som inspiration kan du åka till en kakel butik. Där vimlar det av färgkombinationer som passar hur bra som helst ihop.
Ett annat knep att måla väggarna är att göra en ”colour wash”. Du använder först en ljusare ton för att senare måla igen med en något mörkare ton. Denna mörkare färgen skall vara utspädd och du använder dig av en trasa eller pensel och gör slumpvisa ”drag”. Det tar lite träning innan det blir exakt som du vill ha det, men effekten blir fantastisk.
Golv
Använd alltid hårt material. Aldrig, jag säger aldrig heltäckande matta. Nej, du ska använda dig av keramiska kakelplattor, terracottaplattor eller ett tåligt trägolv. Ovanpå detta kan du lägga en färgstark matta för att skapa en varm och mysig look.
Möbler
Välj rustika möbler av hög kvalitet. Kom ihåg att de skall finnas där en lång tid, och då menar jag en väldigt, väldigt lång tid. De skall helst finnas kvar och gå i arv till dina barn och barnbarn. Detta är utgångspunkten när du väljer dina möbler. Kvalitetsmöbler av ”hårt” trä ser alltid bättre ut med tiden. De kommer att visa en historia, sin alldeles egna historia.
För länge sedan när folk inte hade råd att köpa möbler så tillverkade de dem själva, och de som var välgjorda finns fortfarande kvar än idag. Ingenting kan slå detta om man vill skapa en typisk spansk stil. Själv säljer jag trämöbler som till exempel matbord som är upp till 10 cm tjocka. De är gjorda av återvunnen teak så de har en historia i sig själva.
Tyger
Spanjorerna använder sig sällan av gardiner. De använder träjalusier eller träluckor istället. Å andra sidan använder de ofta bonader som de hänger på väggarna. Det ger ett väldigt varmt och välkomnande intryck. De är också otroligt stolta över sina sängöverkast. Jag vet detta för att i Mijas Pueblo, där jag bor, varje år, en dag i juni så plötsligt hänger det fullt av överkast från deras fönster. Ovanpå dessa så draperar de sin finaste sjalar. Det är väldigt vackert och lite rörande för skälet att de gör så här, är för att traditionellt visade man sitt välstånd på det här sättet.
Accessoarer
Smidesjärn är ett fantastiskt material att använda till din spanska ”design”. Det kan vara allt från ornament, lampor inne och ute, till ljustakar. Det smälter enkelt in i miljön tillsammans med de galler du med all säkerhet redan har på dina fönster. I de flesta byar finns en smed som kan hjälpa dig att förverkliga dina egna ideer.
Att köpa ett konstverk av någon lokal konstnär är också ett sätt att göra ditt hem personligt. Och tänk på att det här är ingen investering utan bara dekoration i din egen smak.
Trädgård
Det är nog i trädgårdarna, terasserna eller de enkla fönsterbalkongerna som den spanska ”designen” syns tydligast. Som jag skrev i ett tidigare nummer så ska ditt val av växter och blommor vara väldigt slumpartat. Detsamma gäller valet av urnor och krukor. ”Designa” absolut inte trädgård med färger som ”matchar” utan köp bara blommor som du själv tycker om. Eller varför inte be att få några skott av din granne eller vän. Om du fortsätter så här ett tag så kommer du att till slut att ha en trädgård full av färger och dofter, precis som ett typiskt spanskt hem.
Vilken stil du än väljer, om du följer dessa regler, med andra ord inte har några regler, så kommer du att få ett hem som är inbjudande, charmigt och väldigt personligt. Varje dag som du kommer hem så blir du påmind om att du faktsikt bor i detta underbara land, Spanien. Så var djärv, våga vara ”spansk”, jag lovar dig att du kommer att ha ett harmoniskt, fantastiskt hem. Ditt hem!
PS. Kom ihåg att gamla spanska hem oftast är väldigt gamla och på den tiden hade de inte tillgång till samma tekniker som vi har idag. Och viktigaste av allt, de hade inte något vattenpass! När jag, för många år sedan, köpte en gammal skånelänga på österlen som behövdes totalrenoveras, så förbjöd jag min byggare att använda, just det, vattenpass. Jovisst han tittade på mig, som bara folket från landet kan göra när de möter någon från storstaden, och suckade och ruskade på huvudet. Men slutresultatet blev, om jag får lov att säga det själv, strålande. Persson, min byggare, höll fullständigt med och vi blev goda vänner, är så än idag.
_________________________________________________________________________________
Annika Jonsson har i drygt 15 år arbetat med design, inredning och husrenovering. I Sverige, London och nu här på Costa del Sol. Vill ni fråga något finns hon på e-mail: blondmijas@terra.es.