Kampanj mot muncancer

av | jul 13, 2011 | Artiklar, Juli-Augusti 2011, Kustbevakningen

Tandläkare Marcia Lindberg från Clinica Dental Sueca har deltagit i en landsomfattande kampanj för förebyggande och tidig diagnostik av muncancer. Här skriver hon om symtom och behandling Oral cancer är en typ av huvud- och halscancer som påverkar munhålan. Den kan bildas i slemhinnan i kinderna, tandköttet, gommen, tungan och läpparna.
Oral cancer utgör ca 3-5 procent av alla maligna tumörer, alltså tumörer som har en tendens att förvärras och bli dödlig.
Denna typ av cancer förekommer i högre i Spanien grad än i de andra europeiska länderna, ca 6-13 fall per 100 000 invånare/år. Till skillnad från Sverige; ca 5 fall per 100 000 invånare/år. Man vet att personer med vissa riskfaktorer kan vara mer benägna än andra att utveckla cancer i munhålan.

Vem har då störst risk att få muncancer?
Enligt statistiken; medelålders man, rökare, överviktig och som äter för lite frukt och grönsaker och för mycket fett och som desutom är utsatt för överdriven, oskyddad solexponering. Alkohol komsumtion i samband med tobak ökar risken ytterligare.
Uppskattningsvis så är 85 procent av huvud- och hals cancer relaterade till alkohol och tobak. Tyvärr så är det så att muncancer i det tidiga stadiet är svårupptäckt om inte tandläkaren är uppmärksam på förändringar i munhålan och följer upp patienten.

Vilka är då symptomen som kan hittas?
Mycket förenklat: Vita och röda fläckar i munnen eller på läpparna, ett sår eller blåsor i munnen eller på läppen som inte läker (sår som varar längre än två veckor måste kollas upp), svårigheter att svälja (detta symtom kan inkludera svårighet att tugga, flytta käken, tala, eller flytta tungan), förändring i hur tänderna passar ihop (detta kan omfatta tandprotes som inte passar längre), lösa tänder, en klump i halsen , öronvärk som inte går bort, domningar i underläppen och hakan, röstförändringar eller heshet och blödningar från munnen.

Den undersökning som ska göras årligen av tandläkaren är att titta noga på gommen, halsen och insidan av dina kinder och läppar. Din tandläkare ska också att försiktigt dra ut tungan så att den kan kontrolleras på sidorna och undertill.

Det så kallade mungolvet och lymfkörtlar i halsen bör också kontrolleras. Om man hittar något misstänksamt ska man remittera patienten till en käkkirurg eller öron-näs-hals specialist. Biopsi måste tas för att leta efter cancerceller.
För visssa personer behövs efter en cancerbehandling en plast- eller rekonstruktiv kirurgi för att bygga upp ben eller vävnader i munnen. Ofta används transplantat (vävnader flyttat från en annan del av kroppen till exempel hud, muskler och ben) och tandimplantat för att rehabilitera patienten. Talterapi erbjuds redan på sjukhuset i Sverige.

Var uppmärksam på förändringar i munhålan och prata med din tandläkare om du ser eller känner något som du inte haft sedan tidigare.

Av leg. tandläkare Marcia Lindberg
Tel: + 34 952 583 595
E-post: cdsfuengirola@hotmail.com
Mer info: www.canceroral.es

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!